Θεωρίες Προσωπικότητας II : Η Θεωρία Προσωπικότητας του Eysenck

Η προσέγγιση της προσωπικότητας μέσω των θεωριών των χαρακτηριστικών προϋποθέτει πως η συμπεριφορά καθορίζεται από κάποια σταθερά χαρακτηριστικά που αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της προσωπικότητας.

Τα χαρακτηριστικά αυτά, προδιαθέτουν το άτομο να ενεργεί με έναν ορισμένο τρόπο, ανεξάρτητα από την κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά παραμένουν σταθερά στις διάφορες καταστάσεις και την πάροδο του χρόνου, όμως μπορεί να ποικίλουν μεταξύ των ατόμων.

Εικάζεται ότι τα άτομα διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας εξαιτίας των γενετικών διαφορών.

Οι θεωρίες αυτές συχνά αναφέρονται σε ψυχομετρικές θεωρίες, εξαιτίας της έμφασης τους στην μέτρηση της προσωπικότητας με την χρήση ψυχομετρικών τεστ.

Η Θεωρία Προσωπικότητας του Eysenck

Ο Eysenck (1952, 1967, 1982) ανέπτυξε ένα πολύ επιδραστικό μοντέλο προσωπικότητας. Βάσει των αποτελεσμάτων αναλύσεων παραγόντων απαντήσεων σε ερωτηματολόγια προσωπικότητας, προσδιόρισε τρεις διαστάσεις της προσωπικότητας: την εξωστρέφεια, την νεύρωση και τον ψυχωτισμό.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940, ο Eysenck εργαζόταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Maudsley στο Λονδίνο. Η δουλειά του ήταν να πραγματοποιήσει μια αρχική αξιολόγηση του κάθε ασθενούς πριν διαγνωστούν οι ψυχικές τους διαταραχές από ψυχίατρο. Από εκείνη τη θέση, ο Eysenck σύνταξε ερωτήσεις σχετικά με την συμπεριφορά, τις οποίες ζήτησε αργότερα να απαντήσουν 700 στρατιώτες, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για νευρωτικές διαταραχές στο νοσοκομείο (Eysenck (1947).

Αυτό που βρήκε ήταν ότι οι απαντήσεις των στρατιωτών έμοιαζαν να συνδέονται φυσικά η μια με την άλλη, γεγονός που υποδήλωνε ότι υπήρχε μια σειρά από χαρακτηριστικά προσωπικότητας που αποκαλύπτονταν από τις απαντήσεις των στρατιωτών. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα αποκάλεσε χαρακτηριστικά προσωπικότητας πρώτης τάξης (first order personality traits). 

Χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονόμασε ανάλυση παραγόντων. Αυτή η τεχνική μείωσε τη συμπεριφορά σε μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να ομαδοποιηθούν υπό διαφορετικές κλάσεις, που ονόμασε διαστάσεις.

Ο Eysenck (1947) διαπίστωσε ότι η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να περιγραφεί από δύο διαστάσεις: της εσωστρέφειας / εξωστρέφειας (Ε) και της νεύρωσης / σταθερότητας (N). Τα χαρακτηριστικά αυτά τα ονόμασε χαρακτηριστικά προσωπικότητας δεύτερης τάξης. (second order personality traits).

eysenck-traits

Σύμφωνα με τον Eysenck, οι δύο διαστάσεις της νεύρωσης (stable vs. unstable) και η εσωστρέφεια-εξωστρέφεια συνδυάζονται για να σχηματίσουν μια ποικιλία από χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Οι εξωστρεφείς είναι κοινωνικοί και αποζητούν τον ενθουσιασμό και την αλλαγή, και έτσι μπορεί να βαριούνται εύκολα. Τείνουν να είναι ανέμελοι, αισιόδοξοι και παρορμητικοί.
Οι εσωστρεφείς είναι συγκρατημένοι, σχεδιάζουν τις πράξεις τους και ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Τείνουν να είναι σοβαροί, αξιόπιστοι και απαισιόδοξοι.
Οι νευρωτικοί / ασταθείς (unstables) τείνουν να είναι ανήσυχοι, νευρικοί και κυκλοθυμικοί. Είναι υπερβολικά συναισθηματικοί και είναι δύσκολο για αυτούς να ηρεμήσουν εάν αναστατωθούν.
Οι σταθεροί / stables είναι συναισθηματικά ήρεμοι, αδρανείς και αμέριμνοι.
O Eysenck (1966) αργότερα πρόσθεσε και ένα τρίτο χαρακτηριστικό / διάσταση–τον Ψυχωτισμό – π.χ. έλλειψη ενσυναίσθησης, σκληροί, μοναχικοί, επιθετικοί και ενοχλητικοί.

Ο Eysenck συσχέτισε την προσωπικότητα ενός ατόμου με την λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ANS). Η προσωπικότητα εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ διέγερσης και διαδικασίας αναστολής του νευρικού συστήματος. Τα νευρωτικά άτομα έχουν ένα αυτόνομο νευρικό σύστημα που αποκρίνεται γρήγορα στο στρες.

References

Eysenck, H. J. (1952). The scientific study of personality.

Eysenck, H. J. (1966). Personality and experimental psychology. Bulletin of the British Psychological Society.

Eysenck, H. J. (1967). The biological basis of personality (Vol. 689). Transaction publishers.

Eysenck, H. J. (1982). Personality, genetics, and behavior: Selected papers.

Πηγή: McLeod, S. A. (2014). Theories of Personality. Retrieved from www.simplypsychology.org/personality-theories.html

Απόδοση/Μετάφραση: Τομπέα Ελένη

Πηγή: simplypsychology.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Έρευνα: Ο Αντίκτυπος της Πανδημίας του COVID-19 στην Περιγεννητική Ψυχική Υγεία (RiseupPPD-Covid)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!