Διεθνής Έρευνα για τους Άντρες και την Ισότητα των Φύλων (IMAGES) σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Απόδοση / Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας

Η Διεθνής Έρευνα για τους Άντρες και την Ισότητα των Φύλων (International Men and Gender Equality Survey (IMAGES) αποτελεί την μεγαλύτερη πολυεθνική έρευνα του τομέα της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αποκαλύπτοντας – όπως ποτέ πριν – τι σημαίνει να είσαι άντρας σήμερα στην Αίγυπτο, το Λίβανο, το Μαρόκο και την Παλαιστίνη.

Η πολυεθνική έρευνα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA) – που καλύπτει την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Λίβανο και την Παλαιστίνη – αποκαλύπτει την πραγματικότητα της ζωής των αντρών πίσω από τα πρωτοσέλιδα. Παρότι η πλειονότητα των αντρών που ερευνήθηκαν στις τέσσερις χώρες υποστηρίζουν ευρείες εκφάνσεις ανισόνομων και παραδοσιακών στάσεων – εντούτοις μία σημαντική σε αριθμό μειονότητα αντρών στις τέσσερις χώρες αναγνωρίζει και υποστηρίζει την ισότητα με τις γυναίκες σε πολλές πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.

Η Διεθνής Έρευνα για τους Άντρες και την Ισότητα των Φύλων στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική (IMAGES MENA) που εκπονήθηκε από την Promundo και την UN Women σε συνεργασία με τοπικούς ερευνητικούς εταίρους αποτελεί την πρώτη μελέτη του είδους και του μεγέθους της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που αξιοποιεί ένα ευρύ, συγκριτικό πρίσμα στις ζωές των αντρών – ως γιοί και σύζυγοι και πατέρες – στο σπίτι και στην εργασία, στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή – ώστε να κατανοήσει καλύτερα πώς αντιλαμβάνονται τις θέσεις τους ως άντρες, και τις στάσεις τους αναφορικά με την ισότητα των φύλων. Εξίσου σημαντικό, η Έρευνα IMAGES παρέχει τις οπτικές των γυναικών για τα ίδια αυτά ζητήματα.

 

Τουλάχιστον το 72% των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ανησυχούν για το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους.

 

Η μελέτη περιλαμβάνει ποσοτική και ποιοτική έρευνα με ερευνηθέντες τουλάχιστον 10.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 59 ετών στην Αίγυπτο, το Λίβανο, το Μαρόκο και την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένων τόσο αστικών όσο και αγροτικών περιοχών.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι παρότι οι παραδοσιακές στάσεις σχετικά με την ισότητα των φύλων κυριαρχούν, τουλάχιστον ένα τέταρτο των αντρών έχουν περισσότερο ανοικτές και ισότιμες απόψεις, υποστηρίζοντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισότητα με τις γυναίκες. Οι προσωπικές ιστορίες, η οικογενειακή επιρροή, και οι περιστάσεις της ζωής αποτελούν τους παράγοντες που έχουν αντίκτυπο στην υποστήριξη των αντρών προς την ισότητα των φύλων.

Τα ευρήματα δείχουν ότι παρότι οι νεαρές γυναίκες επιδεικνύουν πιο ισότιμες στάσεις προς την ισότητα από την προηγούμενη γενιά, οι νεαρότεροι άντρες δεν έχουν απαραίτητα πιο ισότιμες στάσεις από τους γηραιότερους άντρες.

Η μελέτη υπογραμμίζει εξίσου το τεράστιο βαθμό άγχους στις ζωές των αντρών, δηλαδή την πρόκληση εύρεσης αμειβόμενης απασχόλησης και της εκπλήρωσης του παραδοσιακού αρσενικού ρόλου του “προμηθευτή” σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας, και ειδικότερα στις χώρες που έχουν πληγεί έντονα από συγκρούσεις. Τα αποτελέσματα των συγκρούσεων και της ανεργίας αποτελούσαν συχνές αναφορές ως αιτίες, ή ώς επιβαρυντικούς παράγοντες, για τα συμπτώματα κατάθλιψης που βίωναν οι άντρες. Ένα-τρίτο ως 50% των αντρών στις τέσσερις χώρες ανέφεραν πώς “ένιωθαν ντροπή” να αντικρύσουν τις οικογένειές τους εξαιτίας της έλλειψης εργασίας ή εισοδήματος.

 

Τουλάχιστον το 29% των αντρών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις πολιτικής εξουσίας.

 

Διαβάστε Επίσης  Ίση αμοιβή για ίση εργασία | Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

Η έρευνα, που συντονίστηκε από την UN Women και τη Promundo, επιβεβαιώνει επίσης τα διεθνή ευρήματα σχετικά με τον δια-γενεακό κύκλο της βίας: οι εμπειρίες / βιώματα βίας στην παιδική ηλικία σχετίζονται με τη χρήση βίας των αντρών στην ενήλικη ζωή. Η βία γεννά βία και στις τέσσερις χώρες. Οι άντρες που ήταν μάρτυρες της χρήσης βίας από τους πατέρες τους κατά των μητέρων τους, και οι άντρες που βίωσαν κάποια μορφή βίας ως παιδιά στο σπίτι τους , εμφάνιζαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι αποτελούν θύτες συντροφικής βίας στις σχέσεις τους κατά το ενήλικο στάδιο της ζωής τους.

Στη θετική πλευρά, υπάρχουν επίσης ευρήματα διαγενεακών κύκλων φροντίδας: παρότι πόλλες παραδοσιακές νόρμες ενισχύονται στο οικογενειακό περιβάλλον, οι πατέρες μπορούν να επιτελέσουν έναν καθοριστικό ρόλο στη διάρρηξη αυτών των στερεοτύπων. Οι πατέρες που ενθάρρυναν τις κόρες να δοκιμάσουν μη-παραδοσιακά επαγγέλματα ή να εργαστούν εκτός της οικίας, ή που επέτρεπαν στις κόρες τους να επιλέξουν μόνες τους συζύγους τους, φαίνεται ότι συνεισέφεραν στην ανάδυση περισσότερο ενδυναμωμένων γυναικών.

 

Τουλάχιστον το 44% των αντρών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα γονεϊκής άδειας για πατέρες.

 

Διαβάστε Επίσης  Η Ευρώπη θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στον τομέα της φροντίδας

Υπάρχει μακρύς δρόμος ώστε οι άντρες να αποδεχθούν και να υποστηρίξουν πλήρως την ισότητα για τις γυναίκες στην Αραβική περιφέρεια, όπως και σε πολλά μέρη του κόσμου,” δηλώνει ο Gary Barker, Πρόεδρος και CEO της Promundo και συν-συγγραφέας της μελέτης. “Και στις τέσσερις χώρες, βλέπουμε πώς ένας από τους μεγαλύτερους αποτρεπτικούς παράγοντες για την ανισότητα των φύλων είναι όταν οι άντρες αναλαμβάνουν περισσότερες από τις δραστηριότητες στο σπίτι που παραδοσιακά καθορίζονται ως ρόλοι των γυναικών.”

Πράγματι, οι έρευνες υποδεικνύουν ορισμένες “διαδρομές – κλειδιά” για την ισότητα, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως ορατές όταν αναφερόμαστε στην ενεργό συμμετοχή των πατέρων στην ανατροφή των παιδιών: και στις τέσσερις χώρες, οι άντρες των οποίων οι πατέρες είχαν συμμετάσχει σε παραδοσιακά “θηλυκές οικιακές εργασίες” και παροχή φροντίδας, όπως και οι άντρες που διδάχθηκαν πώς να κάνουν αυτές τις εργασίες ως παιδιά, εμφάνιζαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεισφέρουν με τους ίδιους τρόπους και στους δικούς τους γάμους.

Ακόμη ένας παράγοντας που σχετίζεται με την περισσότερο ισότιμη συμπεριφορά των αντρών είναι η εργασία των γυναικών εκτός της οικίας. Σε δύο από τις χώρες, οι άντρες οι γυναίκες των οποίων εργάζονταν εκτός της οικίας ήταν περισσότερο πιθανόν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο της μη-αμειβόμενης φροντίδας. Σε μία Περιφέρεια όπου μόλις το 25% των γυναικών εργάζονται εκτός της οικίας τους, αυτό το σημείο υποδεικνύει τον πιθανό διττό αντίκτυπο των πολιτικών για την αύξηση της αμειβόμενης εργασίας των γυναικών.

 

Τουλάχιστον το 26% των αντρών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική συμφωνούν πώς μία γυναίκα θα πρέπει να ανέχεται τη βία ώστε να μην “διαλυθεί η οικογένεια”.

 

Όπως δείχνουν τα ευρήματα της [συγκεκριμένης] έρευνας και πολλών ακόμη, οι άντρες συχνά κυριαρχούν ή ελέγχουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο νοικοκυριού, στους πολιτικούς χώρους και τους χώρους ηγεσίας, και στις καθημερινές ζωές των γυναικών και των κοριτσιών. Η έρευνα παρέχει μία μοναδική οπτική για την κατάσταση των σχέσεων αντρών – γυναικών στην περιφέρεια MENA, και βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις δυναμικές, και εν συνεχεία να σχεδιάσουμε και να βελτιώσουμε τα σχετιζόμενα προγράμματα και πολιτικές.

 

imagesmena.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Be the first to comment on "Διεθνής Έρευνα για τους Άντρες και την Ισότητα των Φύλων (IMAGES) σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!