H δημόσια συζήτηση σχετικά με την πολυπολιτισμικότητα και την ιδιότητα του πολίτη τονίζει την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη. Όμως τι ακριβώς συμβαίνει όταν υπάρχει παραγνώριση;
Νέα έρευνα από τον καθηγητή κοινωνικής γεωγραφίας (Newcastle University) Peter Hopkins και τους συνεργάτες του, αντλώντας στοιχεία από μια μεγάλη ποιοτική έρευνα σε νέους ανθρώπους εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη Σκωτία, διαπίστωσε ότι οι Σιχ, οι Ινδουιστές, οι νοτιο -ασιάτες γενικότερα, οι μαύροι και οι νέοι της Καραϊβικής, αναγνωρίζονται λανθασμένα σε τακτική βάση ως μουσουλμάνοι. Οι “εμπειρίες” τους όσον αφορά την παραγνώριση χαρακτηρίζονταν από φυλετικά στερεότυπα με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά και διαδραματίστηκαν σε σχολεία, ταξί, αεροδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους.
Ως εξήγηση για αυτά τα βιώματα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη εντόπισαν τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και μια γενικότερη εξομοίωση της «ασιατικής» κοινότητας με την «μουσουλμανική» κοινότητα – που αποδεικνύεται και από την ευρεία χρήση του όρου «Paki» ως φυλετική προσβολή. Παρά τις αντιδράσεις που περιλαμβάνουν τη χρήση χιούμορ, τη διευκρίνηση της θρησκευτικής τους ταυτότητας, την κοινωνική απόσυρση, και την αγνόηση της κατάστασης, οι φυλετικoποιημένες αλληλοδράσεις έχουν δυνητικά σοβαρές συνέπειες.
Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο των αναγνώσεων της ταυτότητας και της παραγνώρισης που φέρουν αποκλεισμό στην αίσθηση της ιδιότητας του πολίτη, του ανήκειν και της ατομικής ευημερίας, τα προβλήματα που προκύπτουν από την ομογενοποίηση των εθνικών ταυτοτήτων στον κοινωνικό λόγο και τις επιπτώσεις της ισλαμοφοβίας στην ευρύτερη κοινότητα.
Διαβάστε την έρευνα: Encountering Misrecognition: Being Mistaken for Being Muslim
socialpolicy.gr