Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017: Γυναίκες στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας

Σπουδάστριες στο Ινστιτούτο Πληροφορικής Khowaja στο Πακιστάν -Photo: Visual News Associates/World Bank / Συνεταιρισμός Γυναικών στην Γουινέα - Photo: UN Women/Joe Saade / Γυναίκες επιχειρηματίες, εργαζόμενες και ιδιοκτήτριες μικρών επιχειρήσεων, Λίβανος -Photo: UN Women/Joe Saade / Γυναίκες και Τεχνολογία - Photo: UN Women/Gaganjit Singh

Το θέμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2017, επικεντρώνεται στις «Γυναίκες στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας: Πλανήτης 50-50 έως το 2030».

Καθώς τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε ολόκληρο τον κόσμο μειώνονται και περιορίζονται, ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καλώντας για την ενδυνάμωση και την εκπαίδευση των γυναικών και των κοριτσιών ώστε να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στο πεδίο της εργασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres, σημείωσε ότι οι ηγετικές θέσεις καλύπτονται κυρίως από άντρες και “ οι ξεπερασμένες συμπεριφορές και ο παγιωμένος αντρικός σωβινισμός” διευρύνουν το έμφυλο χάσμα στην οικονομία.

“Σε ολόκληρο τον κόσμο, η παράδοση, οι πολιτισμικές αξίες και η θρησκεία χρησιμοποιούνται παράδοξα για να περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, να εδραιώνουν τον σεξισμό και να υπερασπίζονται τις μισογυνικές πρακτικές”.

Στο μήνυμα της, η Phumzile Mlambo-Ngcuka, εκτελεστική διευθύντρια του UN Women,  επέκρινε την έλλειψη ευκαιριών για τις γυναίκες και τα κορίτσια, δηλώνοντας ότι “πάρα πολλά κορίτσια και γυναίκες σπαταλούν πάρα πολλές ώρες στις οικιακές υποχρεώσεις”.

Βίντεο: Η διευθύντρια του UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, επισημαίνει την σπουδαιότητα εδραίωσης ενός πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις γυναίκες στην εργασία, σημειώνοντας πως η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να παλέψει για να μετατρέψει τον “κόσμο της εργασίας” ιδανικό για τις γυναίκες.

“Καθώς μεγαλώνουν, τα κορίτσια θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, και να ενθαρρύνονται να παίρνουν αποφάσεις που οδηγούν πέρα από τις παραδοσιακές υπηρεσίες και να ενδιαφέρονται για επιλογές εργασιών στη βιομηχανία, τις τέχνες, τις δημόσιες υπηρεσίες, την μοντέρνα γεωργία και επιστήμη”.

Αυτή η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι και τις πρώτες ημέρες στο σχολείο, και να συμπεριλάβει διορθώσεις στην ανατροφή, στο πρόγραμμα σπουδών, στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και στα πολιτισμικά στερεότυπα που αναπαράγονται στον τομέα της ψυχαγωγίας και διαφήμισης. 

Η κυρία Mlambo-Ngcuka ανέφερε πως οι γυναίκες και τα κορίτσια θα πρέπει να είναι έτοιμες να αποτελέσουν μέρος της ψυφιακής επανάστασης και να σπουδάσουν επιστήμη, τεχνολογία και μαθηματικά, εάν θέλουν να είναι επιτυχώς ανταγωνιστικές για τις υψηλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας.

Στο μήνυμα της, η Irina Bokova, διευθύντρια της UNESCO, δήλωσε ότι η ισότητα βρίσκεται στην ακύρωση των στερεοτύπων.

Η ισότητα εδράζεται στην απαλλαγή των μέσων ενημέρωσης και της συλλογικής φαντασίας από τις προκαταλήψεις, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες επιστημόνισσες, καλλιτέχνιδες και πολιτικούς, που οδηγούν την ανθρωπότητα μπροστά σε όλους τους τομείς”.

Κάλεσε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, και να επιτρέψουν στις γυναίκες να πραγματοποιήσουν τις δικές τους επιλογές, όσον αφορά τα σώματα τους και τις ζωές τους – ακριβώς όπως κάνουν οι άντρες.

“Παντού σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γυναίκες και οι άντρες είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τα πράγματα, να απορρίψουν τις διακρίσεις και να απαιτούν τη γνήσια ισότητα, και εμείς πρέπει να τους στηρίξουμε και να τους συνοδεύσουμε,” δήλωσε η κυρία Bokova.

Πηγή: un.org

Απόδοση-Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου - Διαδικασία Εφαρμογής της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2020-2021

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!