Ολλανδία: Διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης

 

Πάνω από το 40% των γυναικών στην αγορά εργασίας έχουν αντιμετωπίσει πιθανές διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή πρώιμης μητρότητας. Σύμφωνα με έρευνα από το Ολλανδικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι διακρίσεις αυτές δεν έχουν μειωθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Με εντολή του Ολλανδικού Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η TNS NIPO (Ολλανδικό Πρακτορείο Ερευνών) διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερες από 1.000 γυναίκες σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, γυναίκες που ήταν ήδη έγκυες και/ή έγιναν μητέρες και έψαχναν για δουλειά ή εργάζονταν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Το 2012, το 45% των γυναικών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι βίωσαν καταστάσεις που καταδείκνυαν διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης. Το ποσοστό για το 2016 βρίσκεται ακόμα στο 43%.

«Δυστυχώς, καμία βελτίωση δεν σημειώθηκε σε αυτή την επίμονη μορφή διάκρισης που εξακολουθεί να υπονομεύει την ασφάλεια της απασχόλησης των γυναικών και αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα», δήλωσε η Adriana van Dooijeweert, Πρόεδρος του Ολλανδικού Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «32% των ερωτηθεισών γυναικών που ήταν στα πρόθυρα υπογραφής σύμβασης εργασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ανέφεραν ότι η σύμβαση δεν υπογράφηκε ή τροποποιήθηκε αφού δήλωσαν ότι ήταν έγκυες. 44% των γυναικών που δήλωσαν πώς οι συμβάσεις εργασίας τους έληγαν δεν τους ανανεώθηκαν πιθανώς λόγω της εγκυμοσύνης τους. Αυτά είναι πολύ υψηλά ποσοστά, και η πρακτική αυτή αντιβαίνει το δίκαιο».

Η Van Dooijeweert σημείωσε επίσης την αποτυχία της τρέχουσας δράσης για την καταπολέμηση αυτής της πρακτικής, λέγοντας πως «μέτρα που ελήφθησαν τελευταία από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της έρευνάς μας έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά.»

Όταν οι γυναίκες αισθάνθηκαν πως υφίστανται διακρίσεις λόγω της εγκυμοσύνης ή της μητρότητας, μόνο 1 στις 7 αισθάνθηκε διατεθειμένη να αναφέρει τη διάκριση. Αυτό το ποσοστό αποτελεί σχεδόν το μισό από το αντίστοιχο ποσοστό του 2012.

Ο πιο σημαντικός λόγος για τις ερωτηθείσες γυναίκες ώστε να μην αναφέρουν τις διακρίσεις στον εργοδότη τους, στον επικεφαλής του Συνδικάτου ή αλλού, είναι η προσδοκία ότι δεν θα επιφέρει «κανένα αποτέλεσμα.»

Διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης

Οι διακρίσεις παρουσιάζονται σε διαφορετικούς τομείς της εργασίας – κατά τη διαδικασία αίτησης εργασίας, στην αρχή ή στο τέλος μιας σύμβασης εργασίας ή στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους της γενικής απασχόλησης. 1 στις 10 γυναίκες ανέφεραν ότι έχασαν μια προαγωγή, μια αύξηση μισθού ή μια περαιτέρω εκπαίδευση λόγω της πρόσφατης εγκυμοσύνης τους.

Το 11% απορρίφθηκαν ρητώς κατά τη διαδικασία αίτησης εργασίας λόγω εγκυμοσύνης, μητρότητας ή επιθυμίας να αποκτήσουν παιδί.

Ξεχωριστός παράγοντας κινδύνου για ορισμένους τύπους διάκρισης λόγω εγκυμοσύνης φαίνεται να είναι το επαγγελματικό επίπεδο. Σε ένα υψηλότερο επαγγελματικό επίπεδο, οι γυναίκες βιώνουν περισσότερα προβλήματα κατά τη λήψη αδειών, ενώ οι γυναίκες που η εργασία τους είναι σε ένα χαμηλότερο επαγγελματικό επίπεδο επικρίνονται φανερά και πιο συχνά για την εγκυμοσύνη τους.

Επιπλοκές τοκετού

Ερευνήθηκε επίσης, σε ποιο βαθμό οι αρνητικές εμπειρίες στο εργασιακό περιβάλλον επηρεάζουν την υγεία της μητέρας και του παιδιού.

Το 35% των ερωτηθεισών που εργάστηκαν ή είχαν υποβάλλει αίτηση για θέσεις εργασίας, υπέστησαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού ή αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας.

Η έρευνα φαίνεται να υποδεικνύει ότι αυτοί οι τύποι προβλημάτων είναι πιο διαδεδομένοι όταν πριν από τον τοκετό οι γυναίκες είχαν αρνητικές εμπειρίες στον χώρο εργασίας.

 

liberties.eu

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Νέο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Αγοράς Εργασίας

Be the first to comment on "Ολλανδία: Διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!