Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη 2016

Στα πλαίσια αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστη, καλώ τη διεθνή κοινότητα να δράσει για την επίτευξη του παγκόσμιου συμφώνου για την ασφαλή, νόμιμη και μεθοδική-τακτική μετανάστευση ως μία σημαντική συνεισφορά για την οικοδόμηση ενός κόσμου ειρήνης, ευημερίας, αξιοπρέπειας και ευκαιριών για όλους.”

— Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon

Σε ολόκληρη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, η μετανάστευση αποτέλεσε μία θαρραλέα έκφραση της θέλησης των ανθρώπων για την υπέρβαση των δυσχερειών και την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής. Στις ημέρες μας, η παγκοσμιοποίηση, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των επικοινωνιών και των μεταφορών, έχει αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των ανθρώπων που εκφράζουν την επιθυμία και έχουν την ικανότητα να μετακινούνται σε άλλα μέρη.

Η νέα αυτή εποχή έχει δημιουργήσει προκλήσεις και ευκαιρίες για τις κοινωνίες ολόκληρου του κόσμου. Υπερτονίζει επίσης την ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης, καθώς και των ευκαιριών που παρέχει για την συνανάπτυξη, δηλαδή, την συνδυαστική βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και στις χώρες προορισμού.

Διαβάστε Επίσης  Ευάλωτοι πρόσφυγες οδηγήθηκαν σε έξωση και κοιμούνται στους δρόμους

Στις ημέρες μας το φαινόμενο της μετανάστευσης προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο συνδυασμός στοιχείων όπως αυτό της μη-προβλεψιμότητας, του επείγοντος, της πολυπλοκότητας, αλλά και των προκλήσεων και των δυσκολιών της διεθνούς μετανάστευσης απαιτούν την ενισχυμένη συνεργασία και συλλογική δράση μεταξύ των χωρών και των περιοχών. Τα Ηνωμένα Έθνη επιτελούν ενεργά έναν ρόλο-καταλύτη σε αυτό το πεδίο, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων συνθηκών για διάλογο και αλληλεπιδράσεις εντός των χωρών και των περιοχών, καθώς και ευκαιριών συνεργασίας και ανταλλαγών εμπειριών.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2016, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε μία σειρά δεσμεύσεων κατά τη διάρκεια της πρώτης διάσκεψης αναφορικά με τις εκτεταμένες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών με στόχο την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών. Αυτές οι δεσμεύσεις είναι γνωστές ως η Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (NY Declaration). Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαιώνει τη σημαντικότητα του καθεστώτος διεθνούς προστασίας και εκπροσωπεί τη δέσμευση των κρατών-μελών για την ενδυνάμωση και τη βελτίωση των μηχανισμών για την προστασία των ανθρώπων σε κίνηση. Ανοίγει το δρόμο για την υιοθέτηση δύο νέων παγκόσμιων συμφώνων το 2018: το παγκόσμιο σύμφωνο για τους πρόσφυγες και το παγκόσμιο σύμφωνο για την ασφαλή, νόμιμη και τακτική μετανάστευση.

 

 

www.un.org/en/events/migrantsday/index.shtml

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!