Γεφυρώνοντας το έμφυλο χάσμα στην Ευρώπη (βίντεο)

Η Ε.Ε. βρίσκεται μόλις στα μισά του δρόμου προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων και η πρόοδος είναι αργή, με μόλις οριακή βελτίωση κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. 

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιέζουν για την ανάληψη μέτρων ώστε να γεφυρωθεί επιτέλους το έμφυλο χάσμα.

Διαβάστε Επίσης  Δίκαιη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση: νέα κοινωνική ατζέντα για την Ευρώπη

Με την έλευση της ηλικίας συνταξιοδότησης, πολλοί άνθρωποι ανυπομονούν να απολαύσουν τους καρπούς ετών σκληρής εργασίας. Όμως, για τις γυναίκες συνταξιούχους η ανταπόκριση στις οικονομικές υποχρεώσεις στο ηλικιακό αυτό στάδιο καθίσταται δυσκολότερη. Οι γυναίκες λαμβάνουν κατά 40% χαμηλότερες συντάξεις από ότι οι άντρες. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά πεδία όπου η ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών υφίσταται επίμονα.

Σύμφωνα με τον Ernest Urtasun, “θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα ζητήματα φύλου πολύ σοβαρά, καθώς εξαιτίας της κρίσης, η ατζέντα (προώθησης των ζητημάτων) ισότητας των φύλων έχει υποβαθμιστεί.

Κατά μέσο όρο, περισσότερες γυναίκες από ότι άντρες ολοκληρώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ε.Ε., αλλά συνεχίζουν να κερδίζουν λιγότερα χρήματα. Στα διοικητικά συμβούλια των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, λιγότερο από το ένα τέταρτο είναι γυναίκες. Όσο ανεβαίνουμε την ιεραρχική κλίμακα των επιχειρήσεων, τόσο μικρότερα είναι τα ποσοστά της συμμετοχής των γυναικών.

Ενώ σχεδόν τα δύο-τρίτα των γυναικών απασχολούνται, το ένα τρίτο εργάζεται με μερική απασχόληση, και σχεδόν οι μισές εξ’ αυτών εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης εξαιτίας οικογενειακών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων φροντίδας.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να επιταχύνει την πρόοδο στην γεφύρωση του έμφυλου χάσματος.

“Θα πρέπει να προωθήσουμε εντατικά την ατζέντα για την μητρική και πατρική άδεια.  Χρειαζόμαστε δεσμευτικά εργαλεία κατά της έμφυλης βίας. Χρειαζόμαστε την ισότητα των φύλων να επανέλθει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας σε επίπεδο Ε.Ε.”.

Εάν δεν πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές, η Ευρώπη θα χρειαστεί 70 χρόνια προτού πετύχει την ισότητα των αμοιβών, 40 χρόνια προτού οι οικιακές εργασίες διαμοιραστούν ισότιμα, και 20 χρόνια προτού επιτευχθεί η ισορροπία των φύλων στην πολιτική.

 

europarltv.europa.eu

socialpolicy.gr

Be the first to comment on "Γεφυρώνοντας το έμφυλο χάσμα στην Ευρώπη (βίντεο)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!