Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, είναι οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής Παρέμβασης (Psychological First Aid) . Οι προσπάθειες της σημερινής ημέρας επικεντρώνονται στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης των Πρώτων Βοηθειών Ψυχολογικής Παρέμβασης και πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από καταστάσεις κρίσης ώστε να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ψυχολογική αναστάτωση.
Οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής Παρέμβασης (PFA) αποτελούν μια ανθρώπινη, υποστηρικτική και πρακτική απάντηση στους ανθρώπους που υποφέρουν από την έκθεση σε μείζονες στρεσογόνους παράγοντες και οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται στήριξη. Πρόκειται για μια προσέγγιση που βοηθά τους ανθρώπους να “συνέλθουν” ώστε να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες τους, δείχνοντάς τους ενδιαφέρον και φροντίδα με τρόπο που να σέβεται τις επιθυμίες, τον πολιτισμό, την αξιοπρέπεια και τις δυνατότητές τους.
Τι περιλαμβάνουν οι PFA;
Παροχή μη παρεμβατικής, πρακτικής φροντίδας και υποστήριξης |
Αξιολόγηση των αναγκών και προβλημάτων των ανθρώπων |
Βοήθεια στους ανθρώπους για να αντιμετωπίσουν τις βασικές τους ανάγκες (τροφή, νερό) |
Ακρόαση αλλά χωρίς να υπάρχει πίεση στους ανθρώπους να μιλήσουν |
Παρηγοριά στους ανθρώπους και βοήθεια ώστε να αισθανθούν ήρεμοι |
Παροχή βοήθειας στους ανθρώπους να συνδεθούν με πληροφορίες, υπηρεσίες και κοινωνική υποστήριξη |
Προστασία των ανθρώπων από περαιτέρω κινδύνους |
Οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής Παρέμβασης αφορούν τη βασική, ρεαλιστική ψυχολογική υποστήριξη από τους ανθρώπους που βρίσκονται στον ρόλο του υποστηρικτή είτε πρόκειται για προσωπικό υγείας, δασκάλους, εργαζόμενους στην Κοινότητα, ή αστυνομικούς.
Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τις PFA;
Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αρκετά καλά τις καταστάσεις κρίσης, άλλοι μπορεί να αισθάνονται συγκλονισμένοι, φοβισμένοι, λυπημένοι, θυμωμένοι ή να βίσκονται σε σύγχυση. Οι PFA μπορεί να φανούν χρήσιμες για τους ανθρώπους που αισθάνονται συναισθηματικά αναστατωμένοι μετά από κάποια κατάσταση κρίσης.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται εξειδικευμένη βοήθεια, όπως εκείνοι που έχουν ανάγκη από επείγουσα ιατρική φροντίδα ή όσοι/ όσες παρουσιάζουν πολύ σοβαρές συναισθηματικές αντιδράσεις όπως το να είναι αποπροσανατολισμένοι ή να αδυνατούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.
‘Οσοι παρέχουν Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής Παρέμβασης, θα πρέπει να γνωρίζουν τα όρια τους και εάν είναι δυνατόν, να προτρέψουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από εξειδικευμένη βοήθεια, για παράδειγμα, σε κάποιο επαγγελματία υγείας ή ψυχολόγο.
Παρά το όνομά τους, οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής Παρέμβασης καλύπτουν τόσο την ψυχολογική, όσο και την κοινωνική υποστήριξη. Ακριβώς όπως και η γενική υγειονομική περίθαλψη δεν αποτελείται μόνο από σωματικές πρώτες βοήθειες, έτσι και κανένα σύστημα ψυχικής υγείας δεν θα πρέπει να αποτελείται μόνο από πρώτες βοήθειες που αφορούν την ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση.
Η επένδυση στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής Παρέμβασης αποτελούν μέρος μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο καθένας που βρίσκεται σε ψυχολογική δυσχέρεια λόγω κάποιας κρίσης να είναι σε θέση να λάβει βασική υποστήριξη, και οι άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται περισσότερη ψυχολογική υποστήριξη, και όχι μόνο Πρώτες Βοήθειες, να μπορούν να λάβουν πρόσθετη ανεπτυγμένη υποστήριξη από τις υπηρεσίες υγείας, τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Πηγή: who.int
socialpolicy.gr