Ευρωβουλευτές: “Μην υποκινείτε το μίσος απέναντι στους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες”

Παραδόξως, παρότι διανύθηκε ένα έτος μετωπικών πολιτικών επιθέσεων από αρκετές εθνικές κυβερνήσεις εναντίον των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα καλεί τις χώρες να απέχουν από την υποκίνηση του φόβου και του μίσους μεταξύ των πολιτών.

Η πολιτική συνέπεια δεν συγκαταλέγεται στις δυνάμεις των πολιτικών της Ε.Ε, όταν οι αξίες έρχονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα. Οι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz στην Ουγγαρία ήταν μεταξύ των 456 έτερων ευρωπαίων βουλευτών που ενέκριναν ένα ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ το 2015.

Το κείμενο καλεί ρητώς τα κράτη μέλη να “απέχουν από την υποκίνηση του φόβου και του μίσους μεταξύ των πολιτών τους απένταντι στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο για πολιτικό όφελος.” Και όλα αυτά έπειτα από την δαπάνη περίπου 44.700.000 ευρώ από την ουγγρική κυβέρνηση για μια αντιμεταναστευτική εκστρατεία μίσους, πλημμυρίζοντας τη χώρα με ξενοφοβικά πρωτοσέλιδα κατά την πορεία προς το δημοψήφισμα για τις ποσοστώσεις των μεταναστών.

Και δεν είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δρα αντίθετα με τις κοινές Ευρωπαικές δημοκρατικές αξίες σε τακτική βάση.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τις «αύξηση των επιπέδων της ρητορικής μίσους μέσα από ορισμένα ιδρύματα, πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης» και αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει το παράδειγμα αντίθεσης προς την ρητορική μίσους.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με κοινωνιακά, νομικά και οικονομικά προβλήματα. Η ΕΕ πρέπει επίσης να ασχοληθεί με το ζήτημα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα,” δήλωσε ο εισηγητής της έκθεσης, József Nagy (ΕΛΚ, Σλοβακία).

Θετικές ενημερωτικές εκστρατείες

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού, ενώ παράλληλα ζητά την ανάπτυξη θετικών ενημερωτικών εκστρατειών για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την ένταξη με ένα καλύτερο τρόπο με βάση “τις ευρωπαϊκές αξίες, την ανεκτικότητα και την αίσθηση της κοινότητας, χωρίς στιγματισμό.”

Μεταξύ των συγκεκριμένων προτάσεων του, το μη-νομικά δεσμευτικό έγγραφο/έκθεση θέτει τα ακόλουθα ζητήματα:

Επικαλούμενο μια έκθεση της Europol για τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που εξαφανίστηκαν στην ΕΕ το περασμένο έτος, το κείμενο καλεί τα κράτη να καταγράφουν και να εντοπίζουν τα παιδιά με μέσα φιλικά ως προς τις ανάγκες των παιδιών ώστε να αποτρέπεται η εξαφάνισή τους.
Αίτηση προς την Europol και την Eurojust να αφιερώσουν τους κατάλληλους πόρους για τον εντοπισμό θυμάτων, την καταπολέμηση των δικτύων των δραστών και να επιτάχυνση της παραπομπής του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, όταν πρόκειται για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της παιδικής πορνογραφίας ή του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Με ξεχωριστή σημείωση, η έκθεση καλεί για πιο ενεργή προστασία των ατόμων ΛΟΑΤ, επισημαίνοντας ότι τα θεμελιώδη δικαιώματά τους συχνά παραβιάζονται σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Για αποτελεσματική χάραξη πολιτικής, η έκθεση επαναλαμβάνει την έκκλησή του ΕΚ από τον Οκτώβριο του 2016 για τη δημιουργία ενός μηχανισμού της ΕΕ για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα ώστε να παρακολουθεί την κατάσταση αυτών των αρχών στα κράτη μέλη της ΕΕ σε ετήσια βάση.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές καλούν για μια εκτενή συζήτηση σχετικά με τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, προσπαθώντας να αναδείξουν το σημαντικό έργο που επιτελεί στην παροχή εμπειρογνωμοσύνης στα όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τις ελευθερίες και το δικαίωμα έκφρασης τους από τους ευρωπαίους πολίτες.
Η έκθεση επικρίνει τις κυβερνήσεις για την αδράνειά τους, όσον αφορά την προστασία των κοινοτήτων των Ρομά, με βάση τα απογοητευτικά συμπεράσματα της σχετικής έκθεσης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: liberties.eu

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Επικαιροποιημένη έκθεση AIDA για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα το 2019

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!