Η Tish Murtha, στην ηλικία των 20 ετών, έφυγε από το Newcastle για να σπουδάσει στη Σχολή Φωτογραφικού Ντοκιμαντέρ (School of Documentary Photography) στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Εκεί, ανέπτυξε μια αίσθηση υποχρέωσης να καταγράψει τους ανθρώπους και τα προβλήματα της πατρίδας της, ως έναν τρόπο να επισημάνει και να επιλύσει όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μεγαλώνοντας. Έτσι ακολούθησε το φωτογραφικό ντοκιμαντέρ, σπούδασε και βελτίωσε τις δεξιότητές της πριν επιστρέψει πίσω στο Newcastle το 1978.
Για τα επόμενα χρόνια, η Tish δημιούργησε τη σειρά φωτογραφιών “Youth Unemployment in the West End of Newcastle”.
Όπως αναφέρει και το όνομα του φωτογραφικού project, το έργο συνέλαβε την εμπειρία του να είσαι νέος, να ζεις με επιδόματα, και να χάνεις την ελπίδα σου για το μέλλον. Σκοπός της δεν ήταν μόνο να δείξει στους άλλους πως ήταν να μεγαλώνεις σε εκείνη τη περιοχή, αλλά να βοηθήσει εκείνους που περνούσαν τις δύσκολες εμπειρίες που είχε βιώσει και εκείνη. Φωτογράφισε φίλους της, την οικογένειά της και την τοπική κοινότητα να αγωνίζεται υπό την κυβέρνηση της Θάτσερ – δαπανώντας ημέρες απλήρωτες και ανεκπλήρωτες.
Οι φωτογραφίες είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο ώστε να πυροδοτήσουν μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο, με μήνυμα από την ίδια την Tish να διαβάζεται μεγαλοφώνως στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1981.
“Νέοι άνθρωποι, που ήδη αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της εφηβείας, αφήνονται να αντιμετωπίσουν μόνοι μια κατάσταση που η εκπαίδευση τους δεν τους έχει προετοιμάσει,” έγραψε η Tish στο δοκίμιο που συνόδευε το έργο της, “αναγκάζοντάς τους σε μια κατάσταση πρόωρης απόλυσης ακριβώς τη στιγμή που περνούν μέσα από τις πύλες του σχολείου για τελευταία φορά”
“Αυτό που γίνεται σαφές στην γενιά που τώρα πλησιάζει την ωριμότητα είναι ότι η κοινωνία μας δεν έχει λύσεις για τα προβλήματα τους, δεν μπορεί να δώσει καμία κατεύθυνση στη ζωή τους.”
“Η ανεργία και όλες οι σχετιζόμενες με αυτήν στερήσεις δεν χειροτερεύει απλά, αλλά οι νέες τεχνολογίες απειλούν να κάνουν μόνιμη την κατάσταση.
Πίσω από τις κενές και αξιολύπητες κουβέντες για αυξημένο ελεύθερο χρόνο και ελευθερία από την επαναλαμβανόμενη εργασία, στέκεται το φάντασμα της αναγκαστικής απραξίας, η σπατάλη πόρων και η κατασπατάληση μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπινου δυναμικού.
Πρόκειται για έναν βανδαλισμό μεγάλης κλίμακας.”
Η ηθικολογία και η κυνική διπλή γλώσσα κρύβουν επιμελώς το μέλλον, που παρά αυτές τις προσπάθειες είναι ξεκάθαρα ευδιάκριτο.
Περικοπές των κοινωνικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας, σημαίνει ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να αντέχουν την αναγκαστική απραξία τους θα επιδεινωθούν ραγδαία για να γίνουν ένα δυσβάσταχτο φορτίο, των οποίων οι συνέπειες θα είναι τεράστιες.
Η κοινωνία έχει αποσύρει το συμβόλαιό της με αυτούς τους νέους, και έτσι πως αναμένεται αυτοί να ζήσουν τώρα σύμφωνα με τους κανόνες της;
Δεν βλέπουν κανένα πραγματικό μέλλον για τον εαυτό τους, ακόμη και το «δικαίωμα» να κερδίσουν τη διαβίωση τους έχει αντικατασταθεί από μια υποχρεωτική εξάρτηση σε υπο-ανθρώπινους όρους.
Η αίσθηση της μη υπάρξης σκοπού και οι καταπιεσμένες απογοητεύσεις φθάνουν σε κρίσιμα επίπεδα όπου θα μεταμορφωθούν σε ένα εκρηκτικό θυμό, που θα στραφεί κατά τoυ κατεστημένου που έχει υπάρξει τόσο απρόσεκτο με τις ελπίδες και τις ανάγκες τους.”
Η έκθεση του έργου της Tish ήταν μια παθιασμένη αντίδραση στην αποτυχία του προγράμματος της κυβέρνησης με τίτλο Youth Opportunities Programme, και μια μεγάλη διαμαρτυρία κατά της φιλοσοφίας της ελεύθερης αγοράς της κυβέρνησης Θάτσερ. Έριξε φως στην πραγματικότητα της ζωής των νέων ανθρώπων σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, εξαναγκασμένοι στην ανεργία δίχως βοήθεια ή κατεύθυνση.
Η σειρά φωτογραφιών ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο εκείνη την εποχή.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της Tish Murtha, η κόρη της Ella Murtha, θέλει να βεβαιωθεί ότι οι φωτογραφίες και το μήνυμά τους δεν πρόκειται να ξεχαστούν.
Η Ella σχεδιάζει να δημιουργήσει Kickstarter (η μεγαλύτερη πλατφόρμα δωρεών) για τη χρηματοδότηση της παραγωγής του έργου “Youth Unemployment in the West End of Newcastle” , ένα βιβλίο με τη σειρά φωτογραφιών της Tish μαζί με το δοκίμιο της.
Πηγή: metro.co.uk
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr