Η UNESCO, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, εγκαινίασε σε ξεχωριστή εκδήλωση στις 18 Νοεμβρίου, τη νεοσύστατη Έδρα της “Η Άσκηση της Φιλοσοφίας με παιδιά: μια εκπαιδευτική βάση για τον διαπολιτισμικό διάλογο και τον κοινωνικό μετασχηματισμό” στο Πανεπιστήμιο της Nantes στη Γαλλία.
Τα τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο έχουν θέσει τις κυβερνήσεις σε εγρήγορση για την ανάγκη εκπαίδευσης των μελλοντικών πολιτών, από την πρώιμη παιδική ηλικία, στην κριτική σκέψη, στις ανθρωπιστικές αξίες, στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και στην ανάγκη για ειρηνικό και με σεβασμό διάλογο μεταξύ των πολιτισμών.
Η έδρα της UNESCO για την άσκηση της φιλοσοφίας με παιδιά (από 4 έως 18 ετών) στοχεύει στην ανάπτυξη πρακτικών στον άξονα της ιδιότητας του πολίτη μέσω της έρευνας, της διδασκαλίας, της κατάρτισης και της διάχυσης των παιδαγωγικών εργαλείων στα σχολεία και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Για το σκοπό αυτό, η Έδρα αυτή της UNESCO θα εξασφαλίσει το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων ομάδων και γαλλόφωνων δομών που λειτουργούν ήδη για το θέμα αυτό και θα συμβάλει στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών και των επαγγελματιών στο πλαίσιο των σχέσεων Βορρά-Νότου. Η Έδρα έχει επίσης ως στόχο να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ των παιδιών από όλο τον κόσμο, διάλογο μέσα από μια συνεργατική πλατφόρμα που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Enjeu [x] και διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας 2016
” … Η φιλοσοφία είναι κάτι παραπάνω από ένα ακαδημαϊκό μάθημα. Είναι μια καθημερινή πρακτική που βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν με έναν καλύτερο, πιο ανθρώπινο τρόπο. “
Irina Bokova
UNESCO Director-General
Ο φιλοσοφικός προβληματισμός διδάσκεται και βελτιστοποιείται από τη μικρή ηλικία, ως βασικό κλειδί για να εμπνέει τη δημόσια συζήτηση και την προάσπιση του ανθρωπισμού, ο οποίος πλήττεται από τη βία και τις εντάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η φιλοσοφία δεν προσφέρει έτοιμες προς χρήση λύσεις, αλλά μια αέναη αναζήτηση για την αμφισβήτηση του κόσμου, προσπαθώντας να βρει μια θέση μέσα σε αυτόν.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ανοχή είναι τόσο μια ηθική αρετή, όσο και ένα πρακτικό εργαλείο για διάλογο. Δεν έχει τίποτε κοινό με τον αφελή σχετικισμό που ισχυρίζεται ότι όλα είναι εξίσου έγκυρα. Είναι μια ατομική επιτακτική ανάγκη ακρόασης, διότι στηρίζεται σε μια αποφασιστική δέσμευση για την προάσπιση των οικουμενικών αρχών της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.
Αυτό το έτος, η UNESCO γιορτάζει τα γενέθλια δύο επιφανών φιλοσόφων, του Αριστοτέλη και του Leibniz, οι οποίοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη της μεταφυσικής και της επιστήμης, της λογικής και της ηθικής. Και οι δύο, με μερικούς αιώνες διαφορά και σε πολύ διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια, τοποθέτησαν τη φιλοσοφία στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής, ως το κεντρικό σημείο μιας ελεύθερης και αξιοπρεπούς ζωής.
en.unesco.org
socialpolicy.gr