Γεγονότα σε όλο τον κόσμο στις μέρες μας προκαλούν σε πολλούς από εμάς ανησυχία – ακόμη και φόβο. Βλέπουμε ανθρώπους να υποφέρουν. Οι αξίες περί ανθρωπισμού δέχονται επίθεση. Μηνύματα μίσους και μισαλλοδοξίας – διχαστικά οράματα του κόσμου, τα οποία οδηγούν σε έναν αυξανόμενο εγωισμό. Απομόνωση. Αποδιοπομπαίοι τράγοι. Θυματοποίηση και βία.
“Το 2016 αποτέλεσε μία καταστροφική χρονιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την υφήλιο, και εάν η αυξανόμενη διάβρωση του προσεκτικά δομημένου συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου συνεχίζει να αποκτά “ορμή”, το τελικό αποτέλεσμα θα ζημιώσει τους πάντες”
Τα εξτρεμιστικά κινήματα υποβάλλουν τους ανθρώπους σε φρικιαστική βία. Οι συγκρούσεις και οι αποστερήσεις εξωθούν τις οικογένειες μακρυά από τις οικίες τους. Η κλιματική αλλαγή “βάφει με σκοτεινά χρώματα τους ορίζοντές μας”. Οι διακρίσεις, οι πολύ μεγάλες οικονομικές ανισότητες και η ανελέητη επιθυμία απόκτησης ή διατήρησης της εξουσίας και της ισχύος με κάθε τίμημα είναι οι κύριοι παράγοντες δημιουργίας των υφιστάμενων πολιτικών κρίσεων και κρίσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αξίες περί ανθρωπισμού δέχονται επίθεση – και πάρα πολλοί άνθρωποι νιώθουν απελπισία, όντας αβέβαιοι ως προς το τι να πράξουν και που να στραφούν.
Πολλοί ηγέτες αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και με εντιμότητα αυτά τα σύνθετα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Έτσι, οι άνθρωποι όντας απελπισμένοι στρέφονται στις “φωνές” εκμετάλλευσης των φόβων τους, που σπέρνουν παραπληροφόρηση και διχασμό, πραγματοποιώντας μεγαλεπίβολες υποσχέσεις που δεν μπορούν να εκπληρώσουν.
Όμως, έχουμε μάθει, μέσα από τα πικρά μαθήματα της ιστορίας, ότι η ανθρωπότητα θα επιβιώσει και θα “ανθήσει” μονάχα αν επιδιώξουμε να βρούμε λύσεις από κοινού.
“Τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν ως στόχο, και εξακολουθούν να είναι το αντίδοτο σε όλα αυτά τα δεινά: όλοι έχουν δικαιώματα – οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως και ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην ανάπτυξη – και ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα – όχι μόνο για τους εαυτούς μας αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.”
Σε αυτή την τοξική παλίρροια μίσους που σιγά-σιγά αυξάνεται σε πολλές κοινωνίες, ορισμένες από τις βαθύτερες και πιο ουσιώδεις αρχές που διασφαλίζουν την ειρήνη στις κοινωνίες, παρασύρονται. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό. Και πιστεύω ότι μπορούμε. – Εσείς και εγώ-να τραβήξουμε τη γραμμή.
Ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι εστιάζουν μονάχα στις ανάγκες της “στενής” κοινωνικής, εθνοτικής ή θρησκευτικής τους ομάδας, και αγνοούν ή επιτίθενται κατά των ισότιμων αναγκών των άλλων ανθρώπων, είναι ένας κόσμος που μπορεί να κατέλθει πολύ γρήγορα στη δυστυχία και στο χάος.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τη βάση για αποτελεσματικές πολιτικές, εντός κοινωνιών όπου οι άνθρωποι μπορούν να εμπιστευτούν την κυβέρνησή τους και να στηριχθούν στους νόμους. Η “διάλυση” των νόμων και των θεσμών οι οποίοι οικοδομήθηκαν με τεράστιο κόπο στο τελευταίο μισό του 20ου αιώνα – και σχεδιάστηκαν για την προστασία όλων των ατόμων, καθώς και για την προώθηση της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας – αποτελεί μια μικρόπνοη και επικίνδυνη κίνηση. Δεν αποτελούν αμελητέα στοιχεία τα οποία μπορούν να παραμεριστούν για προσωπικό ή πολιτικό όφελος.
“Τελικώς, τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους, και όλοι θα επηρεαστούν αν δεν αγωνιστούμε για να τα υπερασπίσουμε. Χρειάστηκαν δεκαετίες διαρκών προσπαθειών από αμέτρητους αφοσιωμένους ανθρώπους για την καθιέρωση τους – αλλά όπως βλέπουμε ξεκάθαρα τους τελευταίους μήνες — είναι εύθραυστα. Αν δεν τα υπερασπιστούμε, θα τα απωλέσουμε”.
Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς όταν οι υποκινητές μίσους δημιουργούν εχθρότητες μεταξύ κοινοτήτων. Μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες. Μπορούμε να υψώσουμε τις φωνές μας. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες για αξιοπρεπείς και συμπονετικές κοινωνίες.
Όταν κάποιος κακοποιείται και είναι φοβισμένος, μπορούμε να τον/την υπερασπιστούμε προφυλάσσοντας τα δικαιώματά του/της. Όταν ένα ευάλωτο άτομο είναι θύμα εκφοβισμού, μπορέσουμε να επέμβουμε. Όπου υπάρχει διάκριση και εκμετάλλευση, μιλάμε γι’αυτό και γνωστοποιούμε ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτό, επιδιώκοντας να σταματήσει. Μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλους ανθρώπους ώστε να στηρίξουμε δημόσια τις προσπάθειες για καλύτερη ηγεσία, καλύτερη νομοθεσία και μεγαλύτερο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Στο δρόμο. Στο σχολείο. Στο χώρο εργασίας. Στις δημόσιες μεταφορές. Στα παραβάν ψηφοφορίας. Στο σπίτι. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στον αθλητισμό. Όπου και αν βρισκόμαστε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή κάποιου – ίσως και σε πολλές ζωές.
Τα τοπικά βήματα κάνουν παγκόσμια κινήματα. Ξεκινούν με τις πρακτικές ενέργειες όλων μας για την επαναβεβαίωση της πίστης μας στην ανθρωπότητα και την ισότητα.
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εργάζεται για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Εργαζόμαστε για έναν κόσμο χτισμένο από «we the peoples», όπως λέει και o καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ. Ένας κόσμος της δικαιοσύνης, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ενισχύστε το σκοπό μας. Ενημερώστε μας για τις δράσεις σας, και εμείς θα συγκεντρώσουμε τις ιστορίες σας, και θα δυναμώσουμε τις φωνές σας.
Η αλλαγή ξεκινά από κάθε ένα από εμάς.
Προασπίστε τα δικαιώματα κάποιου σήμερα.
Ζeid ra’ad al hussein – 10 Δεκεμβρίου 2016
Πηγή: ohchr.org
socialpolicy.gr