Οι σεξουαλικές επιθέσεις και η σιωπηλή γλώσσα ανοχής στην Ινδία

Η Mansi, 13 ετών, έπεσε θύμα εμπορίας από έναν άνδρα γειτονικού χωριού στη βόρεια πολιτεία Ούταρ Πραντές. Βιάστηκε από τον έμπορο πίσω από ένα σιδηροδρομικό σταθμό στη Μαχαράστρα το 2012. Ο άντρας ανήκει στην Κοινότητα Yadav και έχει οικονομική επιρροή. Η Mansi κατάφερε να διαφύγει πριν ο έμπορος την πουλήσει σε οίκο ανοχής. Ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία σιδηροδρόμων που αντί να λάβουν δράση για την προστασία της, προφυλάκισαν την Mansi για 12 ημέρες, ενώ ο δράστης και η οικογένειά του προσπάθησαν να την πείσουν να ανακαλέσει την καταγγελία της. Smita_Sharma

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Τα τελευταία δύο χρόνια, η φωτογράφος Smita Sharma καταγράφει γυναίκες στην Ινδία που έχουν δεχθεί σεξουαλική επίθεση. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καταγραφής Εγκλημάτων, τα καταγεγραμμένα περισταστικά βιασμών στην Ινδία αυξήθηκαν από 22.000, που ήταν το 2010, σε περισσότερα από 36.000 το 2014 – αύξηση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε πέντε χρόνια.

Η σχέση της Smita με το θέμα είναι βαθιά προσωπική. Ως έφηβη, κακοποιήθηκε από ένα δάσκαλο, γεγονός που κρατούσε κρυμμένο μέχρι το 2011 όταν, σύμφωνα με την Smita, η 13χρονη ξαδέλφη της Kamalika Das κακοποιήθηκε από έναν συμμαθητή της. Μετά την αναφορά του περιστατικού, η Kamalika θυματοποιήθηκε ξανά βιώνοντας τον σχολικό εκφοβισμό. Αυτοκτόνησε το 2015.

Φωτογραφία του δωματίου της Priya που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και στραγγαλίστηκε στα σύνορα Δελχί-Χαρυάνα. Η Priya, 24 ετών επέστρεφε από την εργασία της στο σπίτι, όταν φιμώθηκε από δύο άντρες της γειτονίας της και οδηγήθηκε σε μια μη-οικοδομημένη περιοχή. Μαθητές βρήκαν το πτώμα της δύο μέρες μετά σε ημίγυμνη κατάσταση.

 

Ο θάνατος της ξαδέρφης της έδωσε κίνητρο στη Smita να δώσει όλη την προσοχή της στο φωτογραφικό της project. Από τότε αποκάλυψε  «μια σιωπηλή γλώσσα ανοχής» στην Ινδία. «Στα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν αναφορές για βιασμούς. Αλλά αφορούν πάντα τις λεπτομέρειες. Ποιος, πού, τι. Ένιωσα ότι δεν υπήρχε καμία κατανόηση. Κανείς δεν ήξερε τι συνέβη στα κορίτσια μετά το έγκλημα.»

Τα τελευταία δύο χρόνια η Smita έχει ταξιδέψει στην πατρίδα της, παίρνοντας συνεντεύξεις και φωτογραφίζοντας 42 θύματα και τις οικογένειες τους που βίωσαν τη σεξουαλική κακοποίηση.

Για να προστατεύσει την ταυτότητα των θυμάτων, η Smita κράτησε τα πρόσωπα τους κρυφά κατά ένα μεγάλο βαθμό και αντικατέστησε τα ονόματά τους με ψευδώνυμα. Ανέπτυξε μια σειρά από τεχνάσματα για να διατηρήσει την ανωνυμία τους, όπως να φωτογραφίζει σε σκοτεινές αίθουσες, χρησιμοποιώντας μόνο το φως από το παράθυρο ή ένα μικρό φως που φώτιζε μονάχα το προφίλ των γυναικών.

Η Beena (15 ετών) θα παντρευόταν σε εκτώ ημέρες, όταν ένας μακρυνός συγγενής ηλικίας 40 ετών, παντρεμένος και με παιδί (κόρη), προσφέρθηκε να την πάει να γνωρίσει την πεθερά της. Αντί για αυτό, την απήγαγε και την μετέφερε σε μια γειτονική περιοχή στην Ούταρ Πραντές. Εκεί, βιάστηκε κατά εξακολούθηση για εβδομάδες. Η αστυνομία την διέσωσε μετά από αναφορά του παππού της. Ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στην φυλακή, αφού όμως πρώτα μαζί με την οικογένεια του είχε εκβιάσει την Beena ώστε να αποσύρει την καταγγελία.

 

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Trafficking 2020

Η Smita βρήκε μία πηγή του προβλήματος σε περιοχές της Ινδίας όπου υπάρχουν πολύ περισσότεροι άντρες από ότι γυναίκες. Αυτό είναι εν μέρει αποτέλεσμα της γυναικείας εμβρυοκτονίας, της παράνομης πρακτικής της άμβλωσης θηλυκών εμβρύων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στην Ινδία, υπάρχουν 940 γυναίκες ανά 1.000 άνδρες. Το πρόβληµα αυτό επιδεινώνεται σε περιοχές όπως η πολιτεία Haryana όπου υπάρχουν μόνο 877 γυναίκες ανά 1.000 άνδρες.

«Σε αυτές τις κοινωνίες οι άντρες μεγαλώνουν σαν να είναι βασιλιάδες. Δεν μεγαλώνουν ώστε να σέβονται τις γυναίκες. Πήγα σε ένα μέρος της Βόρειας Ινδίας. Παρατήρησα ότι τα αγόρια και τα κορίτσια κάθονταν ξεχωριστά. Ρώτησα ένα επτάχρονο αγόρι και μου απάντησε «τα κορίτσια είναι κατώτερα από εμάς, γιατί πρέπει να καθόμαστε μαζί τους;» Η νοοτροπία αυτή πρέπει να αλλάξει».

Συγγενείς παρηγορούν την Ruksana Bibi έξω από το νοσοκομείο Kabir Chaura στο Varanasi. Η κόρη της Ruksana, Shama, 20 ετών, δέχθηκε επίθεση από τρείς άντρες που προσπάθησαν να την βιάσουν, όταν είχε βγει για να φέρει νερό στο σπίτι. Η Shama αντιστάθηκε σθεναρά και οι άντρες ανίκανοι να την βιάσουν, την περιέλουσαν με κυροζίνη και της έβαλαν φωτιά. Η Shama πέθανε μια εβδομάδα μετά.

Εκτός από τους άντρες, η Smita πιστεύει ότι και οι γυναίκες στην Ινδία θα πρέπει επίσης να εκπαιδευτούν περαιτέρω σχετικά με αυτά τα θέματα. «Δεν το συνειδητοποιούν καν», είπε. «Δεν έχει να κάνει με την εκπαίδευσή τους ή από που προέρχονται. Συχνά οι γυναίκες αισθάνονται πως αν φοράς φαρδιά ρούχα, αποκαλείσαι χαλαρή γυναίκα, δίχως ηθική ή καλό χαρακτήρα»

Η Abha Devi στο σπίτι της στην περιοχή Ashapur, στην πολιτεία Ούταρ Πραντές. Η κόρη της Abha, Shanti (15 ετών) καλέστηκε όταν ήταν στο σχολείο από έναν γείτονα που εμπιστευόταν. Στη συνέχεια βιάστηκε και απειλήθηκε πως θα την σκότωνε εάν μιλούσε για αυτό. Όταν τραβήχτηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία, η Shanti ήταν επτά μηνών έγκυος.  Έλαβε ιατρική φροντίδα και υποστήριξη από μια τοπική ΜΚΟ και γέννησε το γιό της τον Φεβρουάριο του 2015.

 

Διαβάστε Επίσης  Χονγκ Κονγκ: Το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας

Η Smita συνεχίζει να εργάζεται για το project της. Το έργο της παρουσιάστηκε πρόσφατα στο φόρουμ νεολαίας CSW στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και εκείνη συνεχίζει να καταγράφει τις ιστορίες θυμάτων. Παράλληλα εργάζεται και με την αστυνομία της Δυτικής Βεγγάλης στην εκστρατεία τους «Swayangsiddha», καταγράφοντας το sex trafficking σε ολόκληρη την Ινδία.

 

Η Kalpana (17 ετών) με τον 5χρονο γιό της. Η Kalpana, βιάστηκε από τον γιό του σπιτονοικοκύρη της το 2008. Παρέμεινε σιωπηλή για το περιστατικό λόγω ντροπής και φόβου. Αφού έμεινε έγκυος από τον βιασμό, η μητέρα της την έδιωξε από το σπίτι. Αργότερα πιέστηκε να παντρευτεί τον βιαστή της από ένα τοπικό πολιτικό κόμμα. Η Kalpana αρνήθηκε να αποσύρει την υπόθεση ή να παντευτεί τον δράστη. Καταγόμενη από προάστιο, τώρα μένει στην Καλκούτα με τον γιό της και εργάζεται ως κομμώτρια.

Πηγή: time.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!