Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ετήσιο κύκλο διαλέξεων – σεμιναρίων με τίτλο ”Ψυχική Υγεία και Οικογένεια”. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί σε δέκα συναντήσεις, που ξεκινούν το Νοέμβριο του 2016 και θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2017, με την επιστημονική επίβλεψη της Κλινικής Ψυχολόγου – Ψυχαναλύτριας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, Αναστασίας Πιμπιλίδου, πτυχιούχου του Πανεπιστημίου Paris VII, η οποία εργάζεται ως θεραπεύτρια παιδιών και εφήβων στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη κατά σειρά διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νoεμβρίου 2016, στις 18.00, στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου (Βασ. Γεωργίου Α’ 1) με θέμα: “Η βρεφική ηλικία, θεμέλιος λίθος μιας ισορροπημένης ζωής”.
Η φροντίδα, το όνομα του παιδιού και οι παρεμβάσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος στους νέους γονείς.
Κάθε άνθρωπος σημαδεύεται από γεγονότα και συναισθήματα τα οποία συνοδεύουν την κύηση, τη γέννηση και τους πρώτους μήνες του μωρού. Η επιθυμία για παιδί, γεγονότα ευχάριστα, εντάσεις του ζευγαριού μεταξύ τους. Συγκρούσεις στην ευρύτερη οικογένεια, προβλήματα επαγγελματικά, αρρώστιες, διαφωνίες για το όνομα.
Αποχωρισμοί, πένθος, στιγματίζουν για πάντα την ζωή του μωρού.
Η φροντίδα για το καλύτερο μέλλον αρχίζει με την εξασφάλιση μιας ισορροπημένης ψυχικής υγείας του μωρού. Η μητέρα, ο πατέρας και όλο το οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να συμβάλλουν στην ψυχική του ηρεμία. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες οφείλουν μία συναισθηματικά όμορφη υποδοχή στο εγγόνι τους και σεβασμό στους γονείς του. Η αγάπη και η ευθύνη για τον ψυχικό κόσμο τ ου μωρού, τόσο εύθραυστου, στην αρχή της ζωής του, είναι το καλύτερο δώρο!
Στην διάλεξη της 9ης Νοεμβρίου 2016, θα αναλυθούν ψυχαναλυτικά:
Επιθυμία παιδιού και σχέση του ζευγαριού. | Συναισθηματική κατάσταση της μητέρας και του πατέρα. | Ο πρώτος χρόνος της ζωής του μωρού. |
Η σημασία της επιλογής του ονόματος. | Αντιμετώπιση των οικογενειακών συγκρούσεων. | Επιπτώσεις του αποχωρισμού παιδιού μητέρας. |
Παθολογικά συμπτώματα του μωρού και αντιμετώπιση. | Παρουσίαση κλινικών περιστατικών. | Ερωτήσεις στο τέλος της διάλεξης. |
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στους εκπαιδευτικούς θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού τηλ: 2310/840295 και 2310/841962.
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.