Πώς θα αντιμετωπιστεί η εμπορία ανθρώπων – trafficking: νέος οδηγός για κυβερνήσεις

 

10η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας και Διακίνησης Ανθρώπων –  European Anti-Trafficking Day, 18 Οκτωβρίου

Στρασβούργο, 18.10.2016 – Για να σηματοδοτήσει την 10η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας και Διακίνησης Ανθρώπων, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για Δράσεις κατά της Εμπορίας Ανθρώπων {the Council of Europe’s Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings (GRETA)} δημοσίευσε έναν νέο οδηγό με κατευθυντήριες γραμμές για τις εθνικές αρχές βάσει παραδειγμάτων καλών πρακτικών από ολόκληρη την ήπειρο.

“Το trafficking αποτελεί μία μάστιγα των καιρών μας, αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τα κράτη-μέλη μας έχουν λάβει ορισμένα πραγματικά σημαντικά μέτρα για να βοηθήσουν στον αγώνα για την πρόληψη της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων (trafficking), για να προστατεύσουν τα θύματα και να διώξουν τους δράστες” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland.

“Παραδείγματα καλών πρακτικών συγκεντρώθηκαν από τις χώρες προορισμού, τις χώρες διακίνησης και τις χώρες προορισμού για τα θύματα trafficking. Για πρώτη φορά, οι καλές πρακτικές συγκεντρώθηκαν σε έναν “σημείο” ώστε να βοηθηθούν οι αρχές ώστε να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την αποτρόπαια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η ομάδα GRETA είναι αρμόδια για την επίβλεψη της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του trafficking (Council of Europe’s anti-trafficking convention), η οποία έχει κυρωθεί από 46 από τα 47 κράτη-μέλη του Οργανισμού μαζί με τη Λευκορωσία.

Η παρούσα επιτομή των καλών πρακτικών υπογραμμίζει τις θετικές πρωτοβουλίες που αναγνωρίστηκαν σε περισσότερες από 50 εκθέσεις αξιολόγησης ανά χώρα που δημοσιεύθηκαν από την ομάδα GRETA από τη στιγμή που η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ το έτος 2008.

 

Ορισμένα από τα παραδείγματα καλών πρακτικών:

– Μέτρα ευαισθητοποίησης στη Ρουμανία – χρησιμοποιώντας τόσο “παραδοσιακά” όσο και online εργαλεία, που στοχεύουν προς εξειδικευμένους τομείς – και οι οποίοι προσέγγισαν πολλά πιθανά θύματα trafficking

– Μαθήματα κατάρτισης για την εμπορία και διακίνηση ανθρώπων για αστυνομικούς, συνοριοφύλακες, εισαγγελείς, επιθεωρητές εργασίας, κοινωνικούς λειτουργούς και επαγγελματίες υγείας στην Πορτογαλία

– Ένα διεπιστημονικό (multidisciplinary) σύστημα στη Δημοκρατία της Μολδαβίας όπου οι αρχές συνεργάζονται με ΜΚΟ ώστε να αναγνωρίσουν τα θύματα και να τα παραπέμψουν προς την κατάλληλη βοήθεια

– Μία περίοδο περίσκεψης έξι μηνών για τα θύματα στη Νορβηγία, δίδοντας στα θύματα δικαιώματα άδειας παραμονής, ασφαλούς στέγασης, νομικής στήριξης/ συμβουλευτικής, υγειονομικής φροντίδας καθώς και πληροφοριών σχετικά με την υποβοηθούμενη εκούσια επιστροφή.

– Ένα σύστημα προκαταβολών αποζημιώσεων προς θύματα trafficking από το κράτος της Ολλανδίας όταν ένας δράστης δεν πληρώνει το σύνολο του ποσού εντός οχτώ μηνών.

– Η προϋπόθεση προς επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να δηλώνουν σε κάθε οικονομικό έτος αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι η δουλεία και η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων (trafficking) δεν λαμβάνουν χώρα σε κανένα σημείο της εφοδιαστικής τους αλυσίδας ή σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα της επιχείρησης.

 

wcd.coe.int

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Κριτική Κοινωνική Εργασία: "Social Work and the COVID-19 Pandemic; International Insights"

Be the first to comment on "Πώς θα αντιμετωπιστεί η εμπορία ανθρώπων – trafficking: νέος οδηγός για κυβερνήσεις"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!