Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνική Προοπτική – Τάσεις 2017: Η αποσύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης και της απασχόλησης

Η ανάπτυξη συνεχίζει να απογοητεύει, τόσο από την άποψη του επιπέδου της, αλλά και όσον αφορά την ικανότητά της να δημιουργεί σημαντικές διόδους ώστε να καθιστά την ανάπτυξη περισσότερο ενταξιακή. Η έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO)  “Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνική Προοπτική – Τάσεις 2017”  (World Employment and Social Outlook – Trends 2017) τονίζει τις προκλήσεις για το επόμενο έτος για τις θέσεις εργασίας και την αγορά εργασίας.

Η παγκόσμια ανεργία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4 εκατομμύρια το 2017

Το συνολικό ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς από 5,7% σε 5,8% το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των 3,4 εκατομμυρίων ανέργων.

Ο αριθμός των ανέργων σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017 προβλέπεται να παραμείνει σε πάνω από 201 εκατομμύρια – με μια πρόσθετη αύξηση κατά 2,7 εκατομμύρια να αναμένεται για το 2018 – καθώς ο ρυθμός αύξησης του εργατικού δυναμικού ξεπερνά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση του ILO.

Πίνακας 1: Ανεργία, ευάλωτη απασχόληση και εργασιακή φτώχεια – τάσεις και προβλέψεις 2016 – 2018

Τα στοιχεία για το 2017 και το 2018 είναι προβλέψεις. Το ποσοστό της εργασιακής φτώχειας ορίζεται ως το ποσοστό του απασχολούμενου πληθυσμού που βρίσκεται σε ακραία ή μέτρια φτώχεια, δηλαδή με το κατά κεφαλήν εισόδημα ή την κατανάλωση να είναι λιγότερο από 3,10 δολάρια ανά ημέρα. * Το σύνολο για το Παγκόσμιο Επίπεδο (World aggregates) για την εργασιακή φτώχεια αποκλείει τις ανεπτυγμένες χώρες. Πηγή: ILO’s Trends Econometric Models, November 2016

Αντιφατικές περιφερειακές τάσεις

Οι συντάκτες της έρευνας προειδοποιούν επίσης ότι οι προκλήσεις της ανεργίας είναι ιδιαίτερα έντονες στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου τα σημάδια της πρόσφατης ύφεσης θα έχουν σημαντική μεταφερόμενη επίδραση στο έτος 2017, καθώς και στην Υποσαχάρια Αφρική, η οποία βρίσκεται επίσης στο μέσο του χαμηλότερου επιπέδου ανάπτυξης για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Και οι δύο Περιφέρειες αντιμετωπίζουν ισχυρή αύξηση του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται σε ηλικία εργασίας.

Αντίθετα, η ανεργία θα μειωθεί το 2017 μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών φέρνοντας το ποσοστό τους στο 6,2% (από 6,3%). Αλλά ο ρυθμός βελτίωσης επιβραδύνεται και υπάρχουν σημάδια διαρθρωτικής ανεργίας. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική, η μακροχρόνια ανεργία παραμένει επίμονα υψηλή σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της κρίσης, και στην περίπτωση της Ευρώπης, συνεχίζει να ανεβαίνει παρά τις υποχωρήσεις των ποσοστών ανεργίας.

To έλλειμμα της αξιοπρεπούς εργασίας υπερτονίζει την κοινωνική δυσαρέσκεια και την προθυμία για μετανάστευση

Μια άλλη βασική τάση που επισημαίνεται στην έκθεση είναι ότι οι μειώσεις στην εργασιακή φτώχεια επιβραδύνονται, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές για την εξάλειψη της φτώχειας, όπως ορίζεται από του Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ. Ο αριθμός των εργαζομένων που κερδίζουν λιγότερα από 3,10 δολάρια ανά ημέρα αναμένεται ακόμα και να αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παράλληλα, η έκθεση προειδοποιεί ότι η παγκόσμια αβεβαιότητα και η έλλειψη αξιοπρεπών θέσεων εργασίας είναι, μεταξύ άλλων παραγόντων, υπεύθυνες για την κοινωνική αναταραχή και τη μετανάστευση σε πολλά μέρη του κόσμου.

Μεταξύ του 2009 και του 2016, το ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας που ήταν πρόθυμο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό έχει αυξηθεί σχεδόν σε κάθε περιοχή του κόσμου, εκτός από τη Νότια Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Η μεγαλύτερη αύξηση έλαβε χώρα στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και τα Αραβικά κράτη.

Όσον αφορά τις συστάσεις πολιτικής, οι συντάκτες της έκθεσεις εκτιμούν ότι μια συντονισμένη προσπάθεια για την παροχή φορολογικών κινήτρων και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων που θα λαμβάνει υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της κάθε χώρας, θα παράσχει μια άμεση επανεκκίνηση για την παγκόσμια οικονομία και τη μείωση της παγκόσμιας ανεργίας το 2018, κοντά στα 2 εκατομμύρια σε σύγκριση με τις βασικές προβλέψεις της ILO.

Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνοδεύονται από τη διεθνή συνεργασία.

Πηγή: ilo.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Η διαχείριση της επιδημικής κρίσης covid-19 στους προσφυγικούς πληθυσμούς στην Ελλάδα | Κριτική ανάλυση

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!