Αναπτύσσοντας τη φροντίδα ψυχικής υγείας μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, παρά τον τραγικό τους χαρακτήρα και τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία, αποτελούν ευκαιρίες ώστε να συγκροτηθούν καλύτερα συστήματα ψυχικής υγείας για όσους έχουν ανάγκη. Αυτό είναι σημαντικό, διότι η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία, λειτουργία και ανθεκτικότητα των ατόμων, των κοινωνιών και των χωρών που ανακάμπτουν από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “Building back better: sustainable mental health care after emergencies”, ευαισθητοποιεί σχετικά με αυτό το είδος της ευκαιρίας και περιγράφει πώς επιτεύχθηκε σε 10 διαφορετικές πληγείσες περιοχές-έκτακτης ανάγκης. Στη δημοσίευση συνοψίζονται τα διδάγματα και οι πρακτικές κλειδιά που προκύπτουν από αυτές τις εμπειρίες.

WHO/Jan Brouwer

Οι πολεμικές συγκρούσεις και άλλες καταστροφές προκαλούν εκτοπισμούς μεγάλης κλίμακας, ελλείψεις τροφίμων, επιδημίες, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και θάνατο.

K. Holt

Κατά τη διάρκεια και μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας.

WHO/Marko Kokic

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν νέες ψυχικές διαταραχές μετά από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ άλλοι βιώνουν ψυχολογική αναστάτωση. Επιπλέον, εκείνοι με προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές συχνά χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από ό, τι πριν.

P. Ventevogel

Παρά την τραγική φύση τους, πολλές χώρες εκμεταλλεύτηκαν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την οικοδόμηση καλύτερων συστημάτων ψυχικής υγείας.

M. Semrau

Το κύμα των διεθνών δωρεών βοήθειας σε συνδυασμό με την αυξημένη προσοχή σε θέματα ψυχικής υγείας δημιουργεί ασύγκριτες ευκαιρίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετασχηματίσουν τη φροντίδα ψυχικής υγείας.

A. Mohanraj

Λίγα χρόνια μετά το τσουνάμι του 2004, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην επαρχία Aceh της Ινδονησίας είχαν μετατραπεί από ένα μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα σε ένα λειτουργικό σύστημα φροντίδας χτισμένο γύρω από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής μέριμνας και υποστηριζόμενο από δευτεροβάθμια περίθαλψη μέσω γενικών νοσοκομείων.

A. Marini

Η εισροή εκτοπισμένων Ιρακινών στην Ιορδανία ενεργοποίησε την ίδρυση πιλοτικών κοινοτικών κλινικών ψυχικής υγείας. Η επιτυχία αυτών των κλινικών έδωσε ώθηση για ευρύτερη μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη χώρα.

WHO

Η Σρι Λάνκα μπόρεσε να επωφεληθεί από τους πόρους που εισέρρευσαν στη χώρα μετά το τσουνάμι του 2004, και να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Σήμερα, το κοινοτικό αυτό σύστημα ψυχικής υγείας προσεγγίζει τα περισσότερα μέρη της χώρας.

Z. Hawkins

Από την πλήρη απουσία υπηρεσιών ψυχικής υγείας το 1999, σήμερα το Τιμόρ-Λέστε (Λαϊκή Δημοκρατία του Ανατολικού Τιμόρ)  διαθέτει γενικούς νοσηλευτές εκπαιδευμένους στην ψυχική υγεία,  διαθέσιμους σε ένα ανά τέσσερα κοινοτικά κέντρα υγείας της χώρας.

P. Ventevogel

Δέκα τεκμηριωμένες περιπτώσεις από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι είναι δυνατή η δημιουργία συστημάτων ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης.

 

Διαβάστε Επίσης  Συνεργασία Δήμου Αθηναίων με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών στους κρίσιμους τομείς της Βίας, Υγείας, Εξαφάνισης και Φτώχειας

Πηγή: who.int

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!