Εγκεκριμένες ιστοσελίδες από τον Π.Ο.Υ. παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων

Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από ιστοσελίδες παρέχουν λανθασμένες, παραπλανητικές και ανησυχητικές πληροφορίες για την ασφάλεια των εμβολίων, προκαλώντας ένα κύμα υπερβολικών και αδικαιολόγητων φόβων στους γονείς και τους φροντιστές που αναζητούν αξιόπιστες πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με το αν τα εμβόλια είναι ασφαλή για τα παιδιά τους.

Το Vaccine Safety Net του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα παγκόσμιο δίκτυο από ιστοσελίδες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, έχει ως στόχο να παράσχει προς όλους τους γονείς, φροντιστές και επαγγελματίες υγείας εύκολη πρόσβαση σε ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια.  Σήμερα, το δίκτυο διαθέτει 47 ιστοσελίδες σε 12 γλώσσες. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 173 εκατομμύρια χρήστες κάθε μήνα, επισκέπτονται τις ιστοσελίδες του δικτύου που περιέχουν, μεταξύ άλλων πληροφοριών, αξιόπιστες πληροφορίες για την ασφάλεια των εμβολίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αξιολογεί τις υποψήφιες ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας τα κριτήρια που ορίζονται από την Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων – μια ανεξάρτητη, έγκυρη και επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει τον Οργανισμό σχετικά με θέματα ασφάλειας εμβολίων παγκόσμιου ή περιφερειακού ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα εθνικά προγράμματα ανοσοποίησης.

Ο αρχικός έλεγχος διασφαλίζει ότι οι ιστοσελίδες εστιάζουν στη δημόσια υγεία, περιέχουν τις τελευταίες τεκμηριωμένες και αμερόληπτες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, οι πληροφορίες είναι διατυπωμένες με σαφήνεια, και η ιστοσελίδα έχει εύκολη πλοήγηση.

Οι υποψήφιες ιστοσελίδες, επίσης, δεν είναι επιλέξιμες να συμμετάσχουν στο δίκτυο, εάν αντιπροσωπεύουν κάποια βιομηχανία. Τα sites του δικτύου VSN πρέπει να επαναξιολογούνται και να ενημερώνονται τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.

Μετά την αρχική διαδικασία ελέγχου, η ομάδα αξιολόγησης του δικτύου εξετάζει στη συνέχεια την ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας ένα σύνολο 34 επίσημων κριτηρίων αξιολόγησης.

Για να γίνουν μέλη του δικτύου Vaccine Safety Net, οι ιστοσελίδες πρέπει να είναι διαφανείς, αναφέροντας ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ποιος διαχειρίζεται και ποιος πληρώνει για το περιεχόμενο που φιλοξενούν, και επίσης να παρέχουν επι τόπου τις διαδικασίες για την επικύρωση των πηγών των πληροφοριών που δημοσιεύουν.

Το δίκτυο VSN εργάζεται τώρα για να αυξηθεί ο αριθμός των αξιολογημένων ιστοσελίδων, ειδικά σε άλλες γλώσσες, όπως τα αραβικά, ή σε γεωγραφική θέση που δεν καλύπτεται ακόμη από το δίκτυο, όπως είναι τα Βαλκάνια.

Το δίκτυο επεκτείνει επίσης τα κριτήρια αξιολόγησης για να καλύψει και τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Επί του παρόντος, βρίσκεται σε πειραματική διαδικασία για την αξιολόγηση σελίδων στο Facebook ώστε να βοηθήσει στην παροχή αξιόπιστων μηνυμάτων για την ασφάλεια των εμβολίων σε  ευρύτερα ακροατήρια.

Επισκεφτείτε το VACCINE SAFETY NET

Διαβάστε Επίσης  Προκήρυξη νέου κύκλου σπουδών ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!