Οικοδομώντας μια σταθερή και διαδραστική γέφυρα μεταξύ της Αφρικής και του κόσμου για την επιτάχυνση του τερματισμού της πρακτικής FGM έως το 2030

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την τροποποίηση ή τον τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους και αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.

Η πρακτική αντανακλά βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, και αποτελεί μια ακραία μορφή διάκρισης σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. Παραβιάζει επίσης τα δικαιώματα τους στην υγεία, την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα, το δικαίωμά τους να είναι απαλλαγμένες από βασανιστήρια και σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, και το δικαίωμά τους στη ζωή, όταν η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο.

Για την προώθηση της εγκατάλειψης της πρακτικής, χρειάζονται συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή ολόκληρων των κοινοτήτων και την εστίαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να δώσουν έμφαση στον κοινωνικό διάλογο και στην ενδυνάμωση των κοινοτήτων ώστε να δράσουν συλλογικά για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τις σεξουαλικές και αναπαραγωγικές ανάγκες υγείας των γυναικών και των κοριτσιών που υποφέρουν από τις συνέπειές της πρακτικής FGM.

To UNFPA, από κοινού με τη UNICEF, ηγούνται του μεγαλύτερου παγκόσμιου προγράμματος για την επιτάχυνση της εγκατάλειψης της πρακτικής. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σήμερα στις 17 χώρες της Αφρικής και υποστηρίζει επίσης τις περιφερειακές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες.

Κύρια Στοιχεία

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα έχουν υποστεί κάποιας μορφής FGM.
Κορίτσια ηλικίας 14 ετών και νεότερα αντιπροσωπεύουν 44 εκατομμύρια από εκείνα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, με τον υψηλότερο επιπολασμό της πρακτικής σε αυτή την ηλικία να εντοπίζεται στη Γκάμπια κατά 56%, στη Μαυριτανία κατά 54% και την Ινδονησία, όπου περίπου το ήμισυ των κοριτσιών ηλικίας 11 ετών και νεότερα έχουν υποστεί την πρακτική.
Οι χώρες με τον υψηλότερο επιπολασμό της πρακτικής ανάμεσα σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας από 15 ετών έως και 49 ετών είναι η  Σομαλία με 98%, η Γουινέα με 97% και το Τζιμπουτί με 93%.
Ο FGM πραγματοποιείται κυρίως σε νεαρά κορίτσια κάποια στιγμή μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και της ηλικίας των 15 ετών.
Ο FGM προκαλεί σοβαρή αιμορραγία και διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων κύστεων, μολύνσεων, υπογονιμότητας, καθώς και επιπλοκές στον τοκετό και αυξημένο κίνδυνο για νεογνική θνησιμότητα.
Ο FGM αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.
Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι του 2015 κάνουν εκκλήσεις για τον τερματισμό του FGM έως το 2030 υπό τον Στόχο 5 για την Ισότητα των Φύλων, στόχος 5.3 Εξάλειψη όλων των επιβλαβών πρακτικών, όπως ο παιδικός, πρόωρος και αναγκαστικός γάμος και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Η εξάλειψη του FGM έχει ζητηθει από πολλούς διακυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, καθώς και σε τρία ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Τα μέτρα καραντίνας λόγω του κορονοϊού αποκαλύπτουν τις φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις εντός της αστυνομίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!