O διακεκριμένος Καθηγητής Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του City University της Νέας Υόρκης (CUNY) David Harvey, ένας από τους σημαντικότερους και πολυγραφότατους θεωρητικούς της εποχής μας, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την ομιλία με θέμα «Συλλαμβάνοντας το κεφάλαιο ως αξία εν κινήσει». Προλογίζει η αρχιτέκτων – γεωγράφος – πολεοδόμος Λίλα Λεοντίδου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
O David Harvey είναι ένας από τους γνωστότερους αριστερούς στοχαστές και από τους σημαντικότερους εκφραστές της κριτικής γεωγραφικής σκέψης με πολυετές και πολυεπίπεδο έργο, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκκινούν από τη μελέτη του χώρου και των αστεακών μετασχηματισμών, αλλά επεκτείνονται στην οικονομία και τις καπιταλιστικές κρίσεις, τη μελέτη του έργου του Μαρξ και τη διδασκαλία του Κεφαλαίου, την παρακολούθηση των διεθνών σχέσεων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών κτλ. Κορυφαίος ανθρωπολόγος, γεωγράφος, πολιτικός επιστήμονας και διανοητής, ο Harvey είναι ένα από τα πιο φωτεινά πνεύματα του αγγλοσαξονικού μαρξισμού.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε μετάφραση της Ελένης Αστερίου, δύο βιβλία του: Το 17 αντιφάσεις και το τέλος του καπιταλισμού, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα οικονομικά και πολιτικά εγχειρίδια που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια, είναι μια μελέτη της λειτουργίας της οικονομικής μηχανής του καπιταλισμού και των δυσκολιών της καθώς και μια εναλλακτική πρόταση για την αντικατάστασή της. Στο Η κατάσταση της μετανεωτερικότητας. Διερεύνηση των απαρχών της πολιτισμικής μεταβολής, ένα από τα πιο σημαντικά και γνωστά έργα του, ο Harvey φιλοδοξεί να προσδιορίσει τη σημασία της νεωτερικότητας στα διάφορα περιβάλλοντα όπου ο όρος χρησιμοποιείται και να εξακριβώσει πόσο ακριβής και χρήσιμος είναι στην περιγραφή της σύγχρονης εμπειρίας. Προχωρώντας το ζήτημα ακόμα περισσότερo, μας δίνει την κοινωνική και σημασιολογική ιστορία της νεωτερικότητας και τη θέση της στο πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών ιδεών και κινημάτων, καθώς και στην τέχνη, στη λογοτεχνία και την αρχιτεκτονική.
Η διάλεξη εντάσσεται στον Κύκλο «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.
«Ο Harvey είναι ένας ριζοσπάστης διανοούμενος· ο λόγος του στηρίζεται στη δύναμη των γεγονότων, τις διεξοδικά επεξεργασμένες ιδέες και την απουσία δημοσιογραφικών κλισέ».
Richard Sennett, συγγραφέας
«Το έργο του David Harvey προκάλεσε επανάσταση στον τομέα του και ενέπνευσε μια γενιά ριζοσπαστών διανοουμένων».
Naomi Klein, συγγραφέας
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ DAVID HARVEY
Ο David Harvey είναι διακεκριμένος καθηγητής (Distinguished Professor) Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει από το 2001. Η ακαδημαϊκή πορεία του άρχισε τη δεκαετία του 1960 και, στα χρόνια που ακολούθησαν, διετέλεσε καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μεταξύ πολλών βραβείων και τιμητικών τίτλων, έχει λάβει το μετάλλιο του ευεργέτη από τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία το 1995, ενώ το 2007 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Το βιβλίο του Η κατάσταση της μετανεωτερικότητας (Μεταίχμιο 2009) χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα Independent ως ένα από τα πενήντα κορυφαία θεωρητικά βιβλία που γράφτηκαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξής. Τις διαλέξεις του για το Κεφάλαιο του Μαρξ έχουν κατεβάσει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες από τα μέσα του 2008, οπότε ανέβηκαν στο site του City University.
Είναι ο γεωγράφος που μνημονεύεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο.
[irp]