H Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και πνευματικών δικαιωμάτων είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε τη δύναμη των βιβλίων όσον αφορά την προώθηση του όραματος μας για κοινωνίες της γνώσης χωρίς αποκλεισμούς, για κοινωνίες πλουραλιστικές, δίκαιες, ανοιχτές και συμμετοχικές για όλους τους πολίτες.
Λέγεται πώς ο τρόπος με τον οποίον μια κοινωνία μεταχειρίζεται τους πιο ευάλωτους είναι ένα μέτρο για το μέγεθος του ανθρωπισμού της. Όταν εφαρμόζεται αυτό το μέτρο στη διαθεσιμότητα βιβλίων σε άτομα με προβλήματα όρασης και άτομα με μαθησιακές ή σωματικές αναπηρίες (από διαφορετικές αιτίες), βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ό, τι μπορεί μόνο να περιγραφεί ως «δίψα για βιβλία».
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών, περίπου 1 στους 200 ανθρώπους στον κόσμο – 39 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν μπορούν να δουν. Ακόμη 246 εκατομμύρια έχουν σημαντικά μειωμένη όραση. Αυτά τα «άτομα με προβλήματα όρασης» ή «άτομα με ειδικές ανάγκες εκτύπωσης» έχουν πρόσβαση σε περίπου 10% του συνόλου των γραπτών λογοτεχνικών έργων και έργων που παρέχουν πληροφορίες, που οι βλέποντες άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν.
Ελλιπώς σχεδιασμένα ή απρόσιτα βιβλία περιορίζουν επίσης την ανάγνωση και την κατανόηση για όσους αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Δυσλεξίας, 3-5% του σχολικού πληθυσμού χρειάζεται ιδιαίτερη προσαρμογή και υποστήριξη.
Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και οι Στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη σηματοδοτούν μια παραδειγματική αλλαγή στην αναγνώριση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην πρόσβαση σε βιβλία, στη γνώση και στην πολιτιστική ζωή σε ίση βάση με τους άλλους.
Με το πλαίσιο της σύμβασης, η UNESCO εργάζεται για να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που σχετίζονται με την αναπηρία και να κινητοποιήσει την υποστήριξη για την αναγνώριση της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων και της ευημερίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες και τα οφέλη της ένταξής τους στην κοινωνία.
Αυτό είναι το πνεύμα που καθοδηγεί την πρωτεύουσα της Γουινέα, Κονακρί, η οποία ορίστηκε ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου για το 2017, σε αναγνώριση του προγράμματός της για την προώθηση της ανάγνωσης μεταξύ των νέων και των μη-προνομιούχων τμημάτων του πληθυσμού.
Με το Κονάκρι και τους διεθνείς εταίρους μας, τη Διεθνή Ένωση Εκδοτών και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να γιορτάσουμε τα βιβλία και την επιθυμία να μοιραστούν οι ιδέες και οι γνώσεις, εμπνέοντας την κατανόηση, την ανεκτικότητα και κοινωνίες δίχως αποκλεισμούς.
Μήνυμα της Ms Irina Bokova, Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και πνευματικών δικαιωμάτων.
Πηγή: unesco.org
Απόδοση: Ελένη Τομπέα
socialpolicy.gr