Εγκλωβισμένοι επί ένα χρόνο – Τι έχει αλλάξει; Κοινή Σύνοψη Πολιτικής

Με την αφορμή συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη υλοποίησης της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οι οργανώσεις ActionAid, Care, Norwegian Refugee Council, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Service, Oxfam, Solidarity Now, Save the Children, δημοσιεύουν την Κοινή Σύνοψη Πολιτικής «Εγκλωβισμένοι επί ένα χρόνο – Τι έχει αλλάξει;»

Διαβάστε Επίσης  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να κλείσουν τη δομή COVID-19 στη Λέσβο

Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από τότε που άρχισαν να εφαρµόζονται οι ανεπαρκείς μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης. Με το κλείσιµο των συνόρων κατά μήκος της διαδροµής των Δυτικών Βαλκανίων και την ανακοίνωση της συµφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, χιλιάδες άνθρωποι παραµένουν εγκλωβισµένοι στην Ελλάδα. Η επικαιροποιηµένη αυτή έκθεση παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και απαριθµεί τα πιο επείγοντα – σύµφωνα με τις 8 εθνικές και διεθνείς οργανώσεις που την συνυπογράφουν- θέµατα που θα πρέπει να αντιµετωπιστούν, καθώς και τις βασικότερες ανησυχίες σε σχέση με την ανταπόκριση της Ευρώπης στην αντιµετώπιση της κρίσης.

Πιο συγκεκριµένα, εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη υιοθέτησης εναρµονισµένων πρακτικών από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με σαφή επιµερισµό της ευθύνης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και παράλληλα με σεβασµό της διεθνούς νοµοθεσίας γενικά και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωµάτων ειδικότερα. Μέχρι στιγµής, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και το Κοινό Σχέδιο Δράσης [1] για την εφαρµογή της, αποτελούν παραδείγµατα πολιτικών, οι οποίες πλήττουν τα δικαιώµατα που προστατεύει η Σύµβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων, επιδεινώνοντας την ευαλωτότητα όσων αναζητούν προστασία.

Οι συνθήκες των ανθρώπων που αναζητούν προστασία επιδεινώνονται, αφήνοντάς τους εκτεθειµένους σε μια σειρά από νέες καταπατήσεις των δικαιωµάτων τους. Ανησυχούµε ότι αυτός ο τρόπος μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την μελλοντική αντιµετώπιση των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών που θα αναζητούν διεθνή προστασία στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες των κρατών-µελών της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση και οι φορείς που παρέχουν χρηµατοδότηση πρέπει να δεσµευτούν ότι θα υποστηρίξουν μια προσέγγιση για τη διαχείριση της μετανάστευσης, η οποία θα διέπεται από τις ανθρωπιστικές αρχές, θα βασίζεται στη Σύµβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώµατα.

Για να βελτιωθεί και να προσαρμοστεί κατάλληλα ο τρόπος αντιμετώπισης της παρατεταμένης πλέον αυτής κατάστασης, με σεβασμό πάντοτε των κανόνων του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούν, επιλύοντας θέµατα που ανακύπτουν επανειλημμένως σε δύο βασικούς τοµείς:

(1) Ασφαλείς, ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής, μακροπρόθεσµη στέγαση, πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες

(2) Πρόσβαση στη δέουσα διαδικασία κατά την αναζήτηση διεθνούς προστασίας, νοµική συνδροµή, και ακριβής, ενηµερωµένη και αξιόπιστη πληροφόρηση.

——————————————

[1] Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “Παράρτηµα 1: Κοινό Σχέδιο Δράσης για την εφαρµογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας,” Δεκέµβριος 2016.

 

Το πλήρες κείμενο της Έκθεσης

«Εγκλωβισμένοι επί ένα χρόνο – Τι έχει αλλάξει;»

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!