Η ημερίδα παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020 της ΓΓΙΦ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) της περιόδου 2016-2020 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), η οποία πραγματοποιήθηκε την 1/3/2017 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) για την περίοδο 2016-2020 της ΓΓΙΦ, συνιστά ένα ολοκληρωμένο έργο εθνικής εμβέλειας. Σε αυτό, ενσωματώνονται οι βασικές αρχές και οι στρατηγικοί στόχοι που τέθηκαν από το Εθνικό Πρόγραμμα για την Ισότητα των Φύλων κατά την περίοδο 2010-2013, ενώ συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιαίτερες ανάγκες για θέματα ισότητας των φύλων, όπως αυτές αναδύθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σε συνέχεια της διαρκούς διαβούλευσης της ΓΓΙΦ με γυναίκες και άνδρες εμπειρογνώμονες σε θέματα ισότητας, εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών, της ακαδημαϊκής, πολιτικής και διοικητικής κοινότητας.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Σκουρλέτης και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

Η Γενική Γραμματέας , αναφέρθηκε στις έμφυλες διακρίσεις, τις εξουσιαστικές σχέσεις και τα αναχρονιστικά στερεότυπα, που συνεχίζουν να κλονίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και τις υγιείς σχέσεις φύλων. Ειδικότερα, για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι : «Στο ΕΣΔΙΦ, η επιδίωξη μας για την έμφυλη ισότητα περιλαμβάνει ταυτόχρονα την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και την εφαρμογή ειδικών μέτρων ή και θετικών δράσεων για την πρόληψη, εξάλειψη και θεραπεία των έμφυλων ανισοτήτων» και πρόσθεσε ότι «Είναι βαθιά πεποίθηση μου ότι η δίκαιη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη έχει ανάγκη από την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, απαλλαγμένη από έμφυλες ανισότητες».

Κλείνοντας το χαιρετισμό της και με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, στις 8 του Μάρτη, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι «Δεν αποσιωπούμε τις γυναικείες κατακτήσεις. Παλεύουμε για την ισοτιμία και την αξιοπρέπεια των γυναικών, με τη βαθιά πεποίθηση ότι όλες και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη της ΓΓΙΦ παρουσίασαν τους στρατηγικούς στόχους και τη μεθοδολογία εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου, καθώς και τις έξι θεματικές που το συστήνουν. Ειδικότερα, οι θεματικές αυτές, αφορούν τους τομείς:

  • Κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις
  • Έμφυλη βία
  • Αγορά εργασίας και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
  • Εκπαίδευση, κατάρτιση, πολιτισμός, αθλητισμός και μέσα μαζικής ενημέρωσης
  • Υγεία
  • Κέντρα Λήψης Αποφάσεων

Στην ημερίδα παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, άντρες και γυναίκες, εκπρόσωποι των υπουργείων και των φορέων συνεργασίας της ΓΓΙΦ , των γυναικείων συλλογικοτήτων, της διοικητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και φοιτητές/τριες από διάφορους τομείς της εκπαίδευσης.

Διαβάστε Επίσης  Σε ζωντανή μετάδοση η Παρουσίαση της Έκθεσης «Για μια έμφυλη ανάκαμψη στην Ε.Ε» | Gender 5 Plus

Την ημερίδα τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Βουλεύτριες του Σύριζα, Χαρά Καφαντάρη και Αννίτα Καββαδία, η Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας, Έφη Μπέκου, η Αλίκη Φραγκάκη από την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, η Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), Ειρήνη Αγαθοπούλου και η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) Καμτσίδου Ιφιγένεια.

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, ακολούθησαν γόνιμες ερωτήσεις από το κοινό, οι οποίες απαντήθηκαν από τις εισηγήτριες και οδήγησαν σε εποικοδομητική διαβούλευση επί των επιμέρους θεματικών του Σχεδίου Δράσης.

Be the first to comment on "Η ημερίδα παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020 της ΓΓΙΦ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!