Οι 10 αναρτήσεις του 2016 που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Το socialpolicy.gr σας παρουσιάζει τις 10 αναρτήσεις του έτους που συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από εσάς, σαν μια μορφή μικρής ανασκόπησης.

1. Η μελέτη που άλλαξε τον κόσμο της Ψυχιατρικής: Το Πείραμα Rosenhan

Το 1973, ένα πείραμα που ονομάστηκε «On being sane in insane places» σόκαρε ψυχολόγους και ψυχιάτρους σε όλο τον κόσμο.

Το πείραμα Rosenhan διεξήχθη από τον ψυχολόγο David Rosenhan, και από τότε θεωρείται ως μια από τις πιο εντυπωσιακές μελέτες στον τομέα της ψυχιατρικής.

Αυτό που ο Rosenhan ανέμενε να ανακαλύψει ήταν το κατά πόσον μια ψυχική ασθένεια θα μπορούσε ποτέ να διαγνωστεί με βεβαιότητα. Ήταν αρκετά απαισιόδοξος σχετικά με αυτό και έτσι προσπάθησε να αποδείξει ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιούνταν από τον κλάδο της ψυχιατρικής δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

 2. Δωρεάν βιβλία πάνω στη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την κοινωνική τάξη

Μια λίστα με δωρεάν βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) σχετικά με τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την κοινωνική τάξη και τον πολιτισμό.

Δείτε τη λίστα εδώ

3. Γονείς με ναρκισσιστικές διαταραχές: 6 τύποι συναισθηματικής κακοποίησης

Απόρριψη

Ο ναρκισσιστής γονέας που εμφανίζει απορριπτική συμπεριφορά προς το παιδί συχνά (σκόπιμα ή ασυνείδητα) κάνει στο παιδί γνωστό, με ποικίλους τρόπους, ότι είναι ανεπιθύμητο. Μειώνοντας την αξία ενός παιδιού ή υποβαθμίζοντας τις ανάγκες του αποτελεί μια μορφή την οποία μπορεί να λάβει αυτή η συναισθηματική κακοποίηση. Άλλα παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν τον γονέα να λέει στο παιδί να φύγει ή ακόμη χειρότερα, να εξαφανιστεί από μπροστά του χαρακτηρίζοντας το αρνητικά ή λέγοντας στο παιδί ότι δεν αξίζει, μετατρέποντας το στον αποδιοπομπαίο τράγο της οικογένειας ή κατηγορώντας το για τα προβλήματα της οικογένειας / των αδελφών του. Η άρνηση να μιλήσει ένας γονέας  σε ένα μικρό παιδί ή να το κρατήσει, καθώς αυτό μεγαλώνει, μπορεί επίσης να θεωρηθεί κακοποίηση.

Διαβάστε εδώ τους υπόλοιπους τύπους συναισθηματικής κακοποίησης

4. Zygmunt Bauman: “Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Επιστρέφουμε στα μικρά, φυλετικά κράτη”

Ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν είναι Πολωνός κοινωνιολόγος, φιλόσοφος, καθηγητής ανθρωπιστικών σπουδών και ένας από τους δημιουργούς της έννοιας του μεταμοντερνισμού. Στη συνέντευξη αυτή συζητά για το Μπρέξιτ και τον αντίκτυπο που έχει στον κόσμο.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη

5. Δωρεάν online μαθήματα Λογοτεχνίας

Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα λογοτεχνίας από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Τα παρακάτω αρχεία ήχου και εικόνας μπορείτε να τα κατεβάσετε απευθείας στον υπολογιστή σας ή στο MP3 player.

Δείτε τα αρχεία εδώ

6. Μπορεί το ψυχικό τραύμα να μεταβιβαστεί από το γονέα στο παιδί;

Πρόσφατες μελέτες σχετικά με την επιστήμη των διαγενεακών τραυμάτων – για παράδειγμα μεταξύ επιζώντων του Ολοκαυτώματος και των παιδιών τους – έχουν ως εύρημα ότι το τραύμα μπορεί να μεταβιβαστεί μεταξύ των γενεών. Η θεωρία της επιγενετικής κληρονομικότητας υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα γονίδια των μελλοντικών γενεών. Χημικά στοιχεία προσκολλώνται στο DNA μας, ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας τα γονίδιά μας. Μια ερευνητική ομάδα του νοσοκομείου Mount Sinai της Νέας Υόρκης με επικεφαλής την Rachel Yehuda, κορυφαίας ειδικού στο πεδίο του μετα-τραυματικού στρες και της επιγενετικής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα από αυτά τα χημικά στοιχεία θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν από γενιά σε γενιά. Όταν η Yehuda μελέτησε μητέρες που ήταν έγκυες και παρούσες στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου κατά τη διάρκεια της 11ης Σεπτεμβρίου, ανακάλυψε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να αφήσουν ακόμη και “αποτύπωμα” στη μήτρα.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

7. Η κουλτούρα της ‘χαράς’ ως κυρίαρχη ιδεολογία

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη πίεση από την κοινωνία να είμαστε χαρούμενοι. Η λογική ότι πρέπει να καταπολεμούμε κάθε αρνητικό συναίσθημα αναπαράγεται από όσα προωθούνται από τα media, την αγορά αλλά και από την επιστήμη, με το να δίνεται μεγάλη βάση στην έρευνα που αφορά τη «θετική ψυχολογία», τη νευροφυσιολογική φύση των συναισθημάτων ακόμη και την ανάπτυξη εφαρμογών αναγνώρισης συναισθημάτων. Σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των ανθρώπων, υπάρχει η τάση να προωθούμε τα θετικά συναισθήματα, καθώς έχουν συσχετιστεί με την αποτελεσματικότητα και την ικανοποίηση, ενώ η κακή διάθεση, ο θυμός, ο φόβος, η ανασφάλεια και λοιπά αρνητικά συναισθήματα δαιμονοποιούνται ως παράγοντες που πηγαίνουν πίσω τα άτομα ως προς τους στόχους τους και τη συνολική τους ευτυχία.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

8. Καλλιτέχνης που πάσχει από αγχώδη διαταραχή μετατρέπει ψυχικές παθήσεις σε τέρατα

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι μόνο μερικές από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες από τις οποίες πάσχουν οι άνθρωποι. Ο Βρετανός καλλιτέχνης Toby Allen, χρησιμοποιεί την τέχνη του για να ρίξει φως σε αυτές τις ασθένειες με την ελπίδα να τις καταστήσει πιο διαχειρίσιμες.

Ο Allen απεικονίζει τις ψυχικές ασθένειες ως τέρατα, σχέδια τα οποία συνοδεύονται με ένα σύντομο οδηγό που περιγράφει ποια είναι αυτά τα τέρατα και τι είναι ικανά να κάνουν.

Δείτε εδώ τα σχέδια

9. Δωρεάν ερευνητικές δημοσιεύσεις στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες : Bloomsbury Open

Το Bloomsbury Open προσφέρει επιλεγμένες ερευνητικές δημοσιεύσεις ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, οι οποίες δημοσιεύονται με την σχετική άδεια ανοιχτού περιεχομένου (Creative Commons και Bloomsbury Open license).

Διαβάστε εδώ περισσότερα

10. Κορνήλιος Καστοριάδης: Η πολιτική διάσταση της ψυχανάλυσης

«Η ψυχανάλυση και η πολιτική, ουσιαστικά, έχουν το ίδιο αντικείμενο: την αυτονομία των ανθρώπινων όντων. Εάν αναγνωρίσουμε τον θεμελιωδώς κοινωνικό χαρακτήρα των ανθρώπων, τότε, βλέπουμε ότι η αυτονομία (και η ελευθερία) είναι υποχρεωτικά ατομική και συλλογική. […]

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

 

Διαβάστε Επίσης  Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκέφαλος και Νους» 2020-2021

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!