Προσπάθεια βελτίωσης της πρότασης της Κομισιόν για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων

  • Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
  • H Κωνσταντίνα Κούνεβα μιλά «Στο Κόκκινο» για την Έκθεση Ροντρίγκες και την προσπάθεια Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων να βελτιωθεί ριζικά η πρόταση της Κομισιόν

Διαβάστε Επίσης  Ευρωπαϊκός κοινωνικός διάλογος: θεσμοί εκπροσώπησης και κατηγορίες παρεμβάσεων - Προτάσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της ΓΣΕΒΕΕ
 

Το κείμενο της δήλωσης:
 
“Θεωρώ ότι αυτό που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους, όλους τους πολίτες της Ελλάδας και της Ε.Ε., είναι η συζήτηση και η ψηφοφορία της έκθεσης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Έχω  ξαναπεί την άποψή μου για το κείμενο που έχει φέρει η Κομισιόν και προβλέπει είκοσι βασικούς κανόνες για τα εργασιακά δικαιώματα, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δικαιώματα στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια. Το κείμενο της Κομισιόν είναι πονηρό, με πολλά γκρίζα σημεία και ρυθμίσεις που στην πραγματικότητα αδυνατίζουν τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα, γιατί τα συνδέουν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της λιτότητας.

Όμως, η έκθεση που έχει ετοιμάσει η ευρωβουλευτής Μαρία Ζοάο Ροντρίγκες και θα συζητήσουμε την Πέμπτη, κάνει μια προσπάθεια να βελτιώσει το κείμενο της Κομισιόν.  Έχει υπάρξει καλή συνεργασία ανάμεσα στους σοσιαλιστές, την Αριστερά, τους Πράσινους και άλλους ευρωβουλευτές για να γίνουν τροπολογίες στον Πυλώνα που θα βάζουν τα κοινωνικά δικαιώματα πάνω από τους οικονομικούς κανόνες. Η πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς, η Γκάμπι Τσίμερ, είναι σκιώδης εισηγήτρια για τον Πυλώνα, και φέρνει μια σημαντική τροπολογία στην ‘Εκθεση, που λέει ότι στις Συνθήκες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μπει ένα Πρωτόκολλο, μια διάταξη, που λέει ότι τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα είναι πάνω από τις οικονομικές ελευθερίες.

Το κείμενο της Έκθεσης για τον Κοινωνικό Πυλώνα βελτιώνει αρκετά την πρόταση της Κομισιόν. Φυσικά, ως αριστερά έχουμε διαφωνίες σε πολλά σημεία. Αλλά εφόσον ψηφιστεί θα είναι ένα πρόσθετο επιχείρημα για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά, ιδιαίτερα στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κυριαρχούν οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου προεδρείου.  Έχει φυσικά κι αυτό τη σημασία του

stokokkino.gr

Be the first to comment on "Προσπάθεια βελτίωσης της πρότασης της Κομισιόν για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!