Τα “Λευκά Κράνη” της Συρίας

Η εθελοντική και ανθρωπιστική ομάδα διάσωσης της Συρίας έχει σώσει πάνω από 60 χιλιάδες ζωές από το 2013, εμπνευσμένη από το εδάφιο του Κορανίου που λέει:

«Σώζοντας μια ζωή είναι σαν να σώζεις όλη την ανθρωπότητα»

Τα μέλη της ομάδας Syrian Civil Defence, επίσης γνωστή ως τα “Λευκά Κράνη”, αψηφούν τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών για να παράσχουν ιατρική περίθαλψη στους τραυματίες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες. (Διαβάστε εδώ: “Συρία-Η Ιστορία της Σύγκρουσης).

Πρώην αρτοποιοί, ράφτες, μηχανικοί, ζωγράφοι και φαρμακοποιοί είναι μεταξύ των μελών της οργάνωσης, οι οποίοι δεσμεύονται να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές ή πολιτικές του πεποιθήσεις. Τα 3.000 μέλη της ομάδας λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών του Χαλεπίου, Ιντλίμπ, Λατάκια, Χομς, Deraa και της Δαμασκού.

Τα “Λευκά Κράνη” κέρδισαν φέτος το βραβείο Right Livelihood Award, ένα βραβείο που θεωρείται ως “εναλλακτικό Νόμπελ”. Η εθελοντική ομάδα  αναγνωρίστηκε για την εξαίρετη γενναιότητα,  τη συμπόνια και την ανθρωπιστική της εμπλοκή στη διάσωση αμάχων.

Ποια είναι τα Λευκά Κράνη;
  • Ξεκίνησαν στις αρχές του 2013 ως εθελοντικό εργατικό δυναμικό
  • Περιλαμβάνει αρτοποιούς, ράφτες, ξυλουργούς, ηλεκτρολόγους
  • Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 141 από τα περίπου 3.000 μέλη της
  • Αναφέρουν πως είναι ουδέτεροι, δεν έχουν καμία πολιτική συγγένεια και σώζουν ανθρώπους από όλες τις πλευρές της σύγκρουσης
  • Πραγματοποιούν επίσης επισκευές, επανασυνδέουν ηλεκτρικό ρεύμα και καθιστούν ασφαλή τα κτήρια
  • Λειτουργεί με την υποστήριξη δωρεών, και έχει βοηθηθεί επίσης από την US Aid και το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας

women-saving-syria_socialpolicy-gr

Οι γυναίκες που σώζουν τη Συρία από τις βόμβες

Σχεδόν όλα τα επίσημα μέλη των Λευκών Κρανών ήταν άνδρες μέχρι που σχηματίστηκαν δύο ομάδες γυναικών, τον Οκτώβριο του 2014. Οι  78 ηρωικές γυναίκες εκπαιδεύονται στην ιατρική περίθαλψη, σε αναζητήσεις επιζώντων και διασώσεις. Επεμβαίνουν έπειτα από επιθέσεις με βόμβες-βαρέλια και σε ριπές πυραύλων και σκάβουν για τους επιζώντες χρησιμοποιώντας εργαλεία και τα γυμνά τους χέρια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι η μόνη ελπίδα για άλλες γυναίκες ή κορίτσια που είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια. Στις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Συρίας, οι άνθρωποι έχουν αρνηθεί να αφήσουν τους άνδρες εθελοντές να διασώσουν γυναίκες και κορίτσια – αλλά οι γυναίκες έχουν επέμβει για να βοηθήσουν όσες γυναίκες σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν λάβει βοήθεια.

Πηγές: whitehelmets.org, theatlantic.com, aljazeera.com, bbc.com

Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Σοβαρές ανησυχίες για την διοικητική κράτηση των γυναικών στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας

Be the first to comment on "Τα “Λευκά Κράνη” της Συρίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!