Θέμα: Επιβλαβείς παραδοσιακές πρακτικές – Εκστρατεία 19 Ημερών Κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων – μερικές φορές αναφέρεται ως γυναικεία περιτομή ή γεννητική κοπή – αφορά σκόπιμες διαδικασίες που αλλάζουν ή προκαλούν κάκωση στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη-ιατρικούς λόγους.

Ο FGM (Female Genital Mutilation) διαφέρει μεταξύ των περιφερειών και των πολιτισμών, με κάποιες μορφές του να είναι θανάσιμα επικίνδυνες. Σε κάθε περίπτωση, η κλειτοριδεκτομή παραβιάζει τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών.

H κλειτοριδεκτομή μπορεί να προκαλέσει σοκ, αιμορραγία και λοίμωξη, και μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη εγκυμοσύνη, υπερβολική αιμορραγία κατά τον τοκετό, ακόμη και τον θάνατο.

Ο παιδικός γάμος ορίζεται ως ο γάμος ενός κοριτσιού ή αγοριού πριν από την ηλικία των 18 ετών και αναφέρεται τόσο σε επίσημους γάμους όσο και σε άτυπες ενώσεις όπου παιδιά ζουν με έναν σύντροφο σαν να είναι παντρεμένοι.

Ενώ παιδικοί γάμοι πραγματοποιούνται σε σχεδόν κάθε περιοχή του κόσμου, συμβαίνει σε υψηλότερα ποσοστά στη Νότια Ασία (46%), στην Υπο-Σαχάρια Αφρική (37%), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (29%). Παρά το γεγονός ότι και τα αγόρια είναι ευάλωτα, η πρακτική επηρεάζει τα κορίτσια σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους για μια υγιή, παραγωγική ζωή και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Οι επιβλαβείς παραδοσιακές πρακτικές αποτελούν θέμα της εκστρατείας «19 ημέρες ακτιβισμού για την Πρόληψη της Βίας κατά των Παιδιών και Νέων 1-19 Νοεμβρίου», του Ιδρύματος WWSF (Women’s World Summit Foundation) – Τμήμα Children-Youth.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ερωτηματολόγιο για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!