«Ξενώνας Φιλοξενίας για Ασυνόδευτα Παιδιά»

 

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και η διεθνής οργάνωση Save the Children, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζουν τον Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής προστασίας που απευθύνεται σε ασυνόδευτα παιδιά υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
 
Ο Ξενώνας χρηματοδοτείται από τo τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (European Commission’s Humanitarian Aid department – ECHO).

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, δήλωσε σχετικά: “Πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εκτοπιστεί λόγω πολέμου και συγκρούσεων. Από αυτούς οι μισοί είναι παιδιά. Αρκετές χιλιάδες από αυτά τα αγόρια και τα κορίτσια βρίσκονται στην Ελλάδα και θα περάσουν όλη τους την παιδική ηλικία μακριά από τις πατρίδες τους. Mε τη βοήθεια της Save the Children, εταίρου μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται κομμάτι της λύσης, και μάλιστα μιας μακροπρόθεσμης λύσης – για να στηρίξουμε κάποια από τα παιδιά αυτά και να τους προσφέρουμε ελπίδα“.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξασφάλιση προστατευόμενης στέγασης ασυνόδευτων παιδιών, αγοριών, ηλικίας 10-18 ετών, με την παροχή αφενός ασφαλούς και κατάλληλης φροντίδας και αφετέρου υπηρεσιών προστασίας (σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ιατρική φροντίδα & περίθαλψη, ασφάλεια) εντός του Ξενώνα με επαρκές και κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ο ξενώνας έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μέχρι 30 παιδιά. Στον ξενώνα επίσης παρέχονται υποστηρικτικές δράσεις από εξειδικευμένη ομάδα, στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται ανάγκες για νομική, ψυχολογική ή άλλη υποστήριξη.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται στη βάση της βέλτιστης εξυπηρέτησης των Δικαιωμάτων των Παιδιού, καθώς και προς το συμφέρον και την ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν εκεί. Παράλληλα οι συνεργαζόμενοι φορείς προετοιμάζουν πιλοτικό πρόγραμμα «ανάδοχης φροντίδας για ασυνόδευτα παιδιά» με γνώμονα το εξατομικευμένο συμφέρον του κάθε παιδιού.

Διαβάστε Επίσης  Απαιτείται άμεση δράση: εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες που διέμεναν προηγουμένως στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας

Be the first to comment on "«Ξενώνας Φιλοξενίας για Ασυνόδευτα Παιδιά»"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!