Αλέξης Κόκκος: “Εκπαίδευση και Χειραφέτηση: Μετασχηματίζοντας στερεοτυπικές αντιλήψεις στο σχολείο και στην εκπαίδευση ενηλίκων”

Στο χώρο της σχολικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων όλοι σχεδόν οι διδάσκοντες και οι θεωρητικοί συμφωνούν ότι θεμελιώδης στόχος είναι ο κριτικός στοχασμός και, μέσα από αυτόν, η χειραφέτηση των εκπαιδευόμενων. Ωστόσο, στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία είναι σπάνιες οι μελέτες που εξηγούν τι περιέχουν αυτές οι δύο έννοιες, πώς συνδέονται μεταξύ τους και πώς σχετίζονται με την εκπαιδευτική πράξη.

Ο Αλέξης Κόκκος, με το παρόν βιβλίο, έχοντας επίγνωση του προβληματισμού που αναπτύσσεται διεθνώς γύρω από τη χειραφετική εκπαίδευση και ειδικότερα γύρω από τη μετασχηματίζουσα μάθηση, παρουσιάζει μια συνεκτική θεωρητική βάση, καθώς και παραδείγματα εφαρμογής του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε κριτικά την πραγματικότητα και να γινόμαστε διαμορφωτές του εαυτού μας, αμφισβητώντας τις ποδηγετούσες, αλλοτριωτικές παραδοχές και αναδιαμορφώνοντας στερεοτυπικές αντιλήψεις που έχουν γίνει δυσλειτουργικές.

Το βιβλίο πλοηγεί τους αναγνώστες στη θεωρία της μετασχηματίζουσας μάθησης και στα συστατικά στοιχεία της, όπως είναι ο κριτικός στοχασμός, ο στοχαστικός διάλογος, το αποπροσανατολιστικό δίλημμα, η κατανόηση του εξελικτικού τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Σκιαγραφεί ποιές είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό αυτής της θεωρίας, ποιές από αυτές – και για ποιούς λόγους – ενστερνίζεται η ελληνική κοινότητα των χειραφετητικών εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών ενηλίκων, αλλά και πώς η κοινότητά μας συμβάλλει στην ανάπτυξη του θεωρητικού προβληματισμού. Παρουσιάζει παραδείγματα και προτάσεις για εκπαιδευτικές δράσεις που βασίζονται στη βιωματική μάθηση και στον κριτικό στοχασμό. Ακόμα, πραγματεύεται τους λόγους για τους οποίους η επαφή με τα σπουδαία έργα τέχνης συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, και παρουσιάζει ένα παράδειγμα εφαρμογής της μεθόδου που διαμόρφωσε ο συγγραφέας και συνάντησε ευρεία αποδοχή στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αναγνώστες που αναζητούν να διευρύνουν τον θεωρητικό προβληματισμό τους, καθώς και τις ιδέες τους για την εφαρμογή της χειραφετητικής εκπαίδευσης, θα βρούν στο βιβλίο ευρύ φάσμα εναυσμάτων για στοχασμό και πράξη.

 

Αλέξης Κόκκος

“Εκπαίδευση και Χειραφέτηση:

Μετασχηματίζοντας στερεοτυπικές αντιλήψεις στο σχολείο και στην εκπαίδευση ενηλίκων”

 

Το νέο βιβλίο του Αλέξη Κόκκου με τίτλο “Εκπαίδευση και Χειραφέτηση: Μετασχηματίζοντας στερεοτυπικές αντιλήψεις στο σχολείο και στην εκπαίδευση ενηλίκων” εκδόθηκε και διατίθεται από την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι, τ.κ.11524, τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-6012297).

Η τιμή του βιβλίου ανέρχεται στα 14 ευρώ για τα μέλη της Ένωσης και στα 16 ευρώ για τα μη μέλη, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αποστολής του βιβλίου κατόπιν παραγγελίας σε όλη την Ελλάδα (ο παραλήπτης επιβαρύνεται και τα έξοδα αντικαταβολής).

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε στο 2106012297 ή ηλεκτρονικά στο adulteduc2@gmail.com 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε Επίσης  Επιστολή διαμαρτυρίας για τον εξοστρακισμό των Κοινωνικών Επιστημών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!