Νέες κατευθυντήριες οδηγίες από τον Π.Ο.Υ. για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών με φυματίωση

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα ηθικά ζητήματα και η ισότητα είναι αρχές που στηρίζονται από τη στρατηγική του ΠΟΥ για τον τερματισμό της φυματίωσης (End TB Strategy). Οι ασθενείς, οι κοινότητες, οι επαγγελματίες υγείας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και άλλοι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν συχνά συγκρούσεις και ηθικά διλήμματα. Η νέα καθοδήγηση του Π.Ο.Υ. για την φυματίωση (TB), που εκκίνησε σήμερα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης, αποσκοπεί στο να συμβάλει στη διασφάλιση ότι οι χώρες εφαρμογής της στρατηγικής του ΠΟΥ για τον τερματισμό της φυματίωσης ακολουθούν τα ηθικά πρότυπα για την προστασία των δικαιωμάτων όλων όσων επηρεάζονται.

Η φυματίωση, η ισχυρότερη μολυσματική ασθένεια του κόσμου, αφαιρεί 5.000 ζωές κάθε μέρα. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση επωμίζονται οι κοινότητες που αντιμετωπίζουν ήδη (σημαντικές) κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις: μετανάστες, πρόσφυγες, φυλακισμένοι, εθνοτικές μειονότητες, ανθρακωρύχοι και άλλοι άνθρωποι που εργάζονται και ζουν σε περιβάλλοντα που ενέχουν κινδύνους, οι περιθωριοποιημένες γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

“Η φυματίωση πλήττει εντονότερα μερικούς από τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου”, δήλωσε η δρ Margaret Chan, γενική διευθύντρια του Π.Ο.Υ. “Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει το στίγμα, τις διακρίσεις, και άλλους φραγμούς που εμποδίζουν πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που τόσο πολύ χρειάζονται.”

Η φτώχεια, ο υποσιτισμός, οι κακές συνθήκες στέγασης και υγιεινής, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως τον ιό HIV, τη χρήση καπνού, το αλκοόλ και τον διαβήτη, μπορεί να θέσουν τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο φυματίωσης και να καταστήσουν πιο δύσκολο για αυτούς την πρόσβαση σε περίθαλψη. Περισσότεροι από το ένα τρίτο (4,3 εκατομμύρια) των ανθρώπων με φυματίωση παραμένουν δίχως διάγνωση, ενώ ορισμένοι δεν λαμβάνουν καμία περίθαλψη και κάποιοι άλλοι έχουν πρόσβαση σε φροντίδα αμφιβόλου ποιότητας.

Η νέα καθοδήγηση του Π.Ο.Υ. (Ethics guidance for the implementation of the End TB strategy) ασχολείται με επίμαχα ζητήματα, όπως την απομόνωση των μολυσματικών ασθενών, τα δικαιώματα των ασθενών με φυματίωση στη φυλακή, τις πολιτικές διακρίσεων κατά των μεταναστών που πάσχουν από φυματίωση, μεταξύ άλλων. Τονίζει πέντε βασικές ηθικές υποχρεώσεις για τις κυβερνήσεις, τους επαγγελματίες υγείας, τους παρόχους υγειονομικής φροντίδας, τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις, τους ερευνητές και άλλους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να:

  • παράσχουν στους ασθενείς την κοινωνική υποστήριξη που χρειάζονται για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
  • αποφεύγουν την απομόνωση των ασθενών με φυματίωση έπειτα από την εξάντληση όλων των εναλλακτικών ώστε να γίνεται δυνατή η τήρηση του πρωτοκόλλου της θεραπείας και να το πράττουν αυτό μονάχα υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
  • καθιστούν ικανούς τους «πληθυσμούς-στόχους» να αποκτούν πρόσβαση στο ίδιο επίπεδο φροντίδας που προσφέρεται και στους άλλους πολίτες
  • διασφαλίζουν ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον
  • μοιράζονται άμεσα τα ερευνητικά ευρήματα για την επικαιροποίηση των εθνικών και παγκόσμιων πολιτικών αναφορικά με τη φυματίωση
Το 2017, είναι η δεύτερη χρονιά της διετούς καμπάνιας ευαισθητοποίησης του Π.Ο.Υ. “Unite to End TB” για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης. Φέτος, ο Π.Ο.Υ. δίνει ιδιαίτερη σημασία στις προσπάθειες ώστε “να μη μείνει κανένας πίσω”, περιλαμβάνοντας δράσεις που αφορούν το στίγμα, τις διακρίσεις, την απομόνωση και την άρση των εμποδίων για την πρόσβαση στη φροντίδα.

Πηγή: who.int

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Θέσεις Εργασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Open Vacancies@WHO) | Closing Dates: Jul 6-Jul 17, 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!