Θέμα: Παιδικό Trafficking – Εκστρατεία 19 Ημέρων κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Το trafficking παιδιών είναι μια μορφή εμπορίας ανθρώπων και ορίζεται ως η “στρατολόγηση, μεταφορά, διακίνηση, υπόθαλψη ή παραλαβή” ενός παιδιού με σκοπό την εκμετάλλευση.

Η εμπορία παιδιών έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μία κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που συμβαίνει σε κάθε περιοχή του κόσμου. Κι όμως, είναι μόλις κατά την τελευταία δεκαετία που η επικράτηση και οι επιπτώσεις αυτής της πρακτικής, έχουν έρθει στο διεθνές προσκήνιο, κάτι που οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των ερευνών και των δημόσιων πρωτοβουλιών.

Πολλές πιθανές λύσεις έχουν αναλόγως προταθεί και εφαρμοστεί, που θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν σε τέσσερις τύπους δράσης: ευρεία προστασία, πρόληψη, επιβολή του νόμου και αρωγή προς τα θύματα. Στα σημαντικά διεθνή κείμενα σχετικά με την εμπορία παιδιών περιλαμβάνεται η Σύμβαση του ΟΗΕ του 1989 για τα δικαιώματα του παιδιού, η Σύμβαση του 1999 του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας περί των «Χειρίστων Μορφών Παιδικής Εργασίας» και το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών του 2000 για την πρόληψη, καταστολή και τιμωρία της εμπορίας ανθρώπων, ιδίως γυναικών και παιδιών.

Η εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών (CSEC) αποτελεί μια μορφή εξαναγκασμού και βίας κατά των παιδιών και ισοδυναμεί με καταναγκαστική εργασία και μια σύγχρονη μορφή δουλείας.

Η Διακήρυξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου κατά της Εμπορικής Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης των Παιδιών, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη το 1996, όρισε την CSEC ως: “την σεξουαλική κακοποίηση από ενήλικο και την αμοιβή σε χρήμα ή σε είδος στο παιδί ή σε τρίτο πρόσωπο ή πρόσωπα. Το παιδί αντιμετωπίζεται ως σεξουαλικό αντικείμενο και ως εμπορικό αντικείμενο.”

Το trafficking παιδιών και η Εμπορική Σεξουαλική Εκμετάλλευση παιδιών μερικές φορές αλληλοεπικαλύπτονται. Τα παιδιά που διακινούνται είναι συχνά θύματα εμπορίας για τους σκοπούς της CSEC.

Το παιδικό trafficking αποτελεί θέμα της εκστρατείας «19 ημέρες ακτιβισμού για την Πρόληψη της Βίας κατά των Παιδιών και Νέων 1-19 Νοεμβρίου», του Ιδρύματος WWSF (Women’s World Summit Foundation) – Τμήμα Children-Youth.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Trafficking 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!