Σχεδόν 23 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας

Σημαντικό βήμα θα αποτελέσει η βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των γυναικών

Περισσότερες γυναίκες και άνδρες διαβιούν πλέον υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εν συγκρίσει με το 2010, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Οι νέοι άνθρωποι, οι μόνοι γονείς, οι μετανάστες, οι άνθρωποι με αναπηρίες και οι οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας.

Πλέον, σχεδόν 23 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας. Επίσης, υπάρχουν ξεκάθαρα ευρήματα ότι η αυξημένη εξάρτηση στο εισόδημα του πατέρα αυξάνει για πολλές οικογένειες τον κίνδυνο φτώχειας και ανασφάλειας. Κυριότερα όταν συμβαίνουν απροσδόκητα γεγονότα ζωής, όπως η απώλεια της εργασίας, η διάλυση της οικογένειας, μία σοβαρή ασθένεια ή θάνατος. Η μελέτη καταδεικνύει ότι εάν ένας πατέρας χάσει τη δουλειά του, το 70% των ζευγαριών με παιδιά θα οδηγηθεί στη φτώχεια.

Θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερες προοπτικές και επιλογές καριέρας για τις γυναίκες, δικαιότερους μισθούς και βελτιωμένα κοινωνικά συστήματα, όπως συνταξιοδοτικά συστήματα που να συνυπολογίζουν τις διαφορετικές ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι άντρες. Αυτά τα βήματα όχι μόνο θα προστατεύσουν τις γυναίκες από την φτώχεια, αλλά επίσης και ολόκληρη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των αντρών και των παιδιών”, δήλωσε η Virginija Langbakk, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων.

Η απασχόληση είναι πολύ σημαντική για την προστασία των ανθρώπων από τον κίνδυνο της φτώχειας, παρόλα αυτά μία θέση εργασίας δεν είναι πάντα αρκετή. (διαβάστε μία σύντομη προσέγγιση για τους εργαζόμενους φτωχούς)

Περισσότερο από το ένα τρίτο (36 %) των αντρών και το ένα τέταρτο (25 %) των γυναικών που είναι φτωχοί/φτωχές απασχολούνται. Πολλοί εργαζόμενοι άντρες διαβιούν σε φτωχά νοικοκυριά επειδή οι σύζυγοί τους ή οι σύντροφοί τους βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας ή έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Οι γυναίκες με παιδιά σημειώνουν χαμηλούς δείκτες απασχόλησης. Μόλις οι μισές (το 55 %) γυναίκες με τρία ή περισσότερα παιδιά έχουν εργασία. Με τη γέννηση κάθε νέου παιδιού, η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών συρρικνώνεται. Η ανάγκη για την φροντίδα των παιδιών, των γονέων ή συγγενών με ασθένεια ή αναπηρία κρατά τις γυναίκες μακριά από την αμειβόμενη απασχόληση, και αυτό το γεγονός οδηγεί σε δια βίου αρνητικές επιπτώσεις για την καριέρα, την οικονομική κατάστασή τους και τελικώς για τις συντάξεις τους.

‘Εντός μίας ενταξιακής κοινωνίας, η ευημερία των ανθρώπων και οι ευκαιρίες ζωής τους δεν θα πρέπει να προκαθορίζεται από το φύλο τους ή έτερους κοινωνικούς παράγοντες. Ούτε τα παιδιά θα πρέπει να δημιουργούν κίνδυνο φτώχειας’, δήλωσε η Virginija Langbakk.

 

 

=> Διαβάστε το ενημερωτικό Δελτίο – Φτώχεια, φύλο και μόνοι γονείς στην Ε.Ε.

=>  Διαβάστε το σύνολο της Έκθεσης σε αυτόν το Σύνδεσμο – eige.europa.eu/sites/pdf

 

Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων – eige.europe.eu

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Η εφαρμογή του Ν. 4538/2018 για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας και τα αποτελέσματά του. Η ανάγκη άμεσων θεσμικών και εφαρμοστικών τροποποιήσεων

Be the first to comment on "Σχεδόν 23 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!