Το βιογραφικό σημείωμα είναι η πρώτη και συνήθως η μοναδική σου ευκαιρία για να εντυπωσιάσεις τον δυνητικό σου εργοδότη και να κερδίσεις μία συνέντευξη για τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει.
== Πόσο σοβαρά όμως ασχολείσαι με τη σύνταξη του; Για ποιο λόγο οι εργοδότες παραδέχονται πως τουλάχιστον το 50% των βιογραφικών περιέχει βασικά λάθη που τους ωθούν στο να απορρίψουν ακόμα και υποψηφίους με αξιοσημείωτα προσόντα;
Το βιογραφικό σημείωμα είναι η «βιτρίνα» του εαυτού μας, γι αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι φτάνει στα χέρια των recruiters. Παρακάτω παρατίθενται κάποια από τα βασικότερα και πιο κοινά λάθη ώστε να τα ελέγξεις διπλά και να τα αποφύγεις.
Προσωπικές πληροφορίες: Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πως ο επαγγελματικός χρόνος των ανθρώπων που ασχολείται με την αξιολόγηση των βιογραφικών είναι περιορισμένος και αρκετά πολύτιμος. Αναλογίσου μόνο πόσα βιογραφικά μπορεί να λάβει κάποιος στις μέρες μας για μία θέση εργασίας. Γι αυτό οφείλουμε να τον σεβόμαστε και να συμπεριλαμβάνουμε στο βιογραφικό μας πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν και που απλοποιούν τη διαδικασία. Δεδομένα όπως εθνικότητα, πεποιθήσεις, ύψος, βάρος κλπ καλό είναι να αποφεύγονται. Φυσικά αυτό αναιρείται αν κάποια από τις εν λόγω πληροφορίες αποτελεί προϋπόθεση για τη θέση ή ζητείται από την εταιρεία. Μελετήστε καλά τη θέση εργασίας και επεξεργαστείτε αναλόγως το βιογραφικό σας.
Από την αντίθετη πλευρά, εξίσου σημαντικό λάθος αναφορικά με τις πληροφορίες που θα συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου σημείωμα είναι και το να παραλείψεις πληροφορίες που σχετίζονται με τη θέση. Γι αυτό και πρέπει να προσέξεις να υπερτονίσεις χαρακτηριστικά και σημεία κλειδιά που ταυτίζονται με τα απαιτούμενα προσόντα. Useful Tip: To design του βιογραφικού σου μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Χρησιμοποίησε bullets ή έντονη γραφή για όλα αυτά που θέλεις να αναδείξεις.
Ασάφειες: Εξίσου κουραστικό για τον αποδέκτη του βιογραφικού σου είναι το να προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα για τις αρμοδιότητες ή τα επιτεύγματα σου. Η χρήση εκφράσεων όπως μερικές, πολλές, κάποιες κλπ φανερώνουν πως είτε υπερβάλλεις για κάτι είτε απλά έφερες κάτι εις πέρας χωρίς κάποιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Προσπάθησε να συμπεριλάβεις συγκεκριμένα στοιχεία και κατά προτίμηση μετρήσιμα. Κι αν κάποιο από τα επιτεύγματα σου το θεωρείς εξαιρετικά σημαντικό, προσπάθησε με συνοπτικό τρόπο να εξηγήσεις πως το κατάφερες.
Χρονικά Κενά: Ανεξήγητα χρονικά κενά στο βιογραφικό σου σημείωμα, υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν αρνητικές εντυπώσεις. Αν απείχες από εργασία για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα (για σπουδές, για κάποιο ταξίδι ακόμα και για προσωπικούς λόγους), προσπάθησε με κάποιο τρόπο να το εξηγήσεις για να αποφύγεις αυθαίρετα συμπεράσματα.
Ψεύτικες ή υπερφίαλες πληροφορίες: Είναι ξεκάθαρο πως θέλεις το βιογραφικό σου να είναι τέλειο και να λάμψεις με τα προσόντα σου, τις εμπειρίες και τα επιτεύγματα σου. Ο αξιολογητής του βιογραφικού σου όμως σίγουρα έχει καλύτερη εικόνα της αγοράς από εσένα και σίγουρα θα αντιληφθεί κάτι που είναι εκτός πραγματικότητας αναφορικά για παράδειγμα με μισθούς, τίτλους θέσης κλπ. Γι αυτό μην μπεις στον πειρασμό να προσπαθήσεις να εντυπωσιάσεις γιατί το πιο πιθανό είναι να φέρεις αντίθετα αποτελέσματα.
Υπερβολικά μεγάλη έκταση: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λόγω περιορισμένου χρόνου και αυξημένου όγκου, ο χρόνος που αφιερώνεται σε κάθε βιογραφικό είναι περιορισμένος (πρόσφατες έρευνες αναφέρουν πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 40 δευτερόλεπτα). Ακόμα κι αν θέλεις να δείξεις τα πολλά προσόντα και την εκτεταμένη εργασιακή σου εμπειρία, προσπάθησε να τα χωρέσεις όλα σε μία το πολύ δύο σελίδες. Σε περίπτωση που έχεις ήδη αρκετά να πεις, κράτα τα πιο πρόσφατα και τα πιο σχετικά με τη θέση. Αν έχεις ήδη 7 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, τα μαθήματα που έκανες πριν μία δεκαετία στο πανεπιστήμιο δεν έχουν και τόσο σημασία, έτσι δεν είναι;
Έντονα σχέδια και χρώματα: Τα πάντα κρίνονται στη λεπτομέρεια. Μη ρισκάρεις να χάσεις το παιχνίδι κουράζοντας τον αποδέκτη σου με περίεργες γραμματοσειρές και φόντα. Χρησιμοποίησε μία απλή γραμματοσειρά, χωρίς σχήματα και άλλες αισθητικές υπερβολές. Κράτα ένα επαγγελματικό στυλ και άσε το περιεχόμενο να κλέψει την παράσταση.
Ανούσια εισαγωγή: Αν έχεις σκοπό να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου συνοπτική περιγραφή του εαυτού σου, είμαστε μαζί σου σε αυτό. Είναι κάτι που αρέσει πολύ στους εργοδότες κυρίως αν συμπεριλαμβάνει με μεστό και ουσιαστικό τρόπο όλα αυτά που θέλει να ξέρει για σένα και για το πόσο ταιριάζεις με τη θέση. Απέφυγε άσχετες και πολυχρησιμοποιημένες εκφράσεις όπως «προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα, ομαδικός παίκτης, με κίνητρα» κλπ και αντικατέστησε τα με συγκεκριμένες εκφράσεις όπως «Υπεύθυνος Πωλήσεων με 5ετή πείρα στο χώρο».
Συστάσεις: Ακόμα κι αν η φράση «Συστάσεις διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν» υπάρχει σχεδόν σε όλα τα βιογραφικά, ακόμα κι αν το να έχεις επώνυμες συστάσεις στο βιογραφικό σου είναι σίγουρα κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό για σένα, η αλήθεια είναι πως οι εργοδότες σπάνια δίνουν σημασία σε αυτό το κομμάτι του βιογραφικού, καθώς αν όντως απαιτούνται συστάσεις θα τις ζητήσουν από μόνοι τους. Ο χώρος που έχεις για να αποτυπώσεις τα προσόντα σου είναι εξ αρχής περιορισμένος οπότε είναι κρίμα να τον θυσιάσεις για να συμπεριλάβεις μία ενότητα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Useful Tip: Αν υπάρχουν επώνυμες συστάσεις, μπορείς να τις συμπεριλάβεις σε ένα ξεχωριστό αρχείο και να το αφήσεις στη διακριτική του ευχέρεια αν όντως θέλει να ανατρέξει σε αυτές.
Ορθογραφικά και Συντακτικά Λάθη: Το αφήσαμε για το τέλος. Τόσο προφανές κι όμως τόσο σοβαρό και επαναλαμβανόμενο λάθος. Ένα μικρό ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος μπορεί να καταδικάσει ένα τέλειο CV. Ειδικά για θέσεις που απαιτούν επικοινωνιακές δεξιότητες. Έλεγξε το ξανά και ξανά πριν το στείλεις. Αν δεν είσαι σίγουρος, ζήτα και από έναν φίλο σου.