Οι 10 χώρες με την μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στον κόσμο

 

Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα θα μπορέσει να δει να γεφύρωνονται πλήρως τα έμφυλα χάσματα στην υγεία, εκπαίδευση, στις οικονομικές ευκαιρίες και στο πεδίο της πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο αν ζήσει ως την ηλικία των 83 ετών.

Αυτό είναι ένα από τα ανησυχητικά ευρήματα της Παγκόσμιας Έκθεσης για το Χάσμα των Φύλων 2016 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum’s Global Gender Gap Report 2016).

Η Έκθεση δείχνει ότι ανθίστανται οι τεράστιες διαφορές στις ευκαιρίες για τις γυναίκες μεταξύ των χωρών που αποδίδουν καλά και όσων αποδίδουν χειρότερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι χώρες με τα υψηλότερα “σκορ”

Η λίστα με τις κορυφαίες 10 χώρες (μικρότερα έμφυλα χάσματα) συνεχίζει να κυριαρχείται από τις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες καταλαμβάνουν τις πρώτες τέσσερις θέσεις.

global_gender_gap_2016_top_countries

Image: World Economic Forum

 

Συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο, οι χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες του δείκτη αποδίδουν ιδιαιτέρως καλά στην κατηγορία της Πολιτικής Ενδυνάμωσης, με όλες τις χώρες να κατατάσσονται στην πρώτη/κορυφαία 20αδα (top 20)

Αυτό είναι το όγδοο συναπτό έτος στο οποίο η Ισλανδία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, γεφυρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 87% του συνολικού έμφυλου χάσματός της. Παραμένει η χώρα με την καλύτερη επίδοση αναφορικά με την Πολιτική Ενδυνάμωση και βρίσκεται στις 10 κορυφαίες θέσεις αναφορικά με την Οικονομική Συμμετοχή και Ευκαιρίες, μέτρηση που βασίζεται στις απτές βελτιώσεις στον αριθμό γυναικών μεταξύ του “σώματος” των νομοθετών, ανώτατων αξιωματούχων και ατόμων σε διευθυντικές θέσεις.

Η Φινλανδία “ξεπέρασε” τη Νορβηγία, επανακτώντας τη δεύτερη θέση στον κόσμο, γεφυρώνοντας σχεδόν το 85% του συνολικού έμφυλου χάσματος της. Έχει γεφυρώσει πλήρως ως χώρα το έμφυλο χάσμα στα Εκπαιδευτικά Επιτεύγματα και στην Υγεία και Επιβίωση, και παραμένει η χώρα που καταλαμβάνει τη 2η θέση στην Πολιτική Ενδυνάμωση, προσεγγίζοντας την ισότητα στον αριθμό γυναικών σε υπουργικές θέσεις.

Η Rwanda υπερέβη το όριο της γεφύρωσης του 80% του έμφυλου χάσματός της, και ξεπέρασε την Ιρλανδία ώστε να εισέλθει στην πρώτη πεντάδα για πρώτη φορά από την εισόδο της στον Δείκτη. Παραμένει η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στον κόσμο, σε ποσοστό 64%.

Επίση, η Nicaragua επανήλθε στις 10 πρώτες θέσεις της κατάταξης του Δείκτη (Index) για πρώτη φορά από το 2014. Παραμένει η χώρα με την καλύτερη επίδοση στην Περιφέρεια Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση

Στην πραγματικότητα, η Nicaragua κατατάσσεται επίσης στην πρώτη θέση των χωρών με την μεγαλύτερη βελτίωση, πάνω από το Nepal και τη Βολιβία. Έχει γεφυρώσει πλήρως τα έμφυλα χάσματα στους δείκτες Εκπαιδευτικών Επιτευγμάτων και Υγείας και Επιβίωσης, και κατατάσσεται τέταρτη στον κόσμο αναφορικά με την πολιτική ενδυνάμωση, με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του έμφυλου χάσματος της στην πολιτική να έχει πλέον γεφυρωθεί.

 

global_gender_gap_2016_top_countries_2

Image: World Economic Forum

Το Nepal έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτες βελτιώσεις στο δείκτη Πολιτικής Ενδυνάμωσης, καθώς και στην ισότητα αναφορικά με τον αλφαβητισμό και τους μισθούς.

Και παρόλο που η Βολιβία σημειώνει μία μικρή μείωση στην συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, έχει προσεγγίσει την ισότητα στον αριθμό των γυναικών στο κοινοβούλιο και έχει γεφυρώσει πλήρως το έμφυλο χάσμα της στο δείκτη Υγείας και Επιβίωσης.

“Μικτή” Εικόνα

Υφίσταται εν μέρει θετική πρόοδος αλλά και ορισμένα ανησυχητικά ευρήματα, όπως υπογραμμίζει η φετινή Έκθεση.

Το έμφυλο χάσμα στην οικονομία στην φετινή μέτρηση επέστρεψε στο σημείο που βρισκόταν το 2008, έπειτα από την κορυφαία τιμή που σημειώθηκε το 2013. Αντιθέτως, σε σχέση με τις υφιστάμενες τάσεις, το έμφυλο χάσμα στο πεδίο της εκπαίδευσης μπορεί να γεφυρωθεί πλήρως εντός των επόμενων 10 ετών.

 

www.weforum.org

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Υπηρεσίες εργασιακής στήριξης / συμβουλευτικής απασχόλησης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!