3 νεκροί στο hotspot της Μόριας – Έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές για άμεση λήψη μέτρων

Εξοργισμένοι με τις Αρχές οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καθώς δεν μπορούν να παρέχουν τα στοιχειώδη photo ©Alexandros Avramidis

Αθήνα – 2 Φεβρουαρίου 2017– Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο hotspot της Μόριας μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να κοιμούνται έξω σε σκηνές στη διάρκεια του χειμώνα στα ελληνικά νησιά. Παράλληλα, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές δεν πραγματοποίησαν επίσημη έρευνα μετά τον πρώτο θάνατο στις 24 Ιανουαρίου.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι εξοργισμένοι με την αδυναμία των ελληνικών Αρχών έως τώρα να προσφέρουν τα εντελώς απαραίτητα, όπως στοιχειώδη, ασφαλή καταλύματα και θέρμανση για τους αιτούντες άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Μέχρι σήμερα, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι ζουν ακόμη σε σκηνές στη Λέσβο, αντιμέτωποι με τη βροχή και το κρύο του χειμώνα, καθώς μόνο λίγες εκατοντάδες μεταφέρθηκαν πρόσφατα σε ξενοδοχεία. Οι Αρχές εξακολουθούν να αυτοσυγχαίρονται για τις ενέργειές τους, ενώ άντρες, γυναίκες και παιδιά συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν στο ύπαιθρο» αναφέρει η Εμιλί Ρουβρό (Emilie Rouvroy), Επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

φώτο αρχείου, Μόρια Λέσβος, 10/1/2017

Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά αποσπασματικά σε αυτά τα τραγικά συμβάντα, εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά έκτακτα μέτρα στη Λέσβο, χωρίς όμως μια μακροπρόθεσμη και σταθερή λύση. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, οι έντονες χιονοπτώσεις και οι βροχές ανέδειξαν τις κακές συνθήκες διαβίωσης στα νησιά καθώς και στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Λίγες μόλις ημέρες πριν, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε επαινέσει την πρόοδο του Υπουργείου του και δήλωνε ότι η προετοιμασία για τον χειμώνα είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία στον βορρά και ήταν σε εξέλιξη, παρά τις επιπλοκές, στα νησιά. Ύστερα από τις αναφορές σημαντικών μέσων ενημέρωσης και τη γενική κατακραυγή για την απουσία προετοιμασίας για τον χειμώνα στα νησιά και το θέαμα των ανθρώπων να υποφέρουν από το κρύο, δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι (Maarten Verwey), επισκέφθηκαν το hotspot της Μόριας στη Λέσβο. Αναγνώρισαν τα κενά στην παροχή βασικών συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες στα νησιά, ωστόσο στις δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία, όπως υποστήριξαν, έχει επιβραδύνει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ελλάδα και έχει μειώσει τους θανάτους στη θάλασσα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εμμένουν στη θέση που έχουν διατυπώσει κατ’ επανάληψη ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν αποτελεί επιτυχία. Έχει αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά και ζουν σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες μάλιστα αποδείχθηκαν μοιραίες.

«Ύστερα από τους τρεις πρόσφατους θανάτους στη Λέσβο, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να σταματήσουν να αγνοούν τις επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στους ανθρώπους. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, εξαιτίας της οποίας οι Αρχές εμποδίζουν τις νέες αφίξεις στα νησιά, έχει αποτύχει. Ο συνωστισμός που έχει δημιουργήσει έχει ως αποτέλεσμα αφόρητες συνθήκες για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, τη βία και την εξαθλίωση. Κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της συμφωνίας» συμπληρώνει η Εμιλί Ρουβρό.

Έως τώρα, δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους θανάτους αυτούς, ενώ οι παρατηρητές ακόμη περιμένουν τα αποτελέσματα μιας επίσημης έρευνας για την αιτία των θανάτων και το περιβάλλον στο οποίο πέθαναν οι τρεις άντρες.

Σε συνέχεια των πολλών αιτημάτων τους προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές και υπό το πρίσμα των πρόσφατων θανάτων στη Λέσβο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στα παρακάτω:

  • Να προσφέρουν ασφαλή, θερμαινόμενα και κατάλληλα για τον χειμώνα καταλύματα και τις αντίστοιχες υπηρεσίες για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα
  • Να μειώσουν τον πληθυσμό των hotspot στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους και να μεταφέρουν τους υπόλοιπους ανθρώπους σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα μπορεί να τους προσφερθεί βοήθεια
  • Να ακυρώσουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, και να εξασφαλίσουν ασφαλείς και νόμιμους διαύλους για τους ανθρώπους που έρχονται στην Ευρώπη.

Μετά τον πρώτο τραγικό θάνατο στις 24 Ιανουαρίου στη Μόρια, η ομάδα ψυχολόγων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πρόσφερε ψυχολογική υποστήριξη στους φίλους του θύματος. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των τριών νεκρών.

Διαβάστε επίσης: «Είναι ντροπή η εικόνα που βλέπουμε σήμερα στους καταυλισμούς για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές». Απαντήσεις στα πιο καίρια ερωτήματα.

msf.gr

Διαβάστε Επίσης  Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την 8η Ψηφιακή Γιορτή Πολυγλωσσίας

Be the first to comment on "3 νεκροί στο hotspot της Μόριας – Έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές για άμεση λήψη μέτρων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!