Νοσηλευτές: Οι Κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες στον τομέα της υγείας και οι Στόχοι για την Βιώσιμη Ανάπτυξη

“Οι νοσηλευτές ανταποκρίνονται στις ανάγκες υγείας των ανθρώπων σε όλα τα περιβάλλοντα και καθόλη τη διάρκεια ζωής. Οι ρόλοι τους είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων αιτημάτων, όπως είναι η καθολική κάλυψη υγείας και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης”.

Margaret Chan, Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

 

Γιατί θα πρέπει οι νοσηλευτές/ νοσηλεύτριες να ενδιαφέρονται για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG);

  1. Οι νοσηλευτές φροντίζουν τους ανθρώπους – Οι νοσηλευτές εισέρχονται στο επάγγελμα για να βελτιώσουν την υγεία των ατόμων και των πληθυσμών.
  2. Αποτελεί μία ορθή/ σωστή πράξη  – Η υποκείμενη δυναμική είναι ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί κοινωνική δικαιοσύνη.
  3. Η αλλαγή είναι πιθανή – Τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί τεράστια άλματα στη μείωση της ακραίας φτώχειας, στη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στη βελτιωμένη ποιότητα νερού και αποχέτευσης.
  4. Πρόκειται για την υγεία μας – Οι Στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης επηρεάζουν την υγεία των κοινοτήτων μας, της οικογένειας μας και τη δική μας.

 

Οι ιστορικοί δεσμοί της νοσηλευτικής με τους Κοινωνικούς Καθοριστικούς Παράγοντες στον τομέα της Υγείας (SDH)

Η Νοσηλευτική διατηρεί μια ισχυρή παράδοση μελέτης των καθοριστικών παραγόντων της υγείας.

  • Στο διάσημο βιβλίο της “Σημειώσεις Νοσηλευτικής” (Notes on Nursing), η Florence Nightingale, εξήγησε λεπτομερώς την αντίληψη της για την υγεία και το πλήρες φάσμα που την καθορίζει. Διασύνδεσε τους προσωπικούς παράγοντες όπως είναι η υγιεινή και η διατροφή, με τις κοινωνικές δυνάμεις όπως τις ιεροτελεστίες με φίλους που επισκέπτονται τον άρρωστο, και τους οικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής της κοινωνικής τάξης στη στέγαση και την υγεία, και περιβαλλοντικές ανησυχίες που περιλαμβάνουν την καθαριότητα, από τα σεντόνια στο κρεβάτι έως τους τοίχους. Η οπτική της Nightingale αφορά την εποχή της ενώ παράλληλα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη και συναφής και στις μέρες μας. (Nightingale, F. Notes on Nursing: What it is, and What it is not. 1860; http://digital.library.upenn.edu/women/nightingale/nursing/nursing.html).

 

  • Η Ethel Bedford Fenwick ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της οργάνωσης και ενοποίησης των νοσηλευτών. Ως μια από τις ιδρύτριες του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (ICN), πίστευε ότι οι νοσηλευτές ως άτομα και ως συλλογικότητα μπορούν να κάνουν τη «μέγιστη διαφορά» για τους αρρώστους. Με την υποστήριξη της εκπαίδευσης, κάλεσε τους νοσηλευτές να είναι κάτι περισσότερο από τα «μέσα για την ανακούφιση του πόνου,» αλλά να είναι επίσης  οι «προάγγελοι της πρόληψης του.» Το πάθος της στο να εμπνεύσει και να ενοποιήσει τους νοσηλευτές, βρισκόταν στο ότι το έργο των νοσηλευτών ανήκε έξω από τα όρια των τειχών του νοσοκομείου και επηρέαζε την ευεξία των χωρών και του κόσμου. (Bridges, D.C., A history of the International Council of Nurses, 1899-1964: The first sixty-five years. 1967: Lippincott).

 

  • Η θεμελιώδης πεποίθηση της Virginia Henderson ήταν ότι το καθήκον του νοσηλευτή είναι να βοηθά τον ασθενή. Ήταν μία από τους πρωτοπόρους της ανθρωποκεντρικής περίθαλψης που αντιλήφθηκε μια ολιστική προσέγγιση για τη φροντίδα. Οι ιδέες της επεξηγήθηκαν περαιτέρω με τις «Αρχές της Νοσηλευτικής Πρακτικής» (Principles of Practice). (Henderson, V., Harmer and Henderson’s Textbook of the Principles and Practice of Nursing. 1955, Macmillan: New York).

Οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες και οι επιπτώσεις τους στην υγεία δεν είναι μια νέα έννοια για τη Νοσηλευτική. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται στο επίκεντρο του επαγγέλματος. Η Νοσηλευτική έχει την εντολή να είναι πρεσβευτής και ηγέτης στον τομέα αυτό. Εκτείνεται πέρα από τους στόχους που σχετίζονται με την υγεία και μόνο, και περιλαμβάνει εκείνους τους καθοριστικούς παράγοντες με αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία.

“Ως νοσηλευτές/ νοσηλεύτριες, γνωρίζουμε πως η υγεία περιλαμβάνει περισσότερα από ό, τι η παροχή υπηρεσιών υγείας και οι νοσηλευτές θα πρέπει να εξετάζουν τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ο πόλεμος και οι αναταραχές, οι οικονομικές αβεβαιότητες, οι ανισότητες εισοδήματος και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αποτρέπουν τις ευκαιρίες ζωής των ανθρώπων και επηρεάζουν βαθύτατα την υγεία και την ευημερία τους. Οι νοσηλευτές κατά την κλινική πρακτική βρίσκονται στην πλεονεκτική θέση να είναι μάρτυρες σε αυτές τις πραγματικότητες, αλλά θα πρέπει ακόμη να συνειδητοποιήσουμε πλήρως τη δύναμη που έχουμε για να επιφέρουμε αλλαγή,  μιλώντας σχετικά με την ανθρώπινη δυστυχία που βλέπουμε.” (Kagan, P.N., M.C. Smith, and P.L. Chinn, eds. Philosophies and practices of emancipatory nursing: Social justice as praxis. Routledge studies in health and social welfare. 2014, Routledge: New York).

Πηγή: icnvoicetolead.com

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πανευρωπαϊκή Έρευνα "Η σχέση μας με το φαγητό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!