Σεμινάριο: “Σκλήρυνση κατά πλάκας: Stress διάθεση και νόηση: ποιότητα ζωής”

Σεμινάριο – Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής

Ερμού 58-60, 10563 Αθήνα

Σάββατο 14/01/2017 17:00-21:00 μ.μ.

Πληροφορίες & Κρατήσεις: τηλ. 211-2143425 κιν. 6972152645

Κόστος: 40 ευρώ / Ειδική τιμή σε ανέργους και φοιτητές 30 ευρώ

Εισηγήτρια: Μαρίνα Κατσαρή-Ψυχολόγος*

Ο διεθνής οργανισμός υγείας ορίζει την ποιότητα ζωής, ως «την αντίληψη του ατόμου για τη θέση του στη ζωή στο πλαίσιο των πολιτιστικών και αξιακών συστημάτων που ζει, και σε σχέση με τους στόχους προσδοκίες και ενδιαφέροντά του».
Η ποιότητα ζωής είναι μια πολυδιάστατη έννοια που αφορά την φυσική κατάσταση του ατόμου, την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, τις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις του, συναισθηματική του κατάσταση, την παραγωγικότητα και δραστηριοποίηση του στο κοινωνικό πλαίσιο που ανήκει.
Υπάρχουν κλίμακες μέτρησης της ποιότητας ζωής, για υγιή πληθυσμό , αλλά και εξειδικευμένες για κάποιες ασθένειες.

Σε ότι αφορά την Πολλαπλή Σκλήρυνση, την τελευταία πενταετία δίνεται αρκετή έμφαση στην μέτρηση της ποιότητας ζωής. Αρχικά οι κλίμακες αυτές εστιάζουν κυρίως στην διάσταση της φυσικής κατάστασης: Η ποιότητα ζωής σε ασθενείς με πολλαπλή Σκλήρυνση παρουσιάζει συχνά έκπτωση, που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα προβλήματα κινητικότητας και την αναπηρία.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην έκπτωση της ποιότητας ζωής, αφού έχει βρεθεί ότι σχετίζονται σημαντικά με τη διάσταση της φυσικής κατάστασης του ασθενούς είναι η διάθεση και οι νοητικές λειτουργίες:

Η κατάθλιψη μειώνει την σεξουαλική λειτουργία, μειώνει το κίνητρο για κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, μειώνει την σεξουαλική επίδοση, και αυξάνει το άγχος και την επίμονη ενασχόληση σχετικά με θέματα ψυχικής και πνευματικής υγείας.

Σε ότι αφορά το άγχος , έχει πλέον αποδειχτεί πως τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής, (όταν βιώνονται ως τέτοια από τον εκάστοτε ασθενή) σχετίζονται με την πορεία και την εξέλιξη της νόσου. Δηλαδή, ένα γεγονός που προκαλεί σημαντικό άγχος και καταπόνηση του ασθενούς, είναι πολύ πιθανό να γίνει η αιτία για εμφάνιση νέου επεισοδίου (ώση), και επιδείνωση συμπτωμάτων.

Τόσο το άγχος, κυρίως στην χρόνια μορφή του, όσο και η κατάθλιψη επιδρούν αρνητικά στις νοητικές λειτουργίες. Πέρα όμως από αυτό , οι νοητικές λειτουργίες παρουσιάζουν συχνά εξασθένιση σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, ακόμα και αν αυτοί δεν βιώνουν έντονο άγχος και διαταραχές διάθεσης.
Η εξασθένιση των νοητικών λειτουργιών, επιδρά στην ποιότητα ζωής με ποικίλους τρόπους: Δυσκολία ανταπόκρισης σε απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, δυσκολία διεκπεραίωσης καθημερινών δραστηριοτήτων (λογαριασμοί, οργάνωση εβδομαδιαίων προγραμμάτων υποχρεώσεων, ανάκληση λίστας για ψώνια, κτλ), δυσκολία διαχείρισης κοινωνικών επαφών.

Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι σημαντικό να εστιάσει κανείς στην διάγνωση και αντιμετώπιση των παραγόντων “άγχος διάθεση και νόηση”, ώστε να συμβάλλει στην δυνάμει ικανή διατήρηση του επιπέδου ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.

*Η Μαρίνα Κατσαρή είναι απόφοιτη του τμήματος «Πρόγραμμα Ψυχολογίας « της Φιλοσοφικής Σχολής , κάτοχος του μεταπτυχιακού Διπλώματος « Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη» του τμήματος Μεθοδολογία Ιστορία Θεωρία της Επιστήμης, και «Κλινική Νευροψυχολογία» της Ιατρικής Σχολής. Επίσης είναι υποψήφια διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής (Θέμα: Νοητικές λειτουργίες στην Πολλαπλή Σκλήρυνση) , και εκπαιδεύεται στη Συμπεριφοριστική θεραπεία αγχωδών διαταραχών.

Ολιγομελή τμήματα (έως 15 άτομα). Παρέχονται βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου και υλικό σημειώσεων.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!