Κοινωνική πολιτική στην ΕΕ – Ευρωβαρόμετρο μεταρρυθμίσεων 2016

Οι ευκαιρίες για κοινωνική συµµετοχή στην Ευρώπη είναι άνισα κατανεμημένες. Πόση ακριβώς ανάγκη υπάρχει για κοινωνικο-πολιτικές μεταρρυθμίσεις στα επιμέρους κράτη-μέλη της ΕΕ; Είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί αρκετές ώστε να εξομαλύνουν τις κοινωνικές ανισορροπίες;

Η τελευταία έκδοση του Ευρωβαρόμετρου Μεταρρυθμίσεων του Ινστιτούτου Bertelsmann Stiftung – σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την πολιτική συνηγορία και κοινωνική έρευνα (European Bureau for Policy Consulting and Social Research Vienna), δείχνει ότι πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε αδυνατούν να ξεπεράσουν τις πιο επείγουσες κοινωνικο-πολιτικές προκλήσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον τομέα της εκπαίδευσης και της ένταξης των αλλοδαπών.

Η μελέτη βασίστηκε σε μια πανευρωπαϊκή έρευνα εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετείχαν 1.058 κοινωνικοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις για την περίοδο από τον Ιούλιο 2014 έως τον Ιανουάριο του 2016 από πέντε διαφορετικές οπτικές γωνίες που σχετίζονται με την κοινωνική δικαιοσύνη (πρόληψη της φτώχειας, ισότιμη εκπαίδευση, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, κοινωνική συνοχή και αποφυγή διακρίσεων και υγεία), καθώς και να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τη δραστηριότητα μεταρρυθμίσεων των εθνικών κυβερνήσεων και τις αναμενόμενες επιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα καθιστούν δυνατή τη σύγκριση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής τόσο και στις πέντε διαστάσεις πολιτικής, όσο και μεταξύ των χωρών: έτσι για παράδειγμα, έχουν δείξει ότι ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο έπραξαν περισσότερα από ό, τι ο μέσος όρος για τη βελτίωση της κοινωνικής ένταξης, αλλά έλαβαν επίσης καλές αξιολογήσεις από τους ειδικούς για την ποιότητα των μεταρρυθμίσεών τους.

Social Policy in the EU – Reform Barometer 2016

Διαβάστε Επίσης  Διακρατική Έρευνα για τον covid-19, την εργασία και την οικογένεια

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!