Ο φυλετικός χαρακτηρισμός και η παρότρυνση μίσους στο πλαίσιο της μετανάστευσης

Κάθε άνθρωπος δικαιούται την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίχως διακρίσεις. Τα δικαιώματα της ισότητας και της μη-διάκρισης αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, σε πολλά μέρη του κόσμου, οι πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες, συμπεριλαμβανομένων των φυλετικών, εθνοτικών, θρησκευτικών διακρίσεων και των διακρίσων βάσει εθνικότητας όπως και την παρότρυνση μίσους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Ειδικού Εισηγητή για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και  μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, φυλετικός και εθνοτικός χαρακτηρισμός ορίζεται «οι πράξεις του προσωπικού επιβολής του νόμου, ασφαλείας και ελέγχου των συνόρων οι οποίες βασίζονται στα χαρακτηριστικά της φυλής, του χρώματος, της καταγωγής ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής για την υποβολή των ατόμων σε λεπτομερείς σωματικές έρευνες, ελέγχους ταυτότητας και έρευνες, ή για να προσδιοριστεί αν ένα άτομο εμπλέκεται με εγκληματική δραστηριότητα».

Οικογένειες στον καταυλισμό προσφύγων Καρά Τεπέ στο νησί της Λέσβου UN photo/ Rick Bajomas

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν τους κύριους στόχους του φυλετικού χαρακτηρισμού και της παρότρυνσης μίσους. Στη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν έντονα τις πράξεις και τις εκδηλώσεις ρατσισμού, τις φυλετικές διακρίσεις, την ξενοφοβία και τη συναφή μισαλλοδοξία εις βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, και δεσμεύτηκαν σε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των στάσεων και συμπεριφορών, ιδίως όσον αφορά τα εγκλήματα μίσους, τη ρητορική μίσους και τη ρατσιστική βία.

Η σύνοδος για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες τον Σεπτέμβριο του 2016 εκκίνησε επίσης την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Together», για την προώθηση του σεβασμού, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, που αποσκοπεί στην αλλαγή των αρνητικών αντιλήψεων και στάσεων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα.

un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας: χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την καταπολέμηση των διακρίσεων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!