Η SafeLine αποτελεί μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια του προγράμματος πλαισίου Safer Internet.
Οι άλλες δύο δράσεις είναι: η SaferInternet4Kids, Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης και η Γραμμή Βοηθείας Help-line.gr. Οι δράσεις SaferInternet4Kids & Help-line.gr αποτελούν τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων ενημέρωσης και Εθνικών Γραμμών Βοηθείας, Insafe. |
Στο διαδικτυακό σεμινάριο περιλαμβάνονται τα παρακάτω διαδικτυακά εγκλήματα:
- Παιδική Κακοποίηση : Αναπαράσταση Πραγματική ή Εικονική Αποτύπωση του σώματος ή μέρος του σώματος ανηλίκου με τρόπο κατά τον οποίο να προκαλείται γενετήσια διέγερση καθώς και πραγματική ή εικονική ασελγή πράξη που διενεργείται από/ή με τον ανήλικο.
- Grooming: Δραστηριότητα κάτα την οποία ένας ενήλικος προσποιείται τον ανήλικο και προσπαθεί να προσεγγίσει διαδικτυακά έναν άλλο ανήλικο χρήστη με σκοπό να τον συναντήσει στον πραγματικό κόσμο και να τον αποπλανήσει.
- Sexting: Φαινόμενο κατά το οποίο γίνεται ανταλλαγή μηνυμάτων ή ακόμα και εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του διαδικτύου. Η αποστολή τέτοιου είδους περιεχομένου σε ανηλίκους μπορεί σαφώς να χαρακτηριστεί ως παρενόχληση ανηλίκου και αποτελεί ποινικό αδίκημα.
- Sextortion: Περίπτωση κατά την οποία ο θύτης προσεγγίζει το θύμα μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει είτε χρήματα, είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου προκειμένου να μη δημοσιεύσει το καταγεγραμμένο υλικό στο διαδίκτυο ή για να μη το αποστείλει σε γνωστούς και φίλους του θύματος.
- Παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων: Αποτελεί τη πιο συνηθισμένη παραβατική διαδικτυακή συμπεριφορά. Αυτή συμβαίνει όταν κάποιος δημοσιεύει προσωπικά στοιχεία ενός άλλου ατόμου/χρήστη χωρίς αυτός προηγουμένως να έχει δώσει τη συγκατάθεση του. Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το τηλέφωνο, φωτογραφίες και βίντεο από ιδιωτικές στιγμές, η εθνική ταυτότητα, τα πολιτικά φρονήματα, οι θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, η κατάσταση της υγείας, στοιχεία της ερωτικής ζωής και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να στοχοποιήσει και να βοηθήσει στην εξακρίβωση του θύματος.
- Εξύβριση, Συκοφαντική Δυσφήμηση: Μια από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις εγκλημάτων διαδικτύου όπου ο θύτης συχνά εκμεταλλευόμενος την ανωνυμία του διαδικτύου διαδίδει στοιχεία στο διαδίκτυο που σαν σκοπό έχουν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη κάποιου συγκεκριμένου ατόμου και να τον μειώσουν σαν άνθρωπο.
- Ρατσισμός, Ξενοφοβία, Εκφράσεις Μίσους: Δημοσιεύσεις που αποσκοπούν στο να μειώσουν και να υποτιμήσουν μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων είτε φυλετικά, είτε εθνικά είτε κοινωνικά. Οι εκφράσεις μίσους και φανατισμού έναντι κάποιων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων αποτελεί ποινικό αδίκημα.
- Προτροπή σε αυτοκτονία: Τη συναντάμε στο διαδίκτυο όταν κάποιος χρήστης προτρέπει έναν άλλο με τον οποίο συνομιλεί να βάλει τέλος στη ζωή του. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο θύτης υποδεικνύει στο θύμα τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να το πετύχει αυτό.
- Παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών: Η υποκλοπή κωδικών πρόσβασης στους διάφορους λογαριασμούς που διαθέτουμε σε ιστοσελίδες, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κοινωνικά δίκτυα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών.
- Οικονομική Απάτη: Χρήστες χάνουν χρήματα μέσω διαδικτυακών αγορών ή άλλων οικονομικών συναλλαγών με αναξιόπιστες ιστοσελίδες.
- Παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας: Όταν παράνομα και αθέμιτα εκμεταλλευόμαστε το πνευματικό έργο κάποιων δημιουργών παραβιάζοντας έτσι το περιουσιακό και το ηθικό τους δικαίωμα στο να προστατεύουν το έργο τους τότε παραβιάζουμε την πνευματική τους ιδιοκτησία. Όταν προσπαθούμε να καρπωθούμε το πνευματικό έργο των δημιουργών αυτών χωρίς προηγουμένως να το έχουμε αποκτήσει νόμιμα τότε διαπράττουμε το αδίκημα της παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας του δημιουργού.
socialpolicy.gr