Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2016: Δράσεις κατά των διακρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Φινλανδία: Eκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε διαδήλωση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του εξτρεμισμού

Η Opetusalan Ammattijärjestö μαζί με το φινλανδικό συνδικαλιστικό κίνημα, υποστήριξαν διαδήλωση κατά του ρατσισμού και του βίαιου εξτρεμισμού της ακροδεξιάς που έλαβε ευρεία εθνική δημόσια στήριξη.

Η διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, διοργανώθηκε ως απάντηση στο θάνατο του 26χρονου φινλανδού άνδρα που δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια διαδήλωσης νεοναζί νωρίτερα τον ίδιο μήνα. Στη διαδήλωση, πάνω από 15.000 άνθρωποι ενώθηκαν για να καταπολεμήσουν μια κουλτούρα σιωπής, που σύμφωνα με τους διοργανωτές “θρέφει” μόνο εκείνους που επιδιώκουν να εξαπλωθεί το μίσος.

“Πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή για τις διακρίσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ), Olli Luukkainen. Και ανέφερε πως οι φινλανδοί εκπαιδευτικοί “είναι αφοσιωμένοι στην δικαιοσύνη και τον πλουραλισμό, ως αναπόσπαστο μέρος της ηθικής τους”.

“Οι ομιλίες δεν είναι αρκετές, απαιτείται δράση για την υπεράσπιση της ανοχής”, πρόσθεσε. “Αυτός είναι ο λόγος που τα συνδικάτα στον τομέα της εκπαίδευσης έχουν καλέσει όλους τους φινλανδούς εκπαιδευτικούς και μαθητές να καταπολεμήσουν τον εκφοβισμό, τις διακρίσεις και τη ρητορική μίσους μέσω μίας μεγάλης εκστρατείας”, εξήγησε.

Η εκστρατεία ενάντια στο μίσος “Ισχυροί Μαζί” (Strong Together) ενθαρρύνει όλους τους εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση του θέματος στις τάξεις τους αλλά και για την προώθηση δράσεων δημιουργώντας την αίσθηση της κοινότητας.

“Το χρώμα του δέρματος ή άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να ζουν πλήρως τις ζωές τους καθημερινά, να έχουν εκπαίδευση, να βρίσκουν εργασία ή να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες», δήλωσε ο Luukkainen. “Αυτό είναι ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι ο ρατσισμός σαφώς και αποτελεί έγκλημα.”

Γερμανία: Ένωση Εκπαιδευτικών καλεί για εκπαιδευτικές πολιτικές και συστήματα χωρίς αποκλεισμούς

Η Γερμανική Ένωση Εκπαιδευτικών GEW έχει τοποθετηθεί με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση μεταξύ της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της δημοκρατίας μετά την διεξαγωγή του εθνικού συνεδρίου της υπό το σύνθημα «Ένα για όλους – ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς για τη δημοκρατία» (“One for all – an inclusive school for democracy”).

Η ανάγκη να τοποθετηθούν τα σχολεία στο κέντρο κάθε πολιτικής ενσωμάτωσης τονίστηκε στο εθνικό συνέδριο της GEW, μέλος της Education International (EI), το οποίο έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Πάνω από 400 συμμετέχοντες κλήθηκαν για «μια κοινή και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία μάθησης» κατά τον καθορισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής. Η πρόσκληση έγινε από τον εξειδικευμένο εκπαιδευτικό Dieter Katzenbach και υπογράμμισε τις απαιτήσεις της GEW για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που βοηθά να ξεπεραστούν οι κοινωνικές διαιρέσεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 890.000 αιτούντες άσυλο έφτασαν στη Γερμανία το περασμένο έτος.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Education International*, Haldis Holst παρουσίασε ομιλία με θέμα «Μετασχηματισμός». H Holst εξήγησε την πολιτική της Education International σχετικά με την ενσωμάτωση που βασίζεται στα ανθρωπίνα δικαιώματα, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση στην επίτευξη και την ενσωμάτωση των δημοκρατικών αξιών σε μια κοινωνία.

“Η δημοκρατία είναι πολύπλοκη», είπε. “Θα πρέπει να διδαχθεί. Θα πρέπει να βιωθεί. Και να διδαχθεί ξανά.”

Η Holst, επέστησε την προσοχή στις εκθέσεις του Ο.Ο.Σ.Α. για τη Ισότητα και την Ποιότητα στην Εκπαίδευση, για να τονίσει πως και η ισότητα και η ποιότητα ενισχύουν αντί να αποκλείουν η μια την άλλη. “Είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους παράγοντες στον τομέα της εκπαίδευσης να καταλάβουν πώς και γιατί οι ανισότητες πολλαπλασιάζονται και διαπλέκονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των ήδη ευάλωτων παιδιών από την ποιοτική εκπαίδευση”, είπε, ενώ αναφέρθηκε στο Έγγραφο Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Education International, το οποίο επικεντρώνεται στη διατομή των ανισοτήτων.

Education International αποτελεί τη φωνή των εκπαιδευτικών και άλλων εργαζόμενων στον τομέα της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια ομοσπονδία 396 συλλόγων και σωματείων από 171 χώρες και επικράτειες, που αντιπροσωπεύει περίπου 32.500.000 εκπαιδευτικούς και υποστηρίζει επαγγελματίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα από την παιδική ηλικία μέχρι το πανεπιστήμιο.

ei-ie.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Οι ανισότητες στην εκπαίδευση και η σημασία των καταρτισμένων δασκάλων και εκπαιδευτικού προσωπικού | Τελευταία έκθεση PISA

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2016: Δράσεις κατά των διακρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!