Ορισμένα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα για κάθε παιδί: το δικαίωμα στην υγεία, την ασφάλεια, την επιβίωση, την εκπαίδευση και την απαλλαγή από τις διακρίσεις και την εκμετάλλευση, όπως και μια θέση στην οικογένεια και στην κοινότητα. Τα δικαιώματα αυτά ανήκουν σε κάθε παιδί.
Όμως το HIV και το AIDS θέτουν σε κίνδυνο πολλά από αυτά τα δικαιώματα. Επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία τόσο των γονέων όσο και των παιδιών τους. Εάν οι γονείς αρρωστήσουν, τα παιδιά ίσως χρειαστεί να δουλέψουν για να στηρίξουν οικονομικά την οικογένειά τους, οδηγώντας συχνά στο φαινόμενο της σχολικής διαρροής. Επιπρόσθετα, οι διακρίσεις που σχετίζονται με τη νόσο HIV/ AIDS μπορεί να αποκλείσουν τα παιδιά από τις οικογένειες ή/ και τις κοινότητές τους, και να καταστήσουν τα παιδιά ευάλωτα στην κακοποίηση και την εκμετάλλευση.
Υπό το πρίσμα του HIV/ AIDS οι χώρες μπορούν και θα πρέπει να οικοδομήσουν ισχυρά θεμέλια για την εκπλήρωση των δικαιωμάτων των παιδιών. Τα θεμέλια αυτά οικοδομούνται μέσω της διασφάλισης τεσσάρων δράσεων:
α) υπηρεσίες για όλες τις μητέρες που ζουν με τον HIV και για τα μωρά τους, ώστε να διακοπεί η μετάδοση του ιού
β) φάρμακα και ιατρική φροντίδα που χρειάζονται τα παιδιά με HIV ώστε να αναπτυχθούν με υγεία
γ) γνώσεις και πόροι για να προληφθεί η μετάδοση μεταξύ των νέων ανθρώπων
δ) υποστήριξη προς τις οικογένειες και τις κοινότητες, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά που πάσχουν από AIDS δεν κακομεταχειρίζονται ούτε παραμελούνται
Πρόληψη – Προστασία και Φροντίδα για τα παιδιά που ζουν με τον HIV/ AIDS – το τρίπτυχο που συνιστά το ακριβές περιεχόμενο της εκπλήρωσης των δικαιωμάτων των παιδιών.
Οι διακρίσεις βάσει της Κατάστασης Υγείας αποτελούν θέμα της εκστρατείας «19 ημέρες ακτιβισμού για την Πρόληψη της Βίας κατά των Παιδιών και Νέων 1-19 Νοεμβρίου», του Ιδρύματος WWSF (Women’s World Summit Foundation) – Τμήμα Children-Youth. |
[irp]