Φτώχεια: Μάστιγα για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών

Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος στοιχείων που υποδεικνύουν ότι τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας εκτίθενται σε μια σειρά από κινδύνους που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, των κακών συνθηκών στέγασης, και του χαμηλού εισοδήματος.

Η έρευνά του Children’s Society (φιλανθρωπική οργάνωση για τη στήριξη των ευάλωτων παιδιών στην Αγγλία και την Ουαλία) με τίτλο “Poor Mental Health: The Links Between Child Poverty and Mental Health Problems”, έδειξε ότι :

Μόνο 1 στους 10 φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας [mental health trusts] αντιλαμβάνονται τα φτωχά παιδιά ως ομάδα προτεραιότητας για την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από τομείς για περαιτέρω διερεύνηση, και κάνει συστάσεις στην κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανάγκες ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η έκθεση ορίζει πως η ψυχική υγεία και η ευημερία των παιδιών μπορεί να επηρεαστεί από το χρέος, τις κακές συνθήκες στέγασης, την ανεργία, την απομόνωση και την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες. Η ανάλυση των δεδομένων της έρευνας διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο (29%) των εφήβων από 16-19 ετών που μεγάλωσαν σε συνθήκες φτώχειας, δεν αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον, σε σύγκριση με περίπου το ένα πέμπτο (22%) των συνομηλίκων τους που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

 

Πηγή: childrenssociety.org.uk

Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  ΚΛΙΜΑΚΑ | Καμπάνια για την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Be the first to comment on "Φτώχεια: Μάστιγα για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!