Οι αραβικές πόλεις ενώθηκαν εναντίον του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας

Ο Συνασπισμός των αραβικών πόλεων κατά του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, συναντήθηκε κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου σχεδιασμού με εστίαση στην «Αντιμετώπιση των Κοινωνικών Μετασχηματισμών, Βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς πόλεις» που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα, της Τυνησίας, από τις 6 έως 7 Απρ 2017. Με στόχο να ενώσει τις αραβικές πόλεις σε ένα σύνθετο παγκόσμιο πλαίσιο, πόλεις-μέλη του Συνασπισμού και άλλες ενδιαφερόμενες πόλεις αντάλλαξαν καλές πρακτικές αστικών πολιτικών που στοχεύουν στην διαχείριση της διαφορετικότητας και την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Στη διακήρυξη της Τύνιδας που υιοθετήθηκε, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν και να συνεργαστούν στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας:

  • Διεξαγωγή εδαφικής διάγνωσης και συλλογής δεδομένων σχετικά με θέματα ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας στις πόλεις.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την εντολή του Συνασπισμού προς όφελος της εκλογικής περιφέρειας και της διοίκησης
  • Ενίσχυση της συνεργασίας με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

Οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός ετήσιου σχεδίου ανανέωσης του Συνασπισμού των Αραβικών Πόλεων κατά του Ρατσισμού, των Διακρίσεων, της Ξενοφοβίας και της Μισαλλοδοξίας, οι οποίες θα αξιολογηθούν από κοινού κατά την επόμενη περιφερειακή συνάντηση τον Απρίλιο του 2018. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης να επανεξετάσουν τους όρους διακυβέρνησης του Συνασπισμού και να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη που να εξασφαλίζει τον αντίκτυπο και τη βιωσιμότητά του.

Σε συνεργασία με τον Αραβικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (AIHR) στην Τύνιδα, στη συνάντηση συγκεντρώθηκαν περίπου 50 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 14 πόλεων, 4 δημάρχων και πολλών εκπροσώπων από ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), των Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (NHRIs), του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), του φορέα του ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών (UNWomen), των Ενωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων-Αφρικής (UCLG-Α), του Κέντρου Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης και Έρευνας για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία -ETC Graz, και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των πόλεων κατά του Ρατσισμού (ECCAR), εκπροσωπούμενη από την πόλη του Νανσύ, της Γαλλίας.

Ο Συνασπισμός των αραβικών πόλεων κατά του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας ξεκίνησε επίσημα το 2008, στην Καζαμπλάνκα, του Μαρόκο. Οι πόλεις-μέλη ανέπτυξαν και ενέκριναν συλλογικά  ένα «Σχέδιο Δράσης Δέκα Σημείων». Αντιμέτωπες με κοινωνικά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, τα μέλη του Συνασπισμού των Αραβικών πόλεων εξέφρασαν την ανάγκη να το ανανεώσουν.

Απόδοση/ Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Πηγή: unesco.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πολωνία: το Συμβούλιο «επιτέλους να δράσει» για τις μειονότητες και το κράτος δικαίου

Be the first to comment on "Οι αραβικές πόλεις ενώθηκαν εναντίον του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!