Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών 2016

Μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της, συχνά από ανθρώπους που γνωρίζει, αγαπά και εμπιστεύεται. Από όλες τις γυναίκες που έπεσαν θύματα ανθρωποκτονίας το 2012, σχεδόν οι μισές σκοτώθηκαν από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας τους.

Η βία κατά των κοριτσιών και γυναικών, μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαλύει ζώες, προκαλεί ανείπωτο πόνο και ασθένειες. Έχει επίσης υψηλό οικονομικό κόστος, με μια πρόσφατη μελέτη να εκτιμά ότι το κόστος της συντροφικής βίας αντιπροσωπεύει το 5,2% της παγκόσμιας οικονομίας.[1]

Πέρα από τα άμεσα ιατρικά έξοδα και τις δικαστικές δαπάνες, η βία κατά των γυναικών επηρεάζει και τον προυπολογισμό των νοικοκυριών και τον εθνικό προυπολογισμό, λόγω των χαμένων εισοδημάτων και της μη-παραγωγικότητας. Στο Βιετνάμ, για παράδειγμα, οι δαπάνες και τα διαφυγόντα κέρδη που προκύπτουν από την ενδοοικογενειακή βία εκτιμήθηκαν σε 1,4% του ΑΕΠ το 2010 [2]. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος της ενδοοικογενειακής βίας το 2009, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις χαμένες οικονομικές εκροές και το ανθρώπινο και συναισθηματικό κόστος, ανήλθε σε 16 δισεκατομμύρια λίρες [3].

Οι βαθιά ριζωμένες ανισότητες στους ρόλους, τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των ανδρών και των γυναικών, και οι στάσεις και οι κοινωνικές νόρμες που επιτρέπουν ή εξομαλύνουν αυτές τις μορφές βίας, έχουν καταστήσει το πρόβλημα ισχυρό και επίμονο, αλλά όχι αναπόφευκτο. Με τους νόμους για την προστασία των γυναικών και την τιμωρία των δραστών, τις υπηρεσίες για να ξαναχτίζουν οι γυναίκες τις ζωές τους και την ολοκληρωμένη πρόληψη που ξεκινά από νωρίς, ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο, η ισχυρή χρηματοδότηση για τις προσπάθειες να τερματιστεί αυτή η βία παραμένει θλιβερά ανεπαρκής.

Φέτος, για την παγκόσμια εκστρατεία των 16 ημερών Ακτιβισμού κατά της Έμφυλης Βίας (16 Days of Activism against Gender-Based Violence Campaign), από τις 25 Νοεμβρίου, τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έως τις 10 Δεκεμβρίου, την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η εκστρατεία της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ “UNiTE to End Violence against Women’s call for action”, έχει ως θέμα: “Orange the World: Raise Money to End Violence against Women and Girls”, για να ενισχύσει και να αντιμετωπίσει την έλλειψη χρηματοδότησης.

Γιατί η χρηματοδότηση είναι σημαντική για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών

Όταν οι ηγέτες του κόσμου ενέκριναν τους Αναπτυξιακούς Στόχους για την Αειφόρο Ανάπτυξη το 2015, αναγνώρισαν ότι ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της αναπτυξιακής ατζέντας. Ο 5ος Στόχος σχετικά με την ισότητα των φύλων περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο στόχο για τον τερματισμό όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης εμπορίας, και άλλων μορφών σεξουαλικής βίας και επιβλαβών πρακτικών. Ωστόσο, οι πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση του ζητήματος δεν συσχετίζονται με το μέγεθος της πρόκλησης.

Η κατανομή επαρκών πόρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση και ηθική επιταγή, αλλά και μια πάρα πολύ καλή επένδυση.

Ο νόμος των ΗΠΑ κατά της βίας του 1994,  παρείχε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην προγραμματική υποστήριξη σε διάστημα πέντε ετών μέσω της αύξησης των ποινών για τους δράστες και βελτιωμένους πόρους για την αστυνομία, τους εισαγγελείς και όσους/ όσες παρέχουν υπηρεσίες για τους επιζώντες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι επιτεύχθηκε εξοικονόμηση της τάξεως των 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη μείωση των άμεσων ζημιών στην περιουσία, των αναγκών σωματικής και ψυχολογικής υγείας,  της αστυνόμευσης, των υπηρεσιών για τα θύματα, της απώλειας της παραγωγικότητας, της μείωσης της ποιότητας ζωής και των θανάτων [4] .

Μια πρόσφατη πολυκρατική έρευνα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος και του Τιμόρ-Λέστε,  (Λαϊκή Δημοκρατία του Ανατολικού Τιμόρ) διαπίστωσε ότι το κόστος της παροχής ενός ελάχιστου “πακέτου” βασικών υπηρεσιών (άνω των τριών οικονομικών ετών) για τις γυναίκες και τα κορίτσια που βιώνουν τη βία ανήλθε σε 0,31% του ΑΕΠ για το Τιμόρ-Λέστε και στο 0,25% του ΑΕΠ για την Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος το 2015 [5] -ένα μικρό μέρος του κόστους των συνεπειών της βίας.

Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και οι επενδύσεις σχετικά μικρής κλίμακας που είναι έγκαιρες και καλά ενσωματωμένες μπορούν να επιφέρουν τεράστια οφέλη για τις γυναίκες και τις κοινότητές τους.

Υποσημειώσεις:

[1] Anke Hoeffler and James Fearon, Benefits and Costs of the Conflict and Violence Targets for the Post-2015 Development Agenda, 2014, available at http://docplayer.net/20788510-Benefits-and-costs-of-the-conflict-and-violence-targets-for-the-post-2015-development-agenda.html

[2] Duvvury et al, Estimating the Costs of domestic violence against women in Viet Nam.

[3] Anke Hoeffler and James Fearon, Benefits and Costs of the Conflict and Violence Targets for the Post-2015 Development Agenda, 2014, available at http://docplayer.net/20788510-Benefits-and-costs-of-the-conflict-and-violence-targets-for-the-post-2015-development-agenda.html

[4] Kathryn Anderson Clarke; Andrea Biddle and Sandra Martin, 2002. A Cost-Benefit Analysis of the Violence against Women Act of 1994. VIOLENCE AGAINST WOMEN, Vol. 8, No. 54, April 2002, 417-428

[5] Nata Duvvury, Stacey Scriver, Seema Vyas and Sinead Ashe, 2016, http://asiapacific.unwomen.org/en/digital-library/publications/2016/06/estimating-resource-requirements

Πηγή: unwomen.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Θανατική ποινή: στοιχεία για την κατάσταση στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο
error: Content is protected !!