Η Σουηδία ερευνά τρόπους για να εκδιώχνει πιο εύκολα ευάλωτους πολίτες της ΕΕ

 

Κυβερνητική έρευνα στη Σουηδία προτείνει μια απλούστερη διαδικασία εξώσεων και πιο δραστικά αστυνομικά μέτρα ως τους καλύτερους τρόπους για την πιο εύκολη απομάκρυνση των παράνομων οικισμών.

Ευάλωτοι πολίτες της ΕΕ στη Σουηδία βρίσκονται συνεχώς υπό καθεστώς έξωσης από τους προσωρινούς τους οικισμούς, καθώς δεν θεωρούνται ότι έχουν το δικαίωμα να εγκατασταθούν στη γη που διεκδίκησαν. Πολλοί από από αυτούς που εκδιώκονται είναι Ρομά από τη Ρουμανία.

Οι εξώσεις πραγματοποιούνται από την αστυνομία η οποία, μεταξύ άλλων, γκρεμίζει τις καλύβες που έχουν χτιστεί, κατάσχει τροχόσπιτα, αντιμετωπίζει τις προσωπικές περιουσίες σαν σκουπίδια, και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις παραπέμπει τους εκδιωχθέντες σε προσωρινά καταλύματα όπου μπορούν να περάσουν μερικές νύχτες.

7eaa67bb4134041b91434b7957f23b4f-800x

Η Σουηδική κυβέρνηση ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2015 μια έρευνα για προτάσεις σχετικά με το πώς οι δυνατότητες για την απομάκρυνση παράνομων οικισμών μπορούν να βελτιωθούν. Τα αποτελέσματα της έρευνας περιλαμβάνουν προτάσεις για μια απλούστερη διαδικασία έξωσης, για παράδειγμα, μια νέα διαδικασία αφαίρεσης με την οποία οι γαιοκτήμονες δεν χρειάζεται πλέον να αναγνωρίσουν εκείνους που ζουν σε έναν τόπο πριν από την έξωση. Επιπλέον, τα αποτελέσματα προτείνουν, να αναλάβει η αστυνομία πιο ενεργό ρόλο στην απομάκρυνση των παράνομων οικισμών, ανεξάρτητα από το αν έχουν εγκατασταθεί σε δημόσια περιουσία ή σε άλλη γη.

Ο ερευνητής προτείνει επίσης ότι οι ενδιάμεσες αποφάσεις – αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να εκτελεστούν αμέσως χωρίς την ενημέρωση του προσώπου ή των προσώπων που θα επηρεάσει δίνοντάς τους την ευκαιρία να αντιδράσουν πριν από την εκτέλεσή τους – θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις απομάκρυνσης, και ότι ο ανώτερος υπάλληλος επιβολής θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να πωλεί ή να καταστρέφει την περιουσία που μπορεί να βρίσκεται στον τόπο της αφαίρεσης.

Οι Υπερασπιστές των Πολιτικών Δικαιωμάτων (Civil Rights Defenders), ως ένα από τα συμβουλευτικά όργανα, έστειλαν μια ανακοίνωση προς την κυβέρνηση, επικρίνοντας τα συμπεράσματα της έρευνας και απορρίπτοντας την πλειονότητα των προτάσεων, καθώς η αντιμετώπιση των ατόμων που εκδιώχθηκαν από τους οικισμούς τους έρχεται σε σύγκρουση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Σουηδίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Υπερασπιστές των Πολιτικών Δικαιωμάτων χαιρέτισαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει το δικαίωμα ενός γαιοκτήμονα στην περιουσία του, αλλά τόνισαν ότι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εποίκων σε σχέση με τις απομακρύνσεις. Η οργάνωση επικρίνει τις προτάσεις που, στην πράξη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε όλο και πιο αβέβαιες από νομική άποψη εξώσεις ευάλωτων πολιτών της ΕΕ.

8604006688_89af7206cb_k

Απαγόρευση της επαιτείας

Τον Αύγουστο του 2016, η υπουργός δημόσιας διοίκησης, Ardalan Shekarabi, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή απαγόρευσης της επαιτείας. Ένας κοινός λόγος που ευάλωτοι πολίτες της ΕΕ επαιτούν στη Σουηδία είναι η συστημική διάκριση στη χώρα καταγωγής, η οποία καθιστά αδύνατο για αυτούς να κερδίσουν τα προς το ζην εκπληρώνοντας ένα θεμελιώδες ατομικό τους δικαίωμα.  Πολλοί δεν βρίσκουν κανέναν άλλο τρόπο για να κερδίσουν τα προς το ζην από ό, τι μέσα από την επαιτεία στους δρόμους της Σουηδίας ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι Υπερασπιστές των Πολιτικών Δικαιωμάτων είναι επικριτικοί και σε αυτή τη πρόταση, και πιστεύουν ότι θα αναγκάσει τους ήδη ευάλωτους πολίτες της ΕΕ σε πλήρη αποξένωση. Αντ ‘αυτού, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να εξασφαλίσει πως τα δικαιώματα των ευάλωτων πολιτών της ΕΕ θα είναι εγγυημένα όταν βρίσκονται στη Σουηδία, και να ασκήσει πίεση στη ρουμανική κυβέρνηση για να λάβει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ρομά στην πατρίδα τους.

Πηγή: liberties.eu

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Πιλοτικό Σχέδιο για την Κοινωνική Ένταξη των ΡΟΜΑ του Δήμου Χαλανδρίου με εξασφάλιση στέγασης μέσω επιδότησης ενοικίου | Πρόσκληση προς ιδιοκτήτες ακινήτων για εκμίσθωση κατοικιών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!