«Μια θλιβερή μέρα στη Μόρια»

Πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν σε μια σκηνή στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν ώστε να υπάρξει μια υπεύθυνη αντίδραση από τις Αρχές;

Η φωτιά στη Μόρια είναι κάτι περισσότερο από ατύχημα

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ξέσπασε πυρκαγιά στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο. Δύο άνθρωποι, μια γυναίκα κι ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους, ενώ δύο ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις τέντες και τα κοντέινερ που διαβιούν συνωστισμένοι οι πρόσφυγες.

Ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετέβη στον καταυλισμό λίγο αργότερα για να εκτιμήσει τις ανάγκες των ανθρώπων και τις ζημιές. Η ομάδα παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιους πρόσφυγες, ενώ μοίρασε κουβέρτες και ζεστά ρούχα σε ανθρώπους που είχαν καταφύγει εξαιτίας της φωτιάς κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης. Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παραμένουν στο σημείο, εκτιμώντας τις ανάγκες σε συνεργασία με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις τοπικές Αρχές.

%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1_%ce%bc%cf%8c%cf%81%ce%b9%ce%b1

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ξέσπασε πυρκαγιά στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο. Ιδιαίτερα άσχημες και αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης παρατηρούνται σε καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα.

«Πρόκειται για μια θλιβερή μέρα στη Μόρια. Παιδιά, γυναίκες και άνδρες συνωστίζονται σε σκηνές που υπερβαίνουν την προβλεπόμενη χωρητικότητα. Διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες μέσα στον χειμώνα και χρησιμοποιούν επικίνδυνους τρόπους για να ζεσταθούν. Είναι δεδομένο ότι η αξιοπρεπής διαβίωσή τους δεν είναι προτεραιότητα των Αρχών. Η χθεσινή φωτιά στη Μόρια είναι κάτι περισσότερο από ατύχημα» αναφέρει ο Αχιλλέας Τζέμος, συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο και συνεχίζει «Είναι άμεση συνέπεια των συνθηκών διαβίωσης που έχουν επιβάλλει στους πρόσφυγες οι Αρχές της Ελλάδας και της ΕΕ. Οι Αρχές, επίσης, αρνούνται να μεταφέρουν εκτός των ελληνικών νησιών τους ανθρώπους γιατί θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα σώσουν τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν σε μια σκηνή στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν ώστε να υπάρξει μια υπεύθυνη αντίδραση από τις Αρχές

Ιδιαίτερα άσχημες και αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης παρατηρούνται σε καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές, με τα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόζουν, ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. Δυστυχώς, το δυστύχημα στη Μόρια γίνεται ακόμη μια θανατηφόρα συνέπεια των αποφάσεων αυτών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας σε όλους τους καταυλισμούς.  Είναι απαράδεκτο όταν έχουν διατεθεί εκατομμύρια ευρώ, άνθρωποι να συνεχίζουν να πεθαίνουν από ατυχήματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν προληφθεί.

«Καλούμε  τις ελληνικές Αρχές να λάβουν επιτέλους την απόφαση για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών και παράλληλα να παρέχουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες σε όλους» τονίζει ο Λοΐκ Ζεζέρ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

 

msf.gr

Διαβάστε Επίσης  Mental Health Supervisor @ Médecins Sans Frontières (MSF) | Greece

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!