Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία 2016

 

Το μοντέλο της Παγκόσμιας Εφοδιαστικής Αλυσίδας, το οποίο κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία, υπονομεύει την αξιοπρεπή εργασία σε όλους τους τομείς, οδηγώντας στην εκμετάλλευση και την ανισότητα.

Αυτό το μοντέλο, με τις κυβερνήσεις να αποτυγχάνουν να ρυθμίσουν την συμπεριφορά των πολυεθνικών εταιριών εκτός, και συχνά και εντός, των συνόρων τους, συνεπάγεται ότι:

  • Εκατομμύρια άνθωποι είναι εγκλωβισμένοι στη δουλεία και στην ανεπίσημη εργασία, παράγοντας προϊόντα και παραδίδοντας υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνοντας μερικές από τις πιο γνωστές παγκόσμιες φίρμες.
  • Μισθούς φτώχειας και επισφαλείς συνθήκες εργασίας.
  • Μεγάλο κίνδυνο εργατικού ατυχήματος και θανάτου εν ώρα εργασίας.
  • Καταπίεση των δικαιωμάτων των εργατών για συλλογική οργάνωση και διαπραγμάτευση.
  • Περιβαλλοντική καταστροφή.
  • Υπονόμευση της δημοκρατίας και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Απουσία της κοινωνικής προστασίας για την πλειονότητα του κόσμου.

Με το 94% των εργατών στην Παγκόσμια Εφοδιαστική Αλυσίδα να αποτελούν ένα “κρυφό εργατικό δυναμικό”, όπου οι εταιρείες “παραχωρούν” το εργατικό τους δυναμικό με σκοπό την υπεργολαβία και τις ρυθμίσεις εφοδιασμού δίχως ανάληψη καμίας ευθύνης και αποτυχάνοντας να ενεργήσουν με την οφειλόμενη επιμέλεια, η σημερινή εφοδιαστική αλυσίδα έχει απογοητεύσει τον κόσμο και τις κοινότητες παντού.

Όταν εταιρίες όπως η Samsung, μπορούν να αποτελούν κυρίαρχο παγκόσμιο παίκτη, συμπεριφερόμενες στο εργατικό δυναμικό ως μονάδες παραγωγής και όχι ως ανθρώπους, η εφοδιαστική αλυσίδα θα πρέπει να αλλάξει θεμελιωδώς.

Όταν εταιρίες όπως η Apple, αρνούνται να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο φορολόγησης, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες στις οποίες ο κόσμος στηρίζεται.

Η αξιοπρεπής εργασία συνοψίζει τις φιλοδοξίες των ανθρώπων για την εργασιακή τους ζωή. Περιλαμβάνει τις ευκαιρίες για μια εργασία που είναι παραγωγική και αποδίδει ένα δίκαιο εισόδημα, ασφάλεια στο χώρο εργασίας και κοινωνική προστασία για τις οικογένειες, καλύτερες προοπτικές για την προσωπική ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη, ελευθερία για τους ανθρώπους να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, να οργανώνουν και να συμμετέχουν στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους και ισότητα ευκαιριών και ίση μεταχείρισης για όλους, γυναίκες και άνδρες.

ituc-csi.org

ilo.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Χρειάζονται τολμηρά μέτρα για τους διασυνοριακούς και εποχικούς εργαζόμενους

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!