Σεμινάριο: “Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους (Κοινωνική Φοβία)”

Σεμινάριο – Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής

Ερμού 58-60, 10563 Αθήνα

Σάββατο 30/09/2017 12:00-16:00 μ.μ.

Πληροφορίες & Κρατήσεις: τηλ. 211-2143425 κιν. 6972152645

Κόστος: 35 ευρώ / Ειδική τιμή σε ανέργους και φοιτητές 30 ευρώ

Εισηγήτρια: Μαρίνα Κατσαρή-Ψυχολόγος*

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την διαταραχή κοινωνικού άγχους : Πρόκειται για μια αγχώδη Διαταραχή, με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ασθενούς. Η δυσλειτουργία που προκαλεί, σε όλους τους τομείς της ζωής, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική. Η έγκαιρη διαφοροποίηση της διαταραχής από την ντροπαλότητα ως χαρακτηριστικό προσωπικότητας, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένη από ότι πίστευαν μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί ψυχικής υγείας. Είναι η τέταρτη πιο συχνή ψυχική διαταραχή στις ΗΠΑ, και αποτελεί το 10% των ατόμων που επισκέπτονται τη Μονάδα Θεραπείας της Συμπεριφοράς του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής. Επίσης παρουσιάζει 60-70% συννόσηση με άλλους κλινικούς πληθυσμούς, κυρίως κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας και άλλες αγχώδεις διαταραχές.

Η Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους διαφέρει από την απλή ντροπαλότητα ή συστολή καθώς το άτομο με Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους αισθάνεται πολύ εντονότερο άγχος, αποφεύγει με κάθε τρόπο τις κοινωνικές καταστάσεις που του προκαλούν φόβο, και το άγχος του συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως ερυθρίαση, ξηροστομία, γαστρεντερικές δυσλειτουργίες, συχνοουρία, μούδιασμα, δύσπνοια ή /και γρήγορη αναπνοή.

Έχει φανεί από μελέτες ότι οι άνθρωποι με διαταραχή κοινωνικού άγχους δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην γνώμη που έχουν οι άλλοι για εκείνους, σε βαθμό που αρνητική κρίση των άλλων αποκτάει διαστάσεις καταστροφής.
Οι ασθενείς δυσκολεύονται να εργαστούν, ή αν εργάζονται είναι πιθανό να αρνηθούν μια προαγωγή ή μια θέση, παρόλο που ανταποκρίνεται στις ικανότητες τους. Δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι, ή επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές (λιγότεροι άνθρωποι, ή /και λιγότεροι γνωστοί τους). Δυσκολεύονται να δημιουργήσουν μακροχρόνιες σχέσεις.
Συχνά καταφεύγουν στην κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών, για να διαχειριστούν το άγχος τους και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Η Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους είναι μια από τις σοβαρότερες αγχώδεις διαταραχές, που είναι δυνατόν να επηρεάσει και να περιορίσει την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή ενός ατόμου, και αν δεν γίνει αντιληπτή από το ίδιο το άτομο και το περιβάλλον του ως αποκλίνουσα συμπεριφορά, ώστε να ζητηθεί θεραπεία, συνήθως διαρκεί για όλη τη ζωή.

*Η Μαρίνα Κατσαρή είναι απόφοιτη του τμήματος «Πρόγραμμα Ψυχολογίας « της Φιλοσοφικής Σχολής , κάτοχος του μεταπτυχιακού Διπλώματος « Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη» του τμήματος Μεθοδολογία Ιστορία Θεωρία της Επιστήμης, και «Κλινική Νευροψυχολογία» της Ιατρικής Σχολής. Επίσης είναι υποψήφια διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής (Θέμα: Νοητικές λειτουργίες στην Πολλαπλή Σκλήρυνση) , και εκπαιδεύεται στη Συμπεριφοριστική θεραπεία αγχωδών διαταραχών.

Ολιγομελή τμήματα (έως 15 άτομα). Παρέχονται βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου και υλικό σημειώσεων.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής

 

Be the first to comment on "Σεμινάριο: “Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους (Κοινωνική Φοβία)”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!