Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2017: Καταπολέμηση του καπνού για την υγεία, την ευημερία, το περιβάλλον και την εθνική ανάπτυξη

Οι ενέργειες για την εξάλειψη της χρήσης καπνού μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες να αποτρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους από το να νοσήσουν και να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό, να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και, σύμφωνα με μια έκθεση του Π.Ο.Υ. που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, να μειώσουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση μεγάλης κλίμακας.

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2017, ο Π.Ο.Υ. αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ο καπνός απειλεί την ανάπτυξη των εθνών παγκοσμίως και καλεί τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ισχυρά μέτρα ελέγχου του καπνού. Αυτά περιλαμβάνουν την απαγόρευση της εμπορίας και της διαφήμισης του καπνού, την προώθηση της απλής συσκευασίας προϊόντων καπνού, την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την καθιέρωση εσωτερικών δημόσιων χώρων και χώρων εργασίας ως περιβάλλοντα που απαγορεύεται η χρήση καπνού.

Το κόστος του καπνού στην υγεία και οικονομία

Η χρήση καπνού σκοτώνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και κοστίζει στα νοικοκυριά και τις κυβερνήσεις πάνω από 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, μέσω των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και την απώλεια παραγωγικότητας.

“Ο καπνός μας απειλεί όλους. Επιδεινώνει τη φτώχεια, μειώνει την οικονομική παραγωγικότητα, συμβάλλει στις κακές διατροφικές επιλογές των νοικοκυριών και μολύνει τον αέρα των εσωτερικών χώρων.” Dr. Margaret Chan – Γενική Διευθύντρια του Π.Ο.Υ.

Όλες οι χώρες έχουν δεσμευτεί με την Ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας ειρήνης και στην εξάλειψη της φτώχειας. Βασικά στοιχεία αυτής της Ατζέντας είναι η εφαρμογή της σύμβασης-πλαισίου της Π.Ο.Υ. για τον έλεγχο του καπνού και έως το 2030 για την μείωση κατά ένα τρίτο των πρόωρων θανάτων από μη-μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών και πνευμονικών ασθενειών, καρκίνου και διαβήτη, για τις οποίες η χρήση καπνού αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου.

Καπνός και Περιβάλλον

Η πρώτη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον καπνό και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον (Tobacco and its environmental impact: an overview), δείχνει επίσης την επίδραση του προϊόντος στη φύση, συμπεριλαμβανομένων:

  • Τα απόβλητα καπνού περιέχουν πάνω από 7.000 τοξικές χημικές ουσίες που δηλητηριάζουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων καρκινογόνων ουσιών.
  • Η εκπομπή αερίων του καπνού συμβάλλει στη διάχυση χιλιάδων τόνων καρκινογόνων παραγόντων, τοξικών ουσιών και αερίων του θερμοκηπίου στο περιβάλλον. Τα απόβλητα καπνού αποτελούν τον μεγαλύτερο τύπο απορριμμάτων ανά τον κόσμο.
  • Έως και 10 δισεκατομμύρια τσιγάρα από τα 15 δισεκατομμύρια που πωλούνται καθημερινά, καταλήγουν στο περιβάλλον.
  • Τα αποτσίγαρα αντιπροσωπεύουν το 30-40% όλων των αντικειμένων που συλλέγονται σε παράκτιους και αστικούς καθαρισμούς.

Ο καπνός απειλεί τις γυναίκες, τα παιδιά και τα μέσα διαβίωσης

Ο καπνός απειλεί όλους τους ανθρώπους, και την εθνική και περιφερειακή ανάπτυξη, με πολλούς τρόπους, όπως:

  • Φτώχεια: Περίπου 860 εκατομμύρια ενήλικοι καπνιστές ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι στα φτωχότερα νοικοκυριά οι δαπάνες για τα προϊόντα καπνού αντιπροσωπεύουν συχνά περισσότερο από το 10% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών – δηλαδή λιγότερα χρήματα για τα τρόφιμα, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.
  • Παιδιά και εκπαίδευση: Η καπνοπαραγωγή εμποδίζει τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο. Το 10% -14% των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες που καλλιεργούν καπνό, απουσιάζουν από τις σχολικές αίθουσες λόγω της εργασίας τους στα καπνά.
  • Γυναίκες: Το 60% – 70% των εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή καπνού είναι γυναίκες, εργασία που τις θέτει συχνά σε στενή επαφή με επικίνδυνα χημικά.
  • Υγεία: Ο καπνός συμβάλλει στο 16% όλων των θανάτων από μη-μεταδοτικές ασθένειες (NCDs).

Πηγή: who.int

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας 2020 "Αποκατάσταση και Covid-19"

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2017: Καταπολέμηση του καπνού για την υγεία, την ευημερία, το περιβάλλον και την εθνική ανάπτυξη"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!